Kam na dovolenou? Přece na sever Francie, do Bretaně a Normandie

Kam na dovolenou? Přece na sever Francie, do Bretaně a Normandie

Tisk

bretan 200S rozhodováním, který kraj světa při své dovolené navštívit, vám pomůže nový turistický průvodce Bretaň a Normandie od nakladatelství Jota a to již ve třetím upraveném vydání s nejaktuálnějšími informacemi a tipy pro prvotřídní zážitek.

 

 

Autorem tohoto cestopisu je ostřílený Greg Ward, který se na Průvodci Bretaní a Normandií od nakladatelství Rough Guides podílí od jeho prvního vydání v roce 1986. Přispíval i do řady dalších průvodců.

Průvodce od Rough Guides mám ve velké oblibě – ať už jde o formát, přehledné členění, fotografie a mapy, ale hlavně informace a podněty k dalšímu prozkoumávání té konkrétní oblasti. Ne nadarmo je na obálce knihy napsáno, že tento průvodce je „odborný, obsáhlý a přehledný.“ A když jsme u obálky, nelze nepochválit fotografii jednoho z nejúžasnějších míst, na které narazíte při putování francouzským severem – ostrovní klášter Mont-St-Michel.

Průvodce je rozdělen na několik kapitol -  samozřejmostí je úvod s krátkým představením Bretaně i Normandie, doporučení autora a nejzajímavější trasy s místy, která byste neměli minout. Dále tu máme základní informace o ubytování, jídle a pití, médiích, festivalech a další praktické informace. Poté už tu máme průvodce samotný, kdy autor rozdělil Bretaň a Normandii na sedm oblastí a věnuje se každé z nich jednotlivě a předkládá vyčerpávající informace. Nakonec tu máme sekci Souvislosti, kde se dozvíme o dějinách, bretaňské hudbě, francouzštině a nechybí ani minislovníček. Potěšil mě seznam knih a historických pramenů, které zde Ward neopomněl zařadit.

Jedinou výtkou, nebo spíš něčím, co je pro nás nadbytečné, jsou informace, které se přímo soustředí na obyvatele Spojeného království; např. jak často jezdí trajekty do Británie. Na druhou stranu jsme se mohli v krátkosti dočíst i to, jak se Češi mohou dostat do těchto kouzelných krajů země galského kohouta. Při čtení jsem také narazila na několik pravopisných chyb, kdy se neshodoval podmět s přísudkem, ale to hodnotit nebudu, protože čtenářům turistických průvodců jde hlavně o obsah. Čekala jsem více fotografií, které navnadí na pamětihodnosti nebo malebnou přírodu, ale autor to bral tak, že čtenářům předloží fakta a oni si pak sami rozhodnou, zda danou lokalitu navštívit či nikoliv.

Celkově hodnotím průvodce velmi kladně a nadprůměrně, protože podává ty nejnovější informace a také jde naprosto do hloubky. Tak se nechte pohltit těmito svéráznými místy Francie, které nabízí tolik k vidění – ať jde o malebnou přírodu, nádherné pláže, pohádkové přístavní městečka, ale také spoustu historických památek, např. megalitické řady, starobylé hrady či invazní pláže. Každý bude okouzlen, to vám garantuji!

bretan

Název: Bretaň a Normandie – Turistický průvodce
Autor: Greg Ward
Žánr: turistický průvodce
Nakladatelství: JOTA
Rok vydání: 2016
Počet stran: 416
Hodnocení: 95%

( 0 hlasů )


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nejcennější je důvěra, říká Vladan Drvota

Vladan Drvota  portrét (2)Říká, že jeho snahou je v médiích hledat nejvhodnější prostor pro umělce, kteří potřebují představit svoji novou tvorbu a nepovažuje tedy za úplně vhodné, aby interview poskytoval on...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Vinařský deník svérázného rebela

vinarsky denik perexJestliže znáte autorovu prvotinu Naivní sezóna, již víte, co od Vinařského deníku může očekávat. Vy, kteří držíte knihu Daniela Jahna v ruce poprvé, již v krátké době zjistíte, že se seznamujete s velice svérázným rebelem, ...


Literatura

RECENZE: Harry Potter a Prokleté dítě

harry potter200Již několik měsíců fanoušci Harryho Pottera netrpělivě očekávali další díl ze série knih o chlapci, který zůstal naživu. Já k nim samozřejmě patřila také, a jaké jsou moje dojmy?
...

Divadlo

Pražská divadla v březnu: emoce, napětí i dojetí

divadlobrezen1 perexNabídka v početných pražských divadlech je při plné sezóně skutečně rozmanitá. Přinášíme tipy, kam se vypravit za nejblizším zážitkem. Divadlo Disk láká na své absolventské Letovisko plné ironické drásavosti, Divadlo Rokoko zve ...

Film

Nataša Gollová dostávala role bezstarostných dívek, ale její život nebyl peříčko

natasa 200Kdyby na začátku své filmové kariéry Nataša Gollová vytvořila postavu princezny, možná by to byla ta nejněžnější a nejkřehčí princezna, jakou mohl kdy český film mít. Takovou roli však na Barrandově nikdy nedostala. Ale přece ji role éterických dívek...