9. díl seriálu Březen, za kamna vlezem – nejlépe s knihou (tištenou, elektronickou, audio)

9. díl seriálu Březen, za kamna vlezem – nejlépe s knihou (tištenou, elektronickou, audio)

Tisk

9 BMC perexBřezen býval měsícem knihy, starší ročníky si to dobře pamatují. Asi i v dřevních dobách býval touto dobou propad prodejů (i když se na ně asi tenkrát tolik nehrálo) a tak byl jarní měsíc vybrán jako vhodný ku čtení. Na nějaký čas nám, milovníkům písmenek, okupoval internet, dnes je zván měsícem čtenářů. Máme z toho radost a tak nás napadlo, zeptat se několika zajímavých lidí, kteří mají co do činění s knihami, jací jsou čtenáři a co budou v březnu sami dělat.

 

Odpověděli nám na těchto pět otázek:

Březen – měsíc čtenářů – co vás napadne jako první, při vyslovení tohoto sloganu?
Jaký jste čtenář/čtenářka, knihomil nebo knihomol - vybíráte si pečlivě nebo zhltnete naprosto všechno?
Která knížka bude pro vás v březnu tou hlavní?
Doporučíte nám nějaké pěkné čtení, které by nám nemělo uniknout?
Chystáte se navštívit nějakou čtenářskou akci – besedu, autorské čtení, křest nebo sám/sama něco takového organizujete?

Dnes na otázky, zpracované PhDr. Janou Semelkovou, odpovídají Galina Miklínová, Monika Petrlová, Zuzana Turňová a zástupkyně čtenářů Lucie Beránková. Redaktorce Janě Beranové odpověděl Michael Bronec.

Jejich odpovědi jsou řazeny dle pořadí otázek uvedených výše.

Lucie Beránková, Praha, administrativa
Škola.
Vybírám si.
Žítkovské Bohyně (Tereza Tučková).
Žítkovské Bohyně (Tereza Tučková).
Bohužel ne.    

Galina Miklínová, ilustrátorka, výtvarnice a režisérka animovaných filmů, Klučov
Asi právě březen – měsíc knihy. Je to ve mně dost zakódováno. Ale březen, měsíc čtenářů je asi lepší. Bez čtenářů by nebyly knihy..., i když čtenáři bez knih, taky vlastně ne :-)
Zhltnu všechno, co si vyberu. Takže jsem takový knihomilný knihomol. Mám bohužel čím dál méně volného času, tak se snažím číst na jistotu. Ale jednou za čas se utrhnu, a pokud jde o detektivky, jsem totální knihomol, zhltnu vše.
Mrzí mě, že nemohu napsat, ta co právě ilustruji :-( Mám teď chvíli pauzu od práce na knížkách, jelikož pracuji na celovečerním filmu na motivy knihy Pavla Šruta Lichožrouti, kterou jsem ilustrovala. Takže asi tahle kniha bude také tou hlavní, i když neknižně. 4/ Pod stromeček jsem já, zapřisáhlá odpůrkyně elektronických knih dostala čtečku a postahovala jsem si, co šlo a právě ujíždím na Nesboovi. S dcerkou jsme přečetly také jeho doktora Proktora, moc nás to bavilo. A doporučuji knihu Steva Sem_Sandbergra Chudí v Lodži, i když to není čtení pěkné, ale důležité. Vydala Paseka.
Vzhledem k čerstvě narozenému miminku jsem besedování dočasně omezila, ovšem v červnu se těším do knihovny v Prachaticích, kde mám dva dny besedy a pasování prvňáčků na čtenáře. Budu pasovat i moji dcerku, která se právě učí číst a tak se soukromě moc těším. A na podzim se chystáme s Lichožrouty do Vídně, představit je našim rakouským sousedům…
www.galinamiklinova.cz
www.lichozrouti.cz  

