Kniha o silných ženách, co se nedaly

Kniha o silných ženách, co se nedaly

Tisk

ženy co se nedaly úvodníŽeny, co se nedaly od Ivany Peroutkové přinášejí pětadvacet portrétů výjimečných dam, které ovlivňovaly českou společnost. Všechny nepostrádaly odvahu, a především silnou vůli jít si za svým cílem.

Čtenáři a čtenářky této knihy se asi shodnou na tom, že celkový výběr účastnic je poměrně netypický. Vedle známých osobností totiž najdeme i ty o poznání méně proslulé. Na druhou stranu, podobných knih již vzniklo několik, takže je asi dobře, že neustále neopakují ty stejné jedince.

Už po přečtení pár stránek je jasné, že se nedočkáte nějakých podrobných životopisů. Shrnuta jsou jen základní fakta, proložená mnoha zajímavostmi z jejich života. Autorka se snaží do textu vložit i určitý nadhled a sem tam se nebojí použít ani nějakou humornou hlášku. Jednotlivé dámy jsou rozdělené podle oborů a činností, kterým se věnovaly. Najdeme tu například Ženy po boku vládců. V této kategorii najdete dvě velice odlišné zástupkyně z velmi vzdálených dob. Jednou je totiž Anežka Přemyslovna a druhou Olga Havlová.

Známé i neznámé

Následují Spisovatelky a básnířky, novinářka a filozofka. A zde už začíná onen znatelný rozdíl mezi jednotlivými jmény. Najdete tu totiž třeba slavnou tvůrkyni Babičky Boženu Němcovou nebo neméně populární Karolínu Světlou, ale naproti tomu třeba Annu Pammrovou, o které jsem v životě neslyšel. Jak se dozvíte už z popisu, jedná se o myslitelku a filozofku, též známou díky korespondenci s českým mystickým básníkem Otokarem Březinou.

Pro někoho může být tato hluboká propast mezi popularitou přítomných jmen výhodou. Zavzpomínáte si totiž na, řekněme, profláklé, ale vedle toho se seznámíte i s někým, o kom jste možná neměli ani potuchy. Na druhou stranu mi při pozdějším čtení už některá vyprávění splývala a nebál jsem se ani přeskakování, když už mě historky ze života pro mě neznámé osoby nebavily.

V dalších kategoriích tu najdete politicky zaměřené, vědkyně, divadelní a hudební umělkyně, šlechtičnu, malířky, filmařky nebo sportovkyni. Tou je Věra Čáslavská, takže naše "stará známá". Možná bych právě v této části ocenil více zástupkyň. Mezi známějšími jmény tu potom jsou Ema Destinová, Věra Chytilová, Milena Jesenská nebo malířka Toyen.

Životní úděly i vztahy

Jednotlivé texty často popisují různé strasti žen, jejich odvážné skutky a významně se zaměřují i na vztahy. Velká část z nich žila v období komunismu, proto právě tento režim hraje i v samotné knize poměrně důležitou roli. U některých postav jsou navíc jejich životní osudy propojené a navzájem se ovlivňují. Jako například u filmové režisérky Věry Chytilové a scenáristky, dramatičky či kostýmní návrhářky Ester Krumbachové.

U každé z nich jsou potom velice zajímavé ilustrace, které má na svědomí Tereza Basařová a které rozhodně významně zvyšují uměleckou hodnotu celého díla. Na konci kapitol jsou potom vždy nějaké památné věty, které dotyčná osoba pronesla.

Bojujte za lepší život

Kniha Ženy, co se nedaly je rozhodně zajímavou sbírkou portrétů, které jsou vzorem odvahy, nebojácnosti, ale i životních ztrát a či smutných konců. Po jejím přečtení vám možná vaše problémy přijdou malicherné, a třeba se rovněž pokusíte bojovat za lepší život. Protože tyhle ženy se prostě nedaly.

ženy co se nedaly

Název: Ženy, co se nedaly

Autor: Ivana Peroutková

Ilustrace: Tereza Basařová

Žánr: Biografie, česká literatura

Nakladatelství: CooBoo (Albatros Media)

Rok vydání: 2020

Počet stran: 176

Hodnocení: 70 %

www.albatrosmedia.cz/tituly/52278700/zeny-co-se-nedaly/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

11. díl seriálu Březen, za kamna vlezem – nejlépe s knihou (tištenou, elektronickou, audio)

11 BMC perexBřezen býval měsícem knihy, starší ročníky si to dobře pamatují. Asi i v dřevních dobách býval touto dobou propad prodejů (i když se na ně asi tenkrát tolik nehrálo) a tak byl jarní měsíc vybrán jako vhodný ku čtení. Na nějaký čas nám, milovník...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Prý zavraždil svou první ženu. Co když to udělá znovu?


Jeji konec perexPatrick a Stephanie jsou dobře zajištěný a spokojený pár. Nedávno se stali rodiči dvojčat, a i když je péče o ně vyčerpávající, je Stephanie šťastná. Má všechno, co si přála. Pak ale do jejich života vstoupí Erica, žena z Pat...


Literatura

Tři inspirující rozhovory

Rozhovory hvizdala perexKarel Hvížďala je významný český novinář, dramatik a spisovatel, který již vyzpovídal řadu významných osobností (namátkou připomenu jeho rozhovory s Václavem Havlem, Jiřím Grušou, Václavem ...

Divadlo

Na podzim do divadla: Mobilstory

200 mobilstoryO prázdninách divadla nehrají představení, ale připravují se na další sezonu. Díky nám si můžete vybrat, na co v podzimních měsících vyrazíte! Na moderní hru si zajděte do Divadla Radka Brzobohatého na představení s názvem Mobilstory...

Film

Vyšly vzpomínky režiséra Juraje Herze

Herz 200Mnozí filmaři se rozhodli zanechat vzpomínky na svůj život i tvůrčí dráhu - někteří je sepisovali sami (Otakar Vávra dokonce dvakrát), jiní upřednostnili spoluúčast nějakého tazatele (například Věra Chytilová). Výpravná vzpomínková kniha Juraje Herze Au...