I policejní zprávy mohou být vtipné a čtivé

I policejní zprávy mohou být vtipné a čtivé

Tisk

cerna kronika mp 200O tom, že policisté nejsou žádní suchaři už jsem se přesvědčila díky Městské policii Brno, která na Facebook dává jejich přebásněné tiskové zprávy. A často se také zasměju u těch našich, protože některé opravdu stojí za to. A proto jsem se nadšeně pustila do této knihy – Černé kroniky městské policie s podtitulem To nejlepší z policejních zpráv.

 

 

Kniha je v černobílém provedení, jen na přebalu se nachází auto opatřené botičkou. V knize se pak nenacházejí ilustrace ani fotografie, což jen podporuje strohost a jisté odosobnění z tiskových zpráv vydaných policejními orgány.

Za knihou stojí kolektiv autorů, který jednotlivé případy rozdělil do celkem deseti kapitol: Kreativita bez hranic, Kulinářský koutek, Piráti silnic, Zásah v pravou chvíli, Nešikové, Složité vztahy, Prapodivné choutky, Premoženi emocemi, V alkoholovém opojení a Nepochopitelní.

Jednotlivé zprávy jsou poskládané z celé republiky, ale osobně jsem byla velmi překvapena, kolik z nich se odehrálo v mém nedalekém okolí. Například ten známý případ ze Zděchova, kde se cyklista srazil se lvicí nebo „variace na film Discopříběh“ z Valašských Klobouk, kde nahý muž běhal po náměstí.

Některé příběhy jsou až k pousmání jako například ten nazvaný Z auta čouhaly nohy, nešlo o mrtvolu, jiné člověk zase čte s otevřenou pusou a jen si říká, čeho jsou lidé schopní. Ale všechny popisované situace mají jedno společné – napsal je sám život a opravdu se staly. I když někdy zavání tím, že je vymyslel nějaký spisovatel. Co mi na zprávách přišlo jedinečné (a ráda to sleduji i v tiskových zprávách policejních institucí) jsou titulky. Nejedná se o noviny, proto nemusí mít nějaký pevně daný formát a jsou tak stručné a výstižné. Posuďte sami: „Udeřil jiného dