Co je lepší – říct pravdu nebo dopřát milovanému člověku pár hodin štěstí navíc?

Co je lepší – říct pravdu nebo dopřát milovanému člověku pár hodin štěstí navíc?

Tisk

dilema perexLivia se na oslavu svých čtyřicátých narozenin těšila téměř dvacet let. Protože nečekaně otěhotněla, rodiče ji zavrhli, a tak nemohla mít velkolepou svatbu, po které toužila. Oslava čtyřicátin jí má tuto ztrátu vynahradit a dodat jí pocit výjimečnosti tak, jak to měla udělat svatba.

 


Adam, Liviin manžel, chce, aby si jeho žena vysněnou oslavu užila naplno. Proto zařídí, aby jejich dcera Marnie, která studuje v zahraničí, mohla přijet. O jejím příjezdu však kromě něj nikdo neví. Když zjistí, že letadlo, v němž jeho dcera seděla, mělo nehodu, kterou nikdo nepřežil, zpanikaří. Měl by co nejdřív zavolat na nouzovou linku zřízenou pro příbuzné obětí, ale má strach. Pořád má naději, že Marnie svůj let nestihla, a není připravený slyšet pravdu. Rozhodne se, že nic neřekne ani Livii. Chce, aby si svou oslavu užila, aby prožila ještě několik hodin štěstí. Netuší však, že i Livia ukrývá temné tajemství týkající se jejich dcery.

Rodinné drama od královny psychothrillerů
Knihu Dilema napsala B. A. Paris, oblíbená autorka psychothrillerů, jejíž knihy Za zavřenými dveřmi, V pasti lží a Přiveď mě zpátky se staly bestsellery po celém světě. Její nejnovější kniha však není psychothriller, nýbrž plnokrevné rodinné drama o tajemstvích, která je lepší (ne)prozradit. Pokud nečekáte dechberoucí zvraty a napětí jako v předešlých knihách, ale psychologicky laděný příběh o dlouholetých partnerech, kteří se snaží chránit jeden druhého před bolestivou pravdou, zklamaní nebudete.

Jeden den, který všechno změní
Většina knihy se odehrává během jednoho dne. Den, který měl být tím nejšťastnějším v Liviine životě, zpočátku probíhá podle očekávání obou manželů. Přípravy jdou podle plánu a všechno je perfektní. Tedy alespoň na první pohled. Livia má něco, o čem musí s Adamem mluvit, ale nevyhnutelný rozhovor pořád odkládá. A Adam se dozví tu fatální zprávu… Oba se však tváří, že se nic neděje.

Autorka se do svých postav dokáže dokonale vcítit a zprostředkovat jejich emoce čtenářům, takže je budete chápat a soucítit s nimi. Jistě, některá jejich rozhodnutí nejsou logická. Ale kdo by se pod vlivem bolesti, strachu a touhy dopřát milovanému člověku alespoň pár hodin štěstí před tím, než celý jeho svět rozmetá na kusy, choval logicky? Pocity postav jsou přímo hmatatelné a jejich rozhodnutí v kontextu příběhu smysluplné.

Pravda vždycky vyjde najevo
Nic se nedá tajit věčně, a tak pravda dohoní i Adama a Livii. Poslední čtvrtina knihy se proto věnuje vyrovnávání se s následky lží i děsivých událostí. Je to smutné, trochu depresivní, ale přesto láskyplné čtení, které vypráví o tom, že navzdory tragédii lze nalézt štěstí. O tom, že rodina a přátelé jsou to nejcennější, co v životě můžeme mít.

dilema

DILEMA
Autorka: B.A. Paris
Originální název: The Dilemma
Překlad: Karolína Medková
Žánr: drama
Vydáno: Motto, 2020
Počet stran: 320

Hodnocení: 85%


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Fotograf Pavel Krásenský: „Pokud mám možnost mít v lednici své malé místo, kde si uchovávám usmrcený hmyz, tak je rodina opravdu velmi tolerantní“

200rozV rámci Listopadu, měsíce fotografie na našem webu jsme se rozhodli vyzpovídat i některé české fotografy. Prvním z nich je Pavel Krásenský, jehož ilustrace jste už určitě viděli v nějaké učebnici biologie. Jeho parketou je totiž makrofotografie hmyzu a ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Dobrodružné pátrání po historii knihoven dětskýma očima

Vášspolkla me knihovna200niví čtenáři se vyznačují přeplněnými knihovnami a hromadami knih v okolí postele a stolů. Kdykoliv se pokusí udělat si v knihovně pořádek, ztroskotá jejich úsilí na první knize, kterou vezmou při úklidu do rukou a začtou...


Literatura

Když vás oheň pálí i po letech…

zimni ohen 200V lednu vyšel v nakladatelství Kalibr další díl ze série Roční období od švédského spisovatele Anderse de la Motta, tentokrát nazvaný Zimní oheň.

 

...

Divadlo

BRANICKÝ ZÁZRAK: Protančit se s lidmi bez domova zpátky k radosti ze života

branicky zazrak 200Humorná nadsázka, originální autorská hudba, hravá choreografie i netradiční pojetí společenských i ryze osobních témat. Nový divadelní muzikál Branický zázrak Jana Svěráka a Tomáše Kluse bude uveden hned na dvou divadelních scénách....

Film

Úsměv Zdeňka Trošky je nakažlivý, škoda, že Trošků není u nás víc
ImageRežiséra Trošku mají určitě všichni rádi – je s ním dobře. Rád se směje, rád povídá o jídle a točí filmy, které se líbí. Proč? Jsou nám blízké, jsou o nás, poznáváme se v nich. Jeho pohádky jsou tak ...