Pustit si do života cizího člověka není vždy ten nejlepší nápad

Pustit si do života cizího člověka není vždy ten nejlepší nápad

Tisk

Spolubydlici perexMegan a Chloe jsou nejlepší přítelkyně. Megan je rozumná lékárnice, Chloe citově založená divadelní scénografka. Protože už mají dost bydlení s cizími lidmi, rozhodnou se, že si najdou nějaké bydlení jen samy pro sebe. Mají štěstí, protože najdou dům svých snů, a zároveň smůlu, protože pokud si ho chtějí pronajímout, musí si najít další spolubydlící.

 


Tou se stává Samantha, módní novinářka. Zdá se, že soužití s ní bude poklidné a bezproblémové, jenže v domě se začnou dít podivné věci. Nejdřív jde o pouhé maličkosti – ztracená fotografie, otevřené okno, ale postupně začíná jít do tuhého. Když si Megan a Chloe uvědomí, kdo za to všechno může, je už příliš pozdě – hra je rozehraná, a pokud z ní dívky chtějí vyváznout bez úhony, musí udělat všechno pro to, aby svou spolubydlící zastavily.

Psychologický thriller Spolubydlící, ve kterém nechybí osvědčené žánrové prvky, například vyprávění z dětství, o kterém nevíme, kdo ho přežil, nebo střídání vypravěčů, napsala anglická spisovatelka C. L. Pattison.

Krásný dům a milá a inspirativní spolubydlící – co víc si přát?

Příběh začíná opravdu idylicky. Krásný dům a milá a inspirativní spolubydlící – co víc si přát? Postupně se objevují nenápadné náznaky, že nebude všechno dokonalé, i když to tak na první pohled vypadá. Autorka přitvrzuje a nechává své hrdinky čelit čím dál šílenějším situacím, ze kterých se snaží najít cestu ven. Jaké tajemství ukrývá nová spolubydlící, která se snaží sblížit se s Chloe, zatímco Megan nemůže vystát?

Tajemství z minulosti a pravda okořeněná lží

Čtivý styl psaní a pozvolné odhalování toho, co se děje, v kombinaci s příběhem z dětství spolu tvoří knihu, kterou neodložíte, dokud nedočtete poslední stranu. Děj plyne zvolna, ale krátce před koncem nabere šílené tempo a přinese odhalení a rozuzlení, které šokuje a překvapí. Potěší několik originálních prvků, třeba Chloina nemoc. Samotné propojení minulosti se současností je velmi dobře zvládnuté a dává dokonalý smysl.

Protože se kniha zaměřuje hlavně na vztahy mezi postavami a tajemství z minulosti, potěší spíš čtenáře, kteří nehledají prvoplánovou akci, nýbrž poutavé vyprávění, ve kterém není jasné, co je pravda a co lež.

Spolubydlici

Spolubydlící
Autorka: C. L. Pattison
Originální název: The Housemathe
Překlad: Drahomíra Michnová
Žánr: psychlogický thriller
Vydáno: Ikar, 2020
Počet stran: 288
www.knizniklub.cz/knihy/377767-spolubydlici.html

Hodnocení: 100 %


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Václav Tobrman: Mám rád rozmanitost

Vaclav Tobrman 200Multiinstrumentalista a zpěvák Václav Tobrman patří mezi nejlepší pianisty České Republiky. V roce 2013 získal třetí místo v soutěži „Pianista roku“ a letos obsadil místo druhé. Přestože působí v několika profesionálních hudebních...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Jakub Malovaný: Posedlost rozhovory vyústila v knihu

rozhovory jakub malovanyJméno Jakuba Malovaného většině z vás v tuto chvíli pravděpodobně nic neříká. Měli byste to napravit, obzvlášť pokud jste fandy Tří sester, Daniela Landy, Richarda Krajča nebo t...


Literatura

Červenákova nová knižní série Barbarič a Stein aneb Mrtvý na Pekelném vrchu

Mrtvy na pekelnem vrchu perexDetektivka má mít spád, určitý nádech tajemna, elementy překvapení a také nečekané zvraty. To vše úvodní román nové Červenákovi série o notáři Barbariči, kapitánu Steinovi a kaprálovi Jarošovi splňuje. A př...

Divadlo

Romantický muzikál podle bestselleru Johanny Spyri

Heidi200Nejznámější švýcarská spisovatelka Johanna Spyri (1827–1901) se narodila a dětství prožila v malebné vesnici Hirzel. Dodnes zde v domě, kde autorka příběhu o osiřelé holčičce Heidi chodila do školy, působí muzeum, které ...

Film

Zkrocení slizkých duchů

altFilm Krotitelé duchů byl uveden už v roce 1984, a přestože se o podobných příbězích u nás tenkrát téměř nevědělo, vznikl v podstatě jako odpověď na tehdy už velmi různorodé filmy o hrdinech. Krotitelé duchů jsou jiní ...