Nezbytnosti operní divy – šaty, boty, noty. Intimní příběhy garderoby Dagmar Peckové

Nezbytnosti operní divy – šaty, boty, noty. Intimní příběhy garderoby Dagmar Peckové

Tisk

Saty boty noty perexOperní pěvkyně Dagmar Pecková vystupovala na prvotřídních mezinárodních hudebních festivalech, zpívala pod uměleckým vedením významných dirigentů, opakovaně spolupracovala s mnoha prestižními orchestry. Během své úspěšné profesionální kariéry se představila na světových operních a koncertních scénách a všude oslňovala nejen svým charismatem, ale i neotřelými oděvními modely. A právě šaty její dvorní návrhářky Ivany Follové jsou nositelkami osobních příběhů Dagmar Peckové v knize Šaty, boty, noty. 


Autorkou finální textové podoby je Michaela Zindelová, jejíž celoživotní slabostí je historie módy (na svém kontě má například monografii Blanky Matragi), orientuje se na profily osobností české kultury a otázky životního stylu. Při psaní o Dagmar Peckové tyto záliby skloubila a přitom dbala na to, aby udržela křehkou linii na hranici mezi privátním životem a profesním odíváním. Úvodní kapitola je vedena formou rozhovoru a seznamuje čtenáře zejména s počátky zpěvaččiny kariéry, kdy teprve hledala vlastní způsob uměleckého vyjádření. Kdy poznávala, že styl na koncertním pódiu nejsou jen šaty, ale i boty, líčení, účes, brýle, šperky a další doplňky. Vše do sebe krásně zapadlo ve chvíli, kdy objevila tvorbu oděvní návrhářky Ivany Follové.


Čtvrtstoletí se značkou if… a desítky modelů přímo na tělo dp…
První model určený pro koncertní pódium, na němž stála Dagmar Pecková, vznikl již před čtvrtstoletím. Od té doby spolu návrhářka a operní diva uběhly pěkně dlouhý maraton lemovaný stovkami metrů látek a dalšího, více či méně tradičního, oděvního materiálu. Šaty se vyznačují jasnou signaturou s prvky batiky, vysokými límci, neobvyklou kombinací struktur i barev, o samotném střihu nemluvě. Tím nejdůležitějším spojovacím prvkem je však naladění obou žen na stejnou vlnu a schopnost vzájemně se inspirovat. Díky poutavému vyprávění šaty ožívají. Jejich příběhy může čtenář sledovat od letmého záchvěvu prvotní myšlenky či nápadu přes jejich zrod až ke chvílím, kdy doprovázely svou nositelku.


Období zlaté, krajkové či rudé, i o svatbě tam něco bude
Velice zajímavé je také sledovat proměnlivost momentálního vkusu v návaznosti na psychické rozpoložení Dagmar Peckové v různých obdobích jejího života. I do tak osobních sfér nechává čtenáře nahlédnout, ať už to byly chvíle štěstí a radosti nebo syndrom vyhoření a s ním spojené deprese. O tom všem hovoří Pecková s nadhledem jí vlastním a připojuje inspirativní návod, jak se s podobnou náloží osudu vypořádat. Mezi nejdůležitější ingredience spokojeného života paří rodina, přátelé, fungující partnerský vztah, práce, která člověka baví, a jistá pokora.


Follová pro Pecku a Pecková pro Chrudim
Text i doprovodné fotografie zrcadlí proces zrání obou žen a jejich uměleckého vyjádření, které eskalovaly výstavou modelů pod názvem Follová pro Pecku v Umělecko-průmyslovém muzeu v Praze v roce 2018. Tomuto počinu předcházelo založení Chrudimského hudebního festivalu Zlatá Pecka, u jehož zrodu stála rychlá a intuitivní Dagmar Pecková. Třímá tak v rukou další pomyslnou trofej, s níž promyšleně kráčí kupředu.


Kniha Šaty, boty, noty je skutečně originálním počinem, jenž potěší nejen příznivce Dagmar Peckové. Ocení jej i milovníci módy, obdivovatelé uměleckého světa a všichni, kdo si rádi počtou o „nesnesitelné lehkosti bytí“.

Saty boty noty


Šaty, noty, boty
Autor: Dagmar Pecková, Michaela Zindelová
Žánr: Literatura česká, Biografie a memoáry, Umění
Vydáno: 2021, Cosmopolis
Počet stran: 192


Hodnocení: 95 %

www.cosmopolis.cz/autor/peckova-dagmar
www.grada.cz/dagmar-peckova-11933


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Na jevišti si mohu v bezpečném prostoru prožít spousty příběhů. Obohacuje mě to

archiv Tereza RychláPZpěvu věnuje od dětství a velice brzy ji také okouzlilo divadlo, které se stalo její vášní. „Když se to pak poštěstí, že je divadlo spojené ještě se zpěvem, tak jsem úplně ve svém živlu a zažívám ve své práci obr...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Epický příběh Nory Robertsové - Veřejná tajemství

verejna tajemstvi200V listopadu nám nakladatelství Motto vydalo další knihu populární autorky pro ženy Nory Robertsové, Veřejná tajemství. Kniha je popsána jako „romantická rocková pohádka s detektivní zápletkou“ a takový popis na ni rozhodně sedí....


Literatura

Žádný hřích nezůstane nepotrestán, když mrtví promluví

Ostrovkosti perexDetektivky Imogen Robertsonové lákají čtenáře, milující detektivy amatéry v kombinaci s historickým pozadím. Jedná se o volné pokračování historické krimisérie. V pořadí již třetí detektivní případ Harri...

Divadlo

Slovácké divadlo uvede premiéru komedie Třináctkrát za svědka napsanou přímo pro ně

trinactkrat za svedka 200

Už tuto sobotu 4. února bude mít premiéru romantická komedie Třináctkrát za svědka, kterou přímo na míru uherskohradišťskému souboru napsal Jan Šotkovský. Režie se ujal Lukáš Kopecký.

...

Film

Léto s Best film fest

altJiž podruhé se uskuteční ve čtyřech vybraných pražských kinech filmová přehlídka toho nejlepšího za posledního půl roku. Nejúspěšnější a divácky nejnavštěvovanější snímky budou na týden opět nasazeny do programů promítání a kdokoliv tak má možnost shlédnout to, c...