Přísežný meč láká do světa Písně ledu a ohně George R. R. Martina

Přísežný meč láká do světa Písně ledu a ohně George R. R. Martina

Tisk

pm coverNakladatelství Crew nám před Vánocemi servíruje Přísežný meč, uzavřený příběh na motivy světa Hry o trůny; respektive se jedná o popis událostí, které se odehrály sto let před diváky milovaným televizním seriálem a čtenáři adorovanou fantasy ságou. Tento grafický román má však co nabídnout sám o sobě, uvěřitelné lidské postavy a někdy romantické, jindy statečné příhody našeho hrdiny, potulného rytíře.

 

Za Hrou o trůny stojí americký spisovatel scifi a fantasy George R. R. Martin (* 1948). Námětu se chopil kreslíř Ben Avery, který pracoval i na dalších Martinových fantasy příbězích.

První kniha Potulný rytíř nám představila hrdinu Dunka, mladého panoše, který po ztrátě svého rytíře zkouší štěstí v rytířském klání jako ser Duncan Vysoký. Od těchto událostí uplynul rok a půl, Duncan putuje spolu se svým panošem Eggem po Západozemí a za nocleh a stravu nabízí své služby jako potulný rytíř. Ocitne se u sera Eustáce Osgreye v době, kdy zemi sužují urputná vedra. Ale to nebude jediný problém, kterému musejí čelit.

pm1


Snad vás nebude bolet hlava ze superlativ, jež na vás na následujících řádcích vychrlím, ale nejde to jinak. S povděkem přijímám fakt, že jde o samostatný ucelený příběh o šesti sešitech a nabízí logické nerozbředlé vyprávění bez zbytečné omáčky. Líbí se mi nádherné zobrazení postav v pohybu a barevná paleta mi ke středověku taky hodně sedne. Navíc, jak jde dopodrobna vidět v závěrečné sekci náčrtků, míra detailů je skvostná.

Překvapilo mě zakomponování flashbacků do hlavního příběhu – jenom to podpořilo již tak propracovanou mytologii dějin Sedmi království. Také snovou sekvenci považuji za zajímavý prvek a samozřejmě nesměla chybět ani pořádná epická bitva, jejíž vyobrazení ani v nejmenším nezklamalo.

Kdo holduje fantasy a je uchvácen Hrou o trůny, nebude zklamán ani příběhy Duncana a Egga. Do knihy se vlezla celá škála drobností, jež doprovází život rytíře: práce pro pána, starost o panoše a koně, výcvik potenciálních vojáků, morální dilemata, dvorní lichotky a nádech romance, ale i politikaření. Neváhejte tedy a pusťte se do života jednoho neobyčejného rytíře!

pm2


Název: Přísežný meč
Autor námětu a scénáře: George R. R. Martin, Ben Avery
Kresba: Mike S. Miller
Překlad: Richard Podaný
Žánr: grafický román
Nakladatelství: Crew
Rok vydání: 2015, pevná vazba
Počet stran: 176
Hodnocení: 99%

http://www.comicspoint.cz/hra-o-truny-prisezny-mec-george-r-r-martin/d-77749/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Prostě jsme psali a hledali nová témata,“ vzpomíná na vznik lekavých povídek Zuby nehty Jiří Holub

Zuby nehty 200Po pěti letech opět vyšly Zuby nehty – lekavé povídky autorů sdružujících se v tvůrčí skupině Hlava nehlava. Aktuální vydání má nové ilustrace, nové dvě povídky, naopak jedna schází. I po nějaké době Zuby n...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Etiketa a špionáž

etik 200Nakladatelství CooBoo se může pyšnit velmi kladnými ohlasy z výběru vydávaných knih pro mládež. Jedna taková je i Etiketa & Špionáž od autorky Gail Carrigerové. Příběh o dívce z velké rodiny. O Sofronie, která se odmítá stát dámou a pro svou matku i ...


Literatura

Pravda nebyla k dostání. Příběh dospívající Jany z doby socialismu

pravda nebyla (2)

Zaujala mě velmi čtivá kniha Lucie Hlavinkové s názvem Pravda nebyla k dostání s hezkou obálkou, v níž možná stejně jako já v průběhu četby rozklíčíte význam zobrazených předmětů jako tajný rébus. Knížku letos vydalo nakladatel...

Divadlo

Pražští herci roztančí v březnu Švandovo divadlo

Souboj divadel 200Už v roce 2016 byl odstartován autorský projekt Tanečních kurzů Martina Šimka a Terezy Řípové v Městském divadle Mladá Boleslav. Na stejném místě zároveň proběhl i první ročník projektu Roztančené divadlo aneb Když he...

Film

Kino Světozor chystá nový cyklus, ve kterém představí nedistribuční snímky z celého světa

svetozor 200Na rok 2022 si kino Světozor připravilo pro své diváky novinku. Ve středu 16. února zahájí nepravidelný cyklus zaměřující se na kvalitní filmy z festivalů, pro které žádná distribuční společnost nemá v plánu českou premiéru. Cyklus ponese jméno „Sv...