Životní příběh hrdinky druhé světové války

Životní příběh hrdinky druhé světové války

Tisk

kryci jmeno helena perexNancy Wakeová, slavná špionka a odbojářka, používala během války hned několik krycích jmen. Jako Lucienne Carlier pašovala lidi a dokumenty přes hranice ke Spojencům.


Její spolubojovníci ji ale znali i jako Helene a také jako Madam André, mocnou vůdkyni francouzského odporu, která proslula svou červenou rtěnkou a talentem získat pro své lidi jakékoliv zbraně. Pro nacisty zas byla legendární Bílou myší. Tuto přezdívku jí vynesly její úspěchy a schopnost vyhýbat se gestapu. Dokáže Nancy svou skutečnou identitu utajit až do konce války?

Kniha oceňované autorky bestsellerů
Knihu Krycí jméno Helena, v níž se dočtete o osudu odvážné odbojářky Nancy Wakeové, napsala Američanka Ariel Lawhon, mnohokrát oceněná autorka bestsellerů podle New York Times. Její romány byly přeloženy do několika jazyků a ocitly se v řadě výběrů nejlepších knih roku.

Strhující příběh inspirovaný skutečností
Autorka Nancy vykresluje jako elegantní a odvážnou ženu s nezkrotnou povahou, která nikdy nepřestává bojovat za to, čemu věří. V první polovině knihy dostává nejvíc prostoru její manželství s Henrim, a tak se dozvíte zejména to, jak se potkali a jak se jejich vztah vyvíjel. Příběh ale není vyprávěný chronologicky. Odehrává se ve dvou časových liniích, takže je nutné knihu číst pozorně, aby vám náhodou neunikl nějaký důležitý detail.

S každým krycím jménem Nancy je spojená jiná činnost, a tak kniha nabízí informace o všech jejich pozoruhodných aktivitách. Nejvýraznější identitou je ale Madam André, která ty ostatní trochu zastiňuje. Navzdory této nevyváženosti se však jedná o pozoruhodné čtení o obdivuhodné ženě. Nechybí osudová láska, akce ani boj, ve kterém jde o všechno. V poznámce na konci knihy pak autorka ozřejmí, kde se v jejím románu nachází hranice mezi fikcí a skutečností a vylíčí, jaká byla opravdová Nancy.

kryci jmeno helena

KRYCÍ JMÉNO HELENA
Autorka: Ariel Lawhon
Originální název: Code Name: Helene
Překlad: Pavel Musiol
Žánr: historický román
Vydáno: Ikar, 2021
Počet stran: 496

Hodnocení: 95 % 

www.knizniklub.cz/knihy/523820-kryci-jmeno-helena.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kariéra není všechno a já chci hlavně spokojeně žít, říká herečka Vendula Fialová

foto vendula perexZatímco televizní publikum ji zná coby rosničku z Dobrého rána ostravské televize, pro publikum, které chodí Moravského divadla v Olomouci, se zavedla jako herečka mnoho proměn. Zatímco na začátku svého olomouckého angažmá vytvoři...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Namalujte s Van Goghem jeho hvězdnou noc

van goghova hvezdna noc 200Místo výletu do galerie se můžete ponořit do knihy a dozvědět se mnohem víc nejen o velmi známých obrazech díky knize s názvem Van Goghova hvězdná noc a podtitulem Dějiny umění v příbězích pro děti.

...

Literatura

Coco Chanel poodhalená

coco 200Módní značka proslulá elegancí, jednoduchostí, důrazem na perfektní vypracování, používáním kvalitních materiálů, pohodlností. Kdo by neznal „malé černé“ nebo parfém s číslem 5! Coco Chanel, značka, mýtus. Ale hlavně ona sama, výjimečná žena.

Divadlo

Putování za zaniklým divadlem

Divadla 200V  tematické edici Zmizelá Praha právě teď vydává nakladatelství Paseka ve spolupráci s Národním muzeem (jeho Divadelním oddělením) práci teatroložky Olgy Vlčkové (*1976) s názvem Divadlo a divadelní scény.

...

Film

Mezinárodně oceňovaná loutková pohádka Malý Pán se dočká pokračování. V kinech se objeví v prosinci

maly pan 200Oblíbený loutkový film na motivy úspěšné knihy Velká cesta Malého Pána od Lenky Uhlířové a Jiřího Stacha se v letošním roce dočká pokračování. První díl sklízel ocenění na českých i zahraničních festivalech. Snímek o dalších dobrodružstvích Malého...