Když sníte o novém životě a přichází noční můra

Když sníte o novém životě a přichází noční můra

Tisk

dokonali sousede perex"Jakože nějaký Stepfordský paničky?" skoro se vám chce říct. Ostatně stejné zvolání napadne v jednu chvíli i samotnou hlavní hrdinku této knihy. Helen se přestěhovala do Německa se svým mužem, který vyučuje na mezinárodní škole. Nový život v nové čtvrti nepatří k těm nejchudším a nevypadá vůbec špatně. Máte celkem slušnou chuť se posadit do křesla a užít si s Helen život v pohodlí a se starostmi, které vlastně vůbec nejsou starostmi. 

Jenže jako to tak bývá, mezi takovými lidmi klíčí kořeny zla. Jen nenápadně. A mezi těmi dobrými. Autorka zvolila prostředí, které je ideální živnou půdou pro rozpolcenost všeho druhu. Nevíte, kdo je dobrý, kdo špatný.

Co je dobré, co není?

A kdo stojí v pozadí tragédie, kterou kniha slibuje?

Očekávání versus realita!

Popravdě, čekala jsem trošku jiný druh tragédie, než jaký se tu nakonec přihodil, takže velké plus za to, že mne Sarah Sargeant dokázala překvapit. Rázem dostal příběh jinou šťávu a rovnýma nohama se od obyčejného, i tak ale dobrého, psychodramatu, přesouváme k thrilleru.

Román sliboval také jistou klaustrofobii - to ano. Hned na prvních stranách knihy se dostáváme do vězení, což dává tušit, co asi na dalších stránkách přihodí, ale přesto - celé vyústění příběhu pro mne bylo překvapením. Radím, moc nepřemýšlet nad napsaným a užívat si atmosféru. Pokračovat  příběhem díky jeho emocím, faktům a všednímu dni.

Až od jistého okamžiku lze pustit i analytický rozum a přemýšlet. Ze snu o novém životě se stává noční můra. A kdo opravdu trpí klaustrofobií, tak ji ochutná v hlavě. Zas a znovu. Leč jen bezpečně na stránkách knihy.

Je to jeden z románů, který má skvělou atmosféru, jež by stála za zfilmování. Na film bych byla hodně zvědavá.

Dokonalí sousedé

Autorka: Sarah Sargeant

Přeložil: Michael Havlen

Nakladatelství: Domino

Rok vydání: 2020

Hodnocení: 90 %

https://www.dominoknihy.cz/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

David Urban: „Můj příběh, moje pravidla – takže postavy musí poslouchat a někdy i krvácet nebo zemřít…“

david urban200DAVID URBAN (*1973) se narodil v Praze, kde žije dodnes. Je šťastně ženatý, má dvě dospělé děti a pár koček. Už více než polovinu života pracuje u pražské kriminálky, což se odráží i v jeho literární tvorbě. Mezi jeho zájmy patří četba knih, ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Vzpomínky: Co když paměť ve vaší hlavě není jen vaše?

vzpominky200Vydavatelství Ikar v červenci v Edici světový bestseller vydalo poutavou knihu, originální thriller se zajímavým nápadem od uznávaného autora Briana Freemana Vzpomínky. Naše paměť patří mezi nejdůležitější a nejvzácnější věci, které máme a ucho...


Literatura

Pohádky pro neposlušné děti

pohad 200Mám ráda hezké věci. Proto se hezkými věcmi obklopuji. Mám ráda hodné lidi, proto se snažím být v jejich společnosti, je – li to trochu možné. Mám ráda hodné děti. Ale hodné děti děláme my – dospělí. Dobrým příkladem, důslednou výchovou, vzory, a poku...

Divadlo

Zlínské divadlo součástí celosvětového unikátního projektu na podporu Běloruska

Urazeni200Městské divadlo Zlín se jako první v České republice zapojí do scénických čtení současné běloruské hry Uražení. Bělo/R/usko. Akce je součástí celosvětového projektu Insulted. Belarus(sia) Worldwide Readings. Jde o vyjádření podpory a sounáležitosti...

Film

Horký letní den s aktéry filmu Tajemství a smysl života

tajemstvi zivota a smysl 200Píše se sobota 3. srpna roku 2013. Budím se v časných hodinách, celý natěšený, že dnes strávím příjemné dopoledne/odpoledne s herci áčkového formátu na place natáčení filmu Tajemství a smysl života