Touha, láska, zrada – nešťastný život Agnes Magnúsdóttir

Touha, láska, zrada – nešťastný život Agnes Magnúsdóttir

Tisk

agnes perexSmutek evokující obálka s opuštěnou ženou a houfem dravců kroužících nad potemnělým mořem pod ztěžklými mraky dává dopředu najevo, že román Agnes nebude čtením k popukání. A hned Prolog nás o tom přesvědčuje. Začíná totiž větou: „Prý musím zemřít.“ Ano, těmito slovy začíná své vyprávění služka Agnes, která je odsouzena k trestu smrti za brutální vraždu, jíž se dopustila ještě se dvěma dalšími, na svém pánu a milenci Natanu Ketilssonovi. Všem je jasné, že všichni tři jsou vinni, že si nejpřísnější trest rozhodně zaslouží. Zabili přece svého pána, jak jinak by páni udrželi poddané v poslušnosti.



Agnes se nikdo neptal, co se na statku v opuštěné části ostrova doopravdy odehrálo a proč. Nikdo nebral na zřetel, že zavražděný pán byl odporný manipulátor, svůdník a mastičkář, jenž si rád pohrával s lidmi. A jednou prostě přetekla káď a jemu se to krutě nevyplatilo. Agnes ho milovala celým srdcem, věřila mu, že ji také miluje, že ji, jak sliboval, učiní na farmě hospodyní a možná i ženou. Odešla za ním z celkem dobré služby, ale nic ze slibů se nesplnilo, naopak dělala jen pomocnici nezkušené mladičké Sigrídur, kterou si požitkářský Natan vydržoval už nějaký rok. Chtěl tím Agnes ponížit.

Mladičká Sigrídur se chtěla vdát. Její nápadník Fridrik, který na statek docházel nejen za ní, ale hlavně proto, aby zjistil, kde jsou ukryté peníze, požádal Natana o dívčinu ruku. Ten ovšem odmítl a tímhorkokrevného mladíka rozhněval. Jedné noci, kdy Natan s pomocníkem Péturem se vrátili z cest na farmu a po odpočinku chtěli pokračovat další cestou, došlo k brutální vraždě. Fridrik rozpoutal děsivé krveprolití jako mstu za znásilnění jeho milé.

Teď Agnes čeká na rozsudek. V rámci úsporných opatření rozhodne okresní komisař Blöndal, že vězni stráví dobu před popravou u státních zřízenců, kde budou pomáhat v hospodářství. Za nimi budou dojíždět duchovní, aby je připravili na cestu poslední a pomohli jim s rozhřešením. Tak se nebohá žena dostala na izolovanou farmu strážníka Jóna Jónssona, jeho rodina je zděšena. Brzy za ní na farmu přijíždí pomocný farář Tóti, kterého si vybrala sama a který teď naslouchá jejímu vyprávění.

Po počátečních rozpacích se na pracovitou Agnes na farmě přestanou dívat skrze prsty, a jakmile v zimě, kdy celá rodina včetně sloužících tráví dny v jediné vyhřáté místnosti, naslouchají jejímu vyprávění, zjišťují, že ne vše musí být tak, jak se na první pohled zdá. Získá si tím, až na dceru Kristín, srdce všech přítomných.

Jímavý román o době dávno minulé, kdy hodnota lidského života měla pramalou cenu, kdy manipulativní páni si dělali se služebnými, co se jim zamanulo, pohltí snad každého čtenáře. Poklidný rytmus Agnesina vyprávění střídají popisy života na islandské farmě v polovině devatenáctého století. Je to takový malý exkurs do země, která je pro nás víceméně neznámou. Mezi jednotlivýmikapitolami pak nacházíme dobová psaní a příkazy, která dodávají fabulaci sílu dokumentu. To vše velmi zvýrazňuje sílu příběhu – příběhu, v němž život je tak nějak až na posledním místě.

Agnes

agnes

Autor: Hannah Kentová
Překladatel: Gita Zbavitelová
Vydáno: 2013
Stran: 328
Vydalo nakladatelství: Fortuna Libri
Hodnocení: 93 %

Zdroj foto:  www.kosmas.cz

( 0 hlasů )

 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Těším se na Prahu!“ řekl v rozhovoru leader maďarské kapely OMEGA Jánoš Kobór

oMEGA 200O: Jánoši, v prosinci připravujete velký koncert v Lucerně. Budete zde oslavovat hned dvě číslice. Jaké? 

Přesně v prosinci narozeniny nemáme, ale rok 2012 je rokem, ve kterém naše padesáté jub...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Strakaté pohádky

altPrvní vydání pohádek z pozůstalosti Františka Nepila si jistojistě zaslouží pozornost. Je to jako když do dnešní doby vytáhnete nádhernou starožitnost, která doslova voní novotou. Přesně takové pocity ve Vás evokují Strakaté pohádky...


Literatura

Pastorův sexuální slovníček aneb Nestyďme se poučit

pastorkuv sexualni slovnicek pastorHumorný průvodce světem sexu se nám bude hodit na cestách, ve frontách, v tramvaji nebo pro pobavení na večírcích. Spousta skvělých témat, u kterých se rozhodně nudit nebudeme. A jistě se i něco přiučíme. Abeced...

Divadlo

Překrásná je nepotřeba nářku přináší zpět na jeviště poezii Jana Skácela

marta prekrasna je nepotreba narku200Letošní významné výročí sta let od narození Jana Skácela neoficiálně uzavře 15. 12. 2022 ve Studiu Marta inscenace studentů Divadelní fakulty JAMU Překrásná je nepotřeba nářku. Autorský počin re...

Film

Ženy v běhu pobaví i dojmou

ženy v běhu 1

Komedie mají v našich končinách dlouhou tradici. Bohužel v poslední době vychází celá řada špatných zástupců tohoto žánru, které se nebojím nazvat až za trapné. Naštěstí se čas od času objeví i snímek, který má naději...