Svěží česká jednohubka

Svěží česká jednohubka

Tisk

POMALA voda 200Jiří Raichl vydal letos v nakladatelství Tofana další knihu, tentokrát příběh zasazený do roku 1927 s názvem Pomalá voda.

 

 

 

 

Názvy kapitol v této knize kopírují výstavbu dramatu podle Gustava Freytaga, vše začíná pre-expozicí, následuje expozice, kolize, krize, peripetie a vše završuje katastrofa s post-katastrofou. Toto dělení je logické a skvěle vystihuje všudypřítomnou gradaci.

Hlavní hrdinkou knihy je Klára, mladá dědička rodinné továrny, která po otcově smrti řeší budoucnost podniku i sebe. Najímá tak ředitele a nevědomky tím spouští řetězec nepředvídatelných událostí. Brzy na to se seznamuje s dalším mužem, odhaluje povahy lidí z jeho okolí a odkrývá až děsivé okolnosti ze své minulosti…

Pomalá voda navzdory svému názvu plyne velmi rychle, čtenáři je stále předkládáno něco nového a on je tak nucen číst dál a dál. Text je plný přímé řeči i různých osobních myšlenek hlavní hrdinky, což je osvěžující a často velmi vtipné. Moc se mi tento styl líbil a vyhovoval mi.

„Vyžilé kvočny po boku obézních páprdů by ani tak nevadily. Ale starostova dceruška Josefína je jiný kalibr:
1. štíhlá (odporně);
2. pohledná (nechutně);
3. skvěle oblečená (brrr);
4. duchaplná, sečtělá, inteligentní (blééé).

Třiadvacet let, svobodná. Báječná partie. (str. 28)

Při čtení mě také fascinovala autorova práce s jazykem. Ta se projevovala jak v netradičních obratech, tak v různých často nářečních výrazech. Zaujalo mě například spojení „ztuhla jsem jako zapomenutá malta“, slovo huncút nebo přídavné jméno vyblajchovaná. Jednalo se pro mě o zajímavé zpestření a bavilo mě si dohledávat významy.

Pomalá voda bylo moje první literární setkání s Jiřím Raichlem a už teď se těším na ta další. Knihu jsem totiž zhltla a líbila se mi její lehkost i promyšlenost.

Jiří Raichl je prozaik, básník a ochotnický dramatik a režisér, narozen v Praze, aktuálně žijící v Dobrušce. V roce 2018 založil butikový nakladatelský label TOFANA s ambicí vybudovat unikátní svépomocnou komunitu spolupracujících autorů. Dosud vydal román Poblíž nebe a sborníky povídek Zítra už bylo a Tenčí než vlákno pavučiny. Rovněž řídil vydání básnického sborníku 6 hlasů lásky, který vznikl spoluprací s dalšími pěti autory. Své příběhy píše tak, aby se "četly samy". Hrdiny jsou více či méně obyčejní lidé, kterým se dějí neobyčejné věci (někdy veselé a někdy divné), často až za hranicí normálna. Více o autorovi najdete na jeho osobním webu www.jiriraichl.mozello.cz

POMALA voda

Pomalá voda
Autor: Jiří Raichl
Žánr: román, humor
Nakladatelství: Tofana
Rok vydání: 2021
Počet stran: 199
Hodnocení: 88 %

http://www.pribehy.eu/book/12


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

BluEye: „Důležité je jít proti proudu a odlišit se“

blueye 200Skromný a sympatický mladík, který je znám i za hranicemi naší malé země, avšak na ulici byste ho přehlédli, protože mnohdy třeba ani nevíte, že jste slyšeli nějaký track zrovna od něj – to je BluEye, ostravský trancový DJ a producent, který na scé...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Modrý dům – příběh k mátovému čaji s medem

modry dum200Nakladatelství Noxi si pro své fanoušky před Vánoci připravilo druhé vydání knihy slovenské autorky Táni Keleové Vasilkové s názvem Modrý dům. Jedná se o vánoční příběh jako stvořený do zimní nálady, k zachumlání se do deky s nějakým dobrým čajem...


Literatura

Kam na dovolenou? Přece na sever Francie, do Bretaně a Normandie

bretan 200S rozhodováním, který kraj světa při své dovolené navštívit, vám pomůže nový turistický průvodce Bretaň a Normandie od nakladatelství Jota a to již ve třetím upraveném vydání s nejaktuálnějšími informacemi a tipy pro prvotřídní zážitek.

...

Divadlo

Přímý přenos derniéry představení Dejvického divadla Ucpanej systém uvidí fanoušci v kinech po celé ČR

ucpanej system200Nedosažitelné Dejvické divadlo mohou 19. dubna navštívit všichni, komu unikl boj o vstupenky na inscenaci tohoto legendárního a hereckými hvězdami protkaného souboru. Derniéra Ucpanýho systému, kde hlavní roli Boha ztvárňuje oblíbený Iv...

Film

Záhy vypukne svátek filmu

febio perex1Největší a současně nejzávažnější filmovou akcí konanou v Praze je nepochybně Febiofest, letos uspořádaný ve dnech 19. až 27. března 2015. Již po několik let jej zdobí soutěžní sekce - v čele poroty letos stane le...