Nevědomost je největší dar na světě

Nevědomost je největší dar na světě

Tisk

darek200Dárek je název nejnovější knihy oblíbeného autora psychothrillerů Sebeastiana Fitzeka, kterou vydalo nakladatelství Anag.

 

 

 

 

Příběh se rozjíždí, když Milan Berg stojí na semaforu a vedle něj zastaví vůz. Na zadním sedadle sedí zcela vystrašená dívka, která zoufale tiskne na okénko kus papíru. Milan Berg je analfabet a vzkaz nedokáže přečíst. Nedokáže na to však přestat myslet a společně s přítelkyní Androu se ji vydává hledat. Postupem času zjišťuje, že nic nebyla náhoda a mnohá odhalení jsou pro něj noční můrou.

Sebastian Fitzek si pro tuto knihu vybral velmi neotřelý motiv v podobě analfabetismu. V dnešní době mi přijde až nepředstavitelné, že takoví lidé existují a za takový vhled do jejich života jsem byla vděčná. Bylo zajímavé číst si o hrdinových postupech – jak zvládal pracovat jako číšník nebo prošel základní školou bez dovedností jako je psaní a čtení. A brada mi spadla také při čtení závěrečných Okolnosti a poděkování, které rozhodně doporučuji nevynechat.

Dárek bylo mým prvním setkáním s autorem a jsem si jistá, že ne poslední. Získal si mě už od prvních stránek, a to nejen tímto vtipem: „Máš v cele štěnici. Ten prcek je v pohodě. A ty máš štěstí. Zaručil se za tebe. Říká, že brečíš ze spaní. A že bys doopravdy mohl být Yetti.“ „Být co?“ „Nevinnej. Toho tady uvnitř vidíš tak často jako venku Yettiho.“ (str. 6) Moc mě bavilo, jak si s čtenářem hrál, servíroval mu vše po částech, zaváděl další a další postavy a přicházel s nejrůznějšími zvraty. To vše v krátkých kapitolách, které se četly téměř samy. Jen závěr bych si představovala trochu jinak, ale to nic nemění na tom, že se jednalo o dobrou knihu ze svého žánru.

Sebastian Fitzek se narodil 13. října 1971 v Berlíně. Studoval práva, pracoval jako šéfredaktor a programový ředitel pro několik rozhlasových stanic v Německu. Jeho první velká zkušenost s psaním byla s Jürgenem Udolphem jako jeho spoluautor. Od roku 2006 píše psychologické thrillery, ze všech se staly bestsellery. Byly přeloženy do 20 jazyků, některé by měly být i zfilmovány. V nakladatelství Anag vyšly psychothrillery Balíček, Terapie, Pacient, nejnovější Cesta domů a připravuje se titul zaměřený na pozitivní myšlení s názvem Ryby, které lezou na stromy – kompas pro velké dobrodružství jménem život. Sebastien Fitzek je ženatý od roku 2004, má tři děti a žije v Berlíně. Píše knihy a do novin a patří mezi nejúspěšnější německé spisovatele.

darek

Dárek
Autor: Sebastien Fitzek
Překlad: Martina Nováková
Žánr: psychothriller
Nakladatelství: Anag
Rok vydání: 2020
Počet stran: 360
Hodnocení: 85%

https://www.anag.cz/darek-psychothriller/pA50.5511/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Češtinářka měla pro moje básničky velké pochopení, říká Jaromír Šlosar

jaromir slosar2Básník a dramaturg České televize Jaromír Šlosar miluje Beskydy. Právě on je tím správným člověkem, který přijal ochrannou ruku nad naší soutěží Povídky z lesa. Popovídala jsem si s ním o jeho začátcích, básnic...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Život může být tak snadný

zivot muze byt tak snadny 200V říjnu vydalo nakladatelství Moba knihu německých autorů Inga Froböse a Petera Grossmanna Život může být tak snadný, která vám pomůže vyznat se v džungli rozhodnutí a usnadnit život. Podtitul „Nejlepší manuá...


Literatura

Když chcete víc a víc

macbeth200Jo Nesbø, stvořitel rozporuplného vyšetřovatele Harryho Holea, byl nakladatelstvím osloven, zda by napsal příběh, který by byl inspirován jednou z her Williama Shakespeara. Nesbø okamžitě odpověděl, že to udělá, pokud svůj nový román může opřít o ...

Divadlo

Studenti Divadelní fakulty JAMU se vydali za Hamletem současnosti

hamlet 200V kulisách současné Kodaně se setkává pět mladých lidí. Podobají se Shakespearovým postavám? Variace na téma Hamlet now s průnikem do naší bezprostřední reality. To vše představuje tematické okruhy autorské inscenace Být i nebýt 11.21, jejíž pre...

Film

Vánoce, Vánoce přicházejí - a co si o nich přečteme

vano 200Také letos spatříme na obrazovce všechny možné pohádky (včetně několika premiérových), aniž diváci již rozlišují, zda vznikly v televizi nebo se původně promítaly v kinech. Jenže: každý rok se opakují stále tytéž tituly. Mají společný jediný rys - té...