„Sbírání bylin ve velkém není pro slabší povahy“

„Sbírání bylin ve velkém není pro slabší povahy“

Tisk

Do tmy 200Do tmy je název velmi zajímavé knihy o sbírání bylin, která ze všeho nejvíce připomíná staré české klasiky. Vydejte se s hlavní hrdinkou na cestu, ze které není snadné uniknout…

 

 

Jedná se o příběh nemocné ženy, která svůj život zasvětila bylinkám. Sbírání, jejich sušení a především odevzdávání ve výkupně je pro ni to nejdůležitější. Na ničem ostatním nezáleží, když je úterý. Hrdinka knihy, Anna, je takovou vesnickou podivínkou, stýká se jen s několika málo lidmi a na ostatních jí vůbec nezáleží. Hlavně, že ona je šťastná, když může sbírat lipový květ.

Jednotlivé kapitoly jsou věnované různým léčivým rostlinám a střídají se s úterky – dny výkupu. Kniha je psána zvláštním stylem – sice v ich formě, ale jakoby s určitým odstupem nebo odosobněním, které se těžce popisuje. V žádném případě nejde o odpočinkové čtení, a ač by se zdálo, že děj utíká pomalu, není tomu tak. Text totiž má v sobě neuvěřitelnou sílu a jakési vnitřní napětí, které člověka úplně uhrane.

Děj knihy se odehrává na vesnici a nechybí v ní tak spousta popisů krásné přírody, ale také místních poměrů. Anna bojuje s pohledy a pokřikováním od ostatních - je zvyklá udělat to nejnutnější a radši rychle zmizet z dohledu. Až si čtenář říká, kolik takových podivínek a podivínů mezi námi takto žije.

S pokorou a citem jsou v knize popsány také léčivé rostliny. Dozvíte se, kdy je nejlepší sbírat lípu, jak musí být usušená přeslička a mnoho dalšího. Jde vidět, že tyto informace nebyly jen načtené, ale vycházely ze zkušeností autorky.

„Další rok, už jako vysokoškolačka, jsem šla do sebe a veškeré sběratelské síly jsem vehnala do nejtitěrnějších kvítků v okolí. Měla jsem dva velké sáčky a dostala za ně sto padesát korun. Výkupní cena tehdy klesla na rekordní minimum. Zklamání bylo veliké, tlačila jsem čerstvě píchlé kolo z výkupny domů a opravdu mě tehdy napadlo, že se na to vyseru. Od té doby si každý rok na konci března hlídám nákupní seznam a cenu hluchavky kontroluju. Samozřejmě stálé stejné, už žádný záhadný výkyv. Ať se však cena pohybuje kdekoliv, nic nemůže změnit na tom, jak krásné je brát do ruky květ, který nasytí zástup mravenců, a přitom neváží ani setinu gramu.“ (str. 117)

Do tmy

Přiznám se, že takové knihy úplně nevyhledávám, ale tato mě mile překvapila a jsem moc ráda, že jsem si ji přečetla. Nádech tajemna, nemoc a neustálé napětí z ní udělalo záležitost na dvě odpoledne, na kterou se nezapomíná. Jsem hodně zvědavá s čím přijde tato autorka příště a držím jí palce, protože s takovým psaním by se rozhodně neměla z literárního pole ztratit!

Anna Bolavá je literární pseudonym Bohumily Adamové, která se narodila a vyrostla v jižních Čechách. Studovala bohemistiku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Pracovala například jako výrobní dělnice, uklízečka na ministerstvu, ale především se věnovala jazykovým korekturám a recenzím. Pod různými jmény publikovala například v Tvaru nebo Hostu a vydala sbírku básní Černý rok (2013). Je matkou tří dětí, pěstuje červenou řepu, sbírá léčivé byliny, chytá ryby a fotí povrchy a zemědělské stroje.

Název: Do tmy
Autor: Anna Bolavá
Žánr: román
Nakladatelství: Odeon (Euromedia)
Rok vydání: 2015
Počet stran: 232
Hodnocení: 70 %

www.odeon-knihy.cz

Zdroj foto: https://www.bux.cz/knihy/179723-do-tmy.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Kniha Smrtící byznys je dva v jednom - napínavý příběh a současně osvěta“

hindrakova 200Spisovatelka Hana Hindráková před pár dny vydala knihu Smrtící byznys týkající se tématu falešných léků, o kterou jste nedávno soutěžili na našem webu. My jsme toho využili a položili spisovatelce několik otázek.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Pátračka s uměleckým přídechem

byt v parizi perexGuillaume Musso (*1974) je úspěšný francouzský spisovatel, který má na svém kontě již sedmnáct románů (některé z nich byly dokonce zfilmovány) a překládán je do více než čtyřiceti jazyků. Ani ...


Literatura

Kniha Vaření pro vegany má výstižný podtitul – Vegansky s chutí

vegan200Kuchařek je na českém trhu přehršle, a jelikož zdravá výživa a stravování bez masa je v dnešní zrychlené době moderní, objevují se i nejrůznější kulinářské příručky pro nemasožravce. Mezi ně patří i 100 receptů v seskupení Vaření pro vegany, které vydalo...

Divadlo

Zamilovaný Shakespeare je působivý a plný nápadů

zamilovany shakespeare 200Už v minulé sezóně se zlínské divadlo pustilo do jevištní adaptace známého a oceňovaného filmu Zamilovaný Shakespeare. Jedná se o romanci, kde září Joseph Fiennes a Gwyneth Paltrow, kterou mají na starosti scenáristé...

Film

Marie Královna Skotská: Tohle království je pro dvě královny malé

Stuartovna perexMarie Stuartovna se stala nejmladší královnou vůbec, když byla korunována šest dní po narození, poté co její otec zemřel. Jako šestiletá byla zaslíbena králi Francie, a poté se i se svým skotským doprovodem přestěhovala do Francie. Ovš...