9BMC Miklinova

Michael Bronec, majitel nakladatelství Straky na vrbě, překladatel
Že asi i za komunistů se v březnu prodávaly knihy nejhůř v celém roce, proto vymysleli tuhle akci. Ten problém trvá, po vánočních prodejích na nakladatele přichází prudká prodejní deprese.
Já se nedám tak docela počítat, protože jsem nakladatel. Tj. mám knihy samozřejmě velmi rád, jinak bych tu práci nedělal, ale čtu pracovně. Dělám si totiž i sazbu a redakční práce. Takže míra čtení závisí na požadavcích Strak na vrbě, mého nakladatelství. Pokud už čtu pro potěšení, činím tak většinou v cizích jazycích anebo si vybírám populárně naučná díla, o historii a o válčení, ideálně dohromady, poslední dobou mám velmi rád Kovaříka a jeho napoleoniku.
V březnu bych chtěl vydat letošní první dvě knihy a stále čekám na poslední korektury, na obálky. Takže jsou pro mne naprosto hlavní tyto dvě: Dies irae od Roberta Fabiana a Nesmrtelný od Rogera Zelaznyho. Snad je stihneme!
Jestli myslíte z mého nakladatelství, tak zajímavé jsou Legendy: Prokleté knihovny. Nic tlustšího už asi nikdy nevydám, mají 960 stran a je to reprezentativní výbor z moderní české fantastiky zaměřený na knihovny a vůbec knižní téma. Zatím mám velmi dobré čtenářské ohlasy, kniha se líbí. Stojí sice 550 Kč, ale vzhledem k rozsahu je vlastně laciná.
Občas něco zorganizuju a zrovna se blíží Wetemaacon věnovaný cyklu Wetemaa od Adama Andrese. Hodně přitom spolupracuju s Městskou knihovnou Praha a Mílou Lincem, který tam dělá. Zve mě na různé jejich literární workshopy, občas něco pokřtíme na akci CONiáš, kterou mají vždy v září. Míla i píše, takže věcem kolem tvorby a knih rozumí, je to příjemná spolupráce...

9BMC Bronec

Monika Petrlová, Olomouc, autorka knihy Hafni a jiné povídky
Vzhledem k faktu, že svůj pracovní život trávím ve výrobním závodě, kde mám na starosti oblast komunikace, mě nemůže napadnout nic jiného, než že po měsíci čtenářů bude následovat duben, měsíc bezpečnosti. A pak máj, čas lásky.
Jelikož už nemám na čtení tolik času, co dříve, tak si vybírám. Dám na doporučení lidí, jejichž čtenářské tipy mě v minulosti nikdy nezklamaly. Když čtu, chci, abych si ty okamžiky užívala a abych byla nadšená tím, co se mi dostalo do rukou. Barometrem, že knížka stojí za to, je, že si třeba pár řádků z ní opíšu do notýsku. Musím ale tajně, jinak si ze mě přítel dělá legraci.
Příliš mnoho štěstí od Alice Munro... Dávám si za úkol ji konečně dočíst. Hrozí totiž, že bude mít její obal proleženiny z toho, jak se mi už od ledna povaluje na nočním stolku. Je to skvělý čtení, ale vždycky jsem večer tak unavená, že po dvou stránkách usnu. Máte to taky tak?
Můžu vám půjčit Příliš mnoho štěstí, tempem dvě stránky denně by mohla být někdy začátkem května volná.
V březnu odjíždí do tiskárny má druhá povídková knížka, nazvaná Mrkev pro vězně. Myslím, že je tedy reálné, abych koncem března začala přemýšlet, kde a s kým ji pokřtím. Celkem už mám ale jasno.

 9BMC Petrlova foto J Slama

Zuzana Turňová, Neoluxor, marketingová manažerka a šéfredaktorka časopisu Neoluxor živě!
Svět knih se probouzí ze zimního spánku, všichni se stihli oklepat po vánoční sezóně, odpočali si, vyřídili resty, uzavřeli a vyhodnotili rok a začíná další sezóna plná krásných knih. V březnu vycházejí první velké bestsellery a knihkupci se tetelí blahem.
Jsem knihomil. Knihy vášnivě sbírám, všechny je chci mít doma a kdykoliv se s nimi pomazlit – přivonět, prolistovat, potěšit se obálkou. Přečíst stíhám bohužel jenom zlomek, je to vždy těžké rozhodování, která přijde další na řadu. Věřím ale, že všechno doženu v důchodu.
Neodolala jsem velkému jménu a pustila se do Volání Kukačky od Roberta Galbraitha alias Rowlingové. Doufám, že tu tlustou knihu stihnu v březnu přečíst, protože ve frontě čeká dalších deset a 20. března nás čeká Velký knižní čtvrtek, tj. další nálož bestsellerů.
Velmi jsem si oblíbila autorku Tess Stimson, kterou vydává nakladatelství Domino. Začátkem dubna vyjde už 4. kniha od této autorky s názvem Hra na lež a já se na ni velmi těším. Zrovna tak mě moc baví Edice do kabelky od nakladatelství Ikar. Přečetla jsem všechny čtyři dosavadní tituly, každý trochu z jiného soudku, a myslím, že redaktoři odvedli dobrou práci – jde vesměs o nové české autory, kteří dostali šanci publikovat svoje díla v této navíc praktické edici. No a jako Slovenka musím doporučit i slovenskou autorku Táňu Keleovou – Vasilkovou, která je nejprodávanější autorkou na Slovensku a začátkem dubna jí tady v ČR vyjde již patnáctý titul s názvem Lék na smutek. Knihu pokřtíme u nás v Paláci knih Luxor.
Čtenářské akce pravidelně navštěvuji u nás v Paláci knih Luxor J Pořádáme jich docela dost, takže dalších se účastním jenom výjimečně. V březnu nás čekají další krásné akce, přivítáme například finskou autorku Katri Lipson, která napsala knihu odehrávající se v Československu (Zmrzlinář od nakladatelství Argo), Miloše Urbana s jeho novinkou Přišla z moře a pokřtíme taky výpravnou publikaci Hlučná samota – Sto let Bohumila Hrabala, která vychází u příležitosti 100. výročí autorova narození. Na konci dubna, na Světový den knihy, v Luxoru přivítáme norského spisovatele Thomase Engera, který je, mimochodem, velký fešák :)

9BMC Turnova

Sledujte další díly našeho seriálu, věnovaného Březnu - měsíci čtenářů. Další odpovědi od mnoha inspirativních osobností máme ještě v zásobě a budou vycházet po zbytek února a dále pak v březnu!

9 BMC 2014

Zdroj foto: archiv nebo webové stránky respondentů, autorem fotografie Moniky Petrlové je J. Sláma

( 1 hlas )

 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Operní režisérka: „Odvážné kroky nás posouvají kupředu“

klasterky rozhovor 200S odvahou sobě vlastní se do přípravy novodobé premiéry opery J. A. Bendy Vesnický trh pustila zkušená operní režisérka Magdalena Švecová. Dílo spatří světlo světa poprvé na zahájení festivalu Klášterní hudební slavnosti 30. k...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

S Barborou Schneiderovou nejen o storytellingu a festivalu Vikingové

vikingove 200Od 23. do 26. září se v Městské knihovně v Praze bude konat festival Vikingové, jehož součástí bude Večer se staroseverskými bohy. Ten má pod taktovkou mimo jiné paní Barbora Schneiderová, ředitelka občanského sdružení Storytelling a také drama...


Literatura

Moje anglická babička – čtivá knížka bez překvapení

altAutobiograficky laděný příběh líčí každodenní život české překladatelky Hanky po odstěhování do Anglie. Hanka žije se svým anglickým manželem Williamem v malé vísce nedaleko Oxfordu a vzpomíná na jediného dosud ...

Divadlo

„Herec by měl mít intuici a potřebu něco sdělit“ říká Klára Cibulková

švandovo divadlo cibulkova (3)Krysy jsou všude! Tak by se dalo ve zkratce shrnout ústřední téma hry Krysař, v jehož ukázce, v rámci dne otevřených dveří ve Švandově divadle, ztvárnila roli krysího vymí...

Film

V únoru bude mít v kinech premiéru rodinný snímek Děti Nagana

deti nagana200Rodinný film Děti Nagana připomene divákům atmosféru devadesátých let, konkrétně roku 1998, kdy čeští hokejisté slavili velkolepé vítězství na olympijském turnaji století v Naganu. Rekvizity, hudba a kostýmy vrátí diváky zpět v čase, největší ...