Modlitby Martina Jonáša

Modlitby Martina Jonáša

Tisk

Klarisky perexBratislavské kultúrne a informačné stredisko a spisovateľ Ivan Melicherčík otvorili 28. januára v priestoroch koncertnej sály Klarisky v Bratislave výstavu Modlitby Martina Jonáša. Obrazy pochádzajú zo zbierky Ivana Melicherčíka.

 

 

 

klarisky

Martin Jonáš nebol iba maliarom či básnikom ale aj filozofom, zberateľom umenia a hospodárom. Ako uviedol spisovateľ Ivan Melicherčík, bol to výnimočný muž umenia, autorita, osobnosť, ktorá nemá nič spoločné s komerciou, dekoráciou, plagiátom a gýčom, ako to vidieť u súčasných Kovačických maliarov. „S Martinom Jonášom som sa spoznal asi pred štvrťstoročím dlho som pozoroval celú jeho tvorbu. Jeho obrazy sú nefalšovaným naivným maliarstvom, ktoré je odlišné v prejave mladej generácie Kovačických naivných maliarov. Ich práce sú gýčové,“ povedal kurátor výstavy Ivan Melicherčík.

Na Jonášových obrazoch sú zachytené témy zo života Kovačíc. Stvárňuje v nich bežný život, rodinu, prácu na poli, zvyky a tradície. Vyzerá to ako z rozprávky, vykresľuje však realitu, ktorá sa aj vďaka nemu zachovala. V rámci výstavy je aj obraz, ktorý maliar namaľoval pre spisovateľa a vznikol zaujímavým a spontánnym spôsobom. „Od Martina Jonáša mám viac obrazov, ale je tu jeden, ktorý bol na bielom plátne. Spýtal sa ma, či chcem niečo namaľovať, len tak som prehodil správcu poľa. Namaľoval mi ho a do týždňa mi už visel na stene,“ spomína na časy s Jonášom Ivan Melicherčík.

klarisky 1

Ak ste si výstavu nestihli pozrieť, môžete tak urobiť do 25. februára.

Modlitby Martina Jonáša (zbierka Ivana Melicherčíka)
Termín: 29. 1. 2015 - 25. 2. 2015
Otvorené denne okrem pondelka od 11.00 h - 17.00 h 

Autorkou fotografií je Lenka Meravá

www.bkis.sk/article/modlitby-martina-jonasa-

( 3 hlasů )


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Libor Pešl: „Reakce děti i rodičů při testování Kouzelného čtení nám dodávaly optimismus“

albi kouzelne cteni 200Společnost Albi nedávno přinesla na trh projekt Kouzelné čtení, se kterým jsme vás na našem webu už seznámili. Jde o knihy, k jejichž čtení je potřeba elektronické tužky. Ta dokáže pomocí speciálních senzorů číst a vydávat r...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Zářič Pavla Karouse – odkaz na minulost se vztahem k současnosti
karous 1Na prestižní výstavě Brno Art Open, která je instalována v parku na Moravském náměstí, je vystaveno i dílo sochaře Pavla Karouse Zářič vztahující se k přepisování historie a vztahu reálného socialismu a reálného kapitalismu. Vyrobeno je z oceli, st...

Literatura

Naučte se, jak komunikovat na našem trhu

marketingova komunikaceV nakladatelství Grada vyšlo druhé aktualizované a doplněné vydání knihy Marketingová komunikace Jak komunikovat na našem trhu. Jedná se o nástavbu vydání z roku 2011 a rozhodně se jedná o přínosnou knihu.

...

Divadlo

Rodina afektovaných egocentriků září na prknech Fidlovačky

hayfever 4Po jedenácti letech se Divadlo na Fidlovačce spolu s jeho diváky rozloučilo s úspěšnou hrou Guya Boltona a Williama Somerseta Maughama Julie, ty jsi kouzelná, v které v jedné z hlavních rolí excelovala Eliška Balzerová. Příznivci Elišk...

Film

Mučedník – jak vnutit spásu

ucenik 200Na nedávno skončeném karlovarském filmovém festivalu se uváděl film, který se dotýkal fanatismu – a přestože se vztahoval k náboženství, určitě lze jeho poselství vnímat jako univerzální. „Karlovarské“ pojmenování varovného snímku MUČEDNÍK, natoč...