Chcete poznat hiphopovou subkulturu? Přečtěte si Malej NY

Chcete poznat hiphopovou subkulturu? Přečtěte si Malej NY

Tisk

malej-ny 200Tvorbu této knihy Malej NY jsem sledovala prostřednictvím autorova profilu na Instagramu a byla jsem na ni moc zvědavá. A to přestože k popsanému prostředí mám hodně daleko.

 

 

 

Malej NY není New York, ale Nymburk. I tady je však vše předem dáno – je tady hodně dospívajících, kteří se snaží vydobýt si místo na slunci. Pijí alkohol, kouří nebo hulí a především se drží té své skupiny, ať už jde o hiphopery, pankáče nebo nácky. A když se sejdou, může nastat problém…

Vypravěčem je Vláďa (Dexter), který se ocitá na gauči u psychoterapeuta. Tam se snaží srovnat především se svou minulostí a vzpomíná na svá pubertální léta, kdy měl hiphopovou kapelu nazvanou Skylla. Roky to byly jedinečné, ale narušila je tragická událost a nic už nebylo jako dřív. Vše se změní také v současnosti, když mu napíše smsku mrtvý kamarád a on najednou neví, co se děje a kdo si s ním zahrává. Do toho se přidávají pochybnosti o tom, že smrt jeho první holky nebyla nešťastná náhoda a o thrillerovou zápletku je postaráno.

Tato kniha beletristickou formou představuje hiphopovou komunitu, a jde jí to opravdu dobře. Moc se mi například líbilo, jak autor do děje zakomponoval vysvětlování nejrůznějších pojmů nebo zvyklostí. V takové komunitě jsem se nikdy nevyskytla, ale popisovaná atmosféra i prostředí mě zaujalo a opravdu vtáhlo. Přemyslu Krejčíkovi se navíc vše popisované snadno věří, protože v roce 2004 založil hip hopovou kapelu Cosmic Crew a od sklonku roku 2017 je členem rapmetalové kapely Soundflip. S hlavním hrdinou jsem souzněla také proto, že autor je o rok mladší než já.

Skvělým nápadem také bylo knihu doplnit soundtrackem – u každé kapitoly je název písně, která se v ději objevuje nebo nějak souvisí. Já jsem si to nechala ujít, přeci jen hip hop není šálek mé kávy, ale některé písně jsem znala a melodie mi zněly v hlavě tak nějak samy.

Moc se mi líbil také styl, jakým je tento thriller napsán. Krátké kapitoly, prolínání vzpomínek se současností a také všelijaké navnazující věty, to jsou prvky, které na mě fungují, a mám je při čtení zkrátka ráda. Ani mi nevadila obecná čeština – v tomto případě dávala maximálně smysl a bez ní by to nebylo ono. Maley NY mě mile překvapil, jednalo se o současné a skvělé čtení, které všem doporučuji a doufám, že to není poslední Přemyslovo dílo!

Přemysl Krejčík (nar. 1991) pochází z Nymburka a v současné době žije v Pardubicích, kde na filozofické fakultě vystudoval historicko-literární studia a dějiny literární kultury. Nyní působí na Univerzitě Pardubice jako doktorand oboru historie. Je autorem básnických sbírek Křehké nepřenášet (2015) a Asfaltovej plameňák (2017), souboru sci–fi povídek Kybersex (2016), románu Univerzální katalog zoufalců (2016) a také jedním z autorů kolektivního krimi románu Šest nevinných (2015), který vznikl během veřejného nepřetržitého psaní, trvajícího 72 hodin. V roce 2017 se stal editorem básnické antologie Zřetelným místem nalomení. Je také šéfredaktorem literárního časopisu Partonyma.

malej-ny

Malej NY
Autor: Přemysl Krejčík
Žánr: thriller
Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2019
Počet stran: 280
Hodnocení: 93 %

www.hostbrno.cz/malej-ny/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Beroun

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Tři v jednom

200lit22Když jsem uviděla trojromán Eda McBaina v zajímavém přebalu, první, co mne napadlo, bylo, že to bude vhodný vánoční dárek. Ale doporučujte v parném létě vánoční dárek, proto jsem si ho schovala na tuto aktuálnější dobu. Navíc právě na začátek je zařazen...


Literatura

Pat a Mat dokážou všechno

pat a mat dokazi vsechno, albatrosNakladatelství Albatros přináší dětským čtenářům v knize Pat a Mat dokážou všechno další příběhy oblíbených večerníčkových hrdinů Pata a Mata, kteří se na televizních obra...

Divadlo

Letní shakespearovské slavnosti v Praze, Brně a Bratislavě začínají, Ostrava zatím s otazníkem

shakespearovske slavnosti200V tomto týdnu se měly rozeběhnout Letní shakespearovské slavnosti na všech svých scénách v Česku a na Slovensku. Překotná rozhodnutí v Moravskoslezském kraji však aktuálně ostravskou část zastavily, další vývo...

Film

Letos ve Varech pookřejeme

KviffBývalo dobrým zvykem, že karlovarský filmový festival uváděl rozsáhlé přehlídky slavných tvůrců evropských i mimoevropských, takže zájemci se tak mohli v uplynulých letech seznámit s reprezentativním průřezem celoživotního odkazu takových osobností, jako by...