Štvaná zvěř: román z oddělení young adult

Štvaná zvěř: román z oddělení young adult

Tisk

stvana zver200Devět studentů. Tři krvavé dny. Jedna zvrácená tradice. Už jste dostatečně navnazeni? V říjnu 2022 vydalo nakladatelství Cosmopolis knihu M. A. Bennettové Štvaná zvěř, nejen pro mladé čtenáře, ale pro všechny, co holdují netradičním prostředím a příběhům.


Vícežánrová autorka

M. A. Bennettová se narodila v Manchesteru, hrdě se ale hlásí i ke svým benátským kořenům. Vystudovala historii na univerzitách v Oxfordu a Benátkách. Studovala také uměleckou vysokou školu a od té doby se živí jako spisovatelka, ilustrátorka, herečka a filmová kritička. Je také autorkou designů ke koncertním turné mnoha hudebních skupin, mj. The Rolling Stones a U2. Jako spisovatelka se proslavila zejména románem The Island a svým debutem Štvaná zvěř, který získal hned několik prestižních ocenění.

Naláká vás anotace?

Když Greer McDonaldová získala stipendium na STAGS, nejstarší, nejprestižnější a s přehledem nejsnobštější střední škole v Anglii, netušila, že ji čeká peklo. Její bohatí, urození spolužáci jí totiž od prvního dne dávali najevo, že mezi ně nepatří. Teď ale přišel zvrat, který vše změní. Henry de Warlencourt, nejhezčí a nejoblíbenější kluk na škole, ji totiž pozval, aby spolu s jeho dokonalými přáteli strávila podzimní prázdniny. Program? Tři dny krvavých šlechtických radovánek: honu, střelby a rybolovu. Ona ani ostatní pozvaní outsideři však zatím netuší jednu věc: Že štvanou zvěří budou oni.

Středověká atmosféra

Anotace působí více než zajímavě, ale očekávání bylo alespoň v mém případě jiné jak tematicky, tak obsahově. Spíš šlo o dramatický příběh s prvky soft thrilleru, ale ono je to pohopitelné, jelikož jde o knihu určenou young adult. Nicméně si myslím, že tento příběh, který se dá klidně číst jako samostatná kniha (i když je to začátek série, jež má čítat celkem pět knih), si najde příznivce i u dospělých čtenářů.

Nejzajímavější na celém příběhu je samozřejmě prostředí, kterému vévodí podivná prestižní škola se středověkou atmosférou, kde je kladen důraz na tradice a historii a kde odmítají moderní technologie.
Abych byla upřímná, postavy mě příliš nezaujaly. Greer působila nemastně neslaně, mnohdy naivně (což je ale v rámci jejího věku normální) a jednoduše mi byl její osud ukradený. Stejně tomu bylo i u ostatních outsiderů Shafeena a Chanel. Předpokládám ale, že když v budoucnu přibudou další díly, autorka to napraví a s postavami půjde víc do hloubky.

Štvaná zvěř pro všechny?

Knihu bych doporučila opravdu hlavně mladším čtenářům, náctiletým, třebaže i dospělí si zde můžou najít to své. Jedná se o oddechové čtení bez nějakých velkých krváků nebo lekaček, takže pokud si chcete dáchnout od thrillerů a napínavých detektivek, zkuste třeba právě tuto knihu.

stvana zver

Název: Štvaná zvěř
Autor: M. A. Bennettová
Žánr: román,. young adult
Originální název: S. T.A. G. S. (2017)
Nakladatelství: Cosmopolis
Rok vydání: 2023, brožovaná vazba
Počet stran: 304
Hodnocení: 65%

Odkaz na web: https://www.grada.cz/stvana-zver-13025/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Billow: Vzpomínky na osoby, které zmizely z našich životů

Billow 200Billow je jednou z mála českých dream-popových kapel. I když si prošla několikaletou pražskou epizodou, působí ve Veselí nad Moravou. Jejími členy jsou zpěvačka a klávesistka Lenka Zbořilová, kytaristé Jakub Zbořil a Vojtěch Veselý a bubeník Eri...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Až příliš důkladné rozpomínky Milana Uhdeho

Rozpominky perexRozpomínky. Co na sebe vím. To je název obsáhlých pamětí dramatika, esejisty, prozaika, básníka a politika Milana Uhdeho (* 1936), které vydalo nakladatelství HOST Brno v...


Literatura

„Existuje slunce, existuje měsíc a existují Rolling Stones.“

rolling stones200Toto je citát Keitha Richardse a také odkaz k názvu knihy nakladatelství JOTA Slunce, měsíc a Rolling Stones od uznávaného novináře Riche Cohena.

 

...

Divadlo

Zábradlí vstoupí do nové sezony s finskými povídkami a bestsellerem o Juráčkovi

zabradli 200Divadlo Na zábradlí se připravuje na svou pětašedesátou sezonu. V nadcházejícím roce uvede scénické provedení povídek finské autorky Rosy Liksom, dramatizaci bestselleru Dani Horákové O Pavlovi či Tolstého Vzkříšení v dramatizaci Armina Petrase...

Film

Film Tajemství a smysl života oznamuje termín české premiéry 23.11.23 a představuje první ukázky

TASZ perexFilmová událost roku 2023 v podobě ojedinělého multižánrového filmu natáčeného v průběhu deseti let si vám dovoluje nabídnout první krátké upoutávky. Osobitý tvar animovaného, hraného i dokumentárního snímku představuje divákům světoznámé filozofy,...