Nebezpečná fáma, která může zabíjet

Nebezpečná fáma, která může zabíjet

Tisk

Fama perexSvobodná matka Joanna se spolu se svým synem Alfiem přestěhuje zpátky do přímořského městečka, ve kterém vyrůstala. Rychle si dokázala najít práci a je ráda, že bydlí blízko své milované matky, která je ochotná jí se vším pomoct, ale nedokáže mezi místní zapadnout. Proto jí máma doporučí navštěvovat místní čtenářský klub.

 


A právě tam Joanna bez rozmyslu vypustí drb, který slyšela na školním hřišti. Prý v jejich městečku bydlí Sally McGovanová, nechvalně známá dětská vražedkyně. Má novou identitu a žije zde pod ochranou. Fáma se rychle rozšíří, obyvatelé městečka zpanikaří a začnou se navzájem podezírat. Jako by toho nebylo málo, zavolá Joanně otec jejího syna a požádá ji, aby se k ní mohl nastěhovat. Je odhodlaný vražedkyni najít a napsat o ní knihu, která mu přinese slávu a peníze. Kdo je vražedkyní a co všechno dokáže způsobit jedna náhodně vypuštěná fáma?

Spíš psychologický román, než thriller

Knihu Fáma napsala anglická spisovatelka Lesley Kara, Příběh je prezentovaný jako thriller, ale tohle označení není přesné. Tři čtvrtiny knihy jsou velmi vydařeným psychologickým románem, který zkoumá následky nedbale pronesených slov radikálně měnících vztahy mezi obyvateli městečka. Až závěrečná část má nádech plnohodnotného thrilleru – je napínavá, překvapivá a nepředvídatelná, stejně jako samotný konec.

Kdo vraždil?

Poté, co vypustí zmiňovanou informaci, se Joanna cítí provinile. Zároveň ji však příběh vražedkyně fascinuje, a proto o ní vyhledává všechny dostupné informace. Netrvá dlouho, a má vlastní seznam žen, které by mohly být Sally. Je to její starší přítelkyně z čtenářského klubu, která se od té doby, co onen drb zaslechla, chová opravdu podivně? Nebo starší paní, která očividně lže o svém vztahu s dcerou a vnuky? Nebo majitelka obchodu, které někdo vylepil na výlohu fotky vražedkyně a později začal ničit i její obchod?

Hodně postav, málo prostoru

V příběhu vystupuje spousta zajímavých postav. Protože je kniha relativně krátká, nedostávají širší prostor, a to je opravdu škoda. Hlavní hrdinka Joanna je však sympatická, stejně jako ostatní postavy z jejího blízkého okolí. Soucítit budete i s vražedkyní Sally, která to v životě neměla jednoduché. Fáma je zkrátka vynikající oddechové čtení, které nenudí a nutí k zamyšlení nad tím, jaké následky mohou mít slova, která jsou vyřknuta bez rozmyslu.

Fama

Fáma/ The Rumour
Autorka: Lesley Kara
Překlad: Naďa Špetláková
Žánr: psychologický román, thriller
Nakladatelství: Ikar
Edice: Edice Světový bestseller
Rok vydání: 2020
Počet stran: 288

Hodnocení: 80%

www.knizniklub.cz/knihy/382521-fama.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

František Nedvěd: „Jako legenda se vůbec necítím.“

frantisek nedvedFrantišek Nedvěd, který dal světu písně Stánky, Rozchod či Valčíček, brzy oslaví 65 let. Nyní jej můžete zastihnout na turné s bratrem Janem nebo se zaposlouchat do jejich spo...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Hrůzyplná četba, u které budete drkotat zuby a okusovat si nehty

Zuby nehty 200Již dlouho jsem nečetla žádný pořádný horor ani strašidelný příběh. Jsem ale fanouškem mistra filmového hororu Alfdeda Hitchcocka a spisovatele Stephena Kinga, jenž je autorem několika excelentních knih toh...


Literatura

Fikční světy mezi námi

heteorologika poetika ligvistika fikcni svetyI literárněvědné knihy, kterým se běžný čtenář obloukem vyhýbá, protože se bojí, že by nerozuměl, o čem vlastně pojednávají, mohou přinést nejedno překvapení. Třeba úvahy o tom, že hravou, jen mírně zlomyslno...

Divadlo

Pohádka o stvoření bude plná magie a hravosti

MDZ Pohadka-o-stvoreni200Městské divadlo Zlín připravilo pro své nejmenší diváky zbrusu novou pohádku. Po Pipi dlouhé punčoše a Palečkovi přichází s další českou premiérou, tentokrát v režii Hany Marvanové s názvem Pohádka o stvoření. Nepůjde o bi...

Film

Cesta do lesa aneb v městě už nás to nebaví

cesta do lesaPokračování úspěšné komedie Cesta z města chystá premiéru na 4. října 2012. Ponese název Cesta do lesa a režie se opět ujal zkušený Tomáš Vorel st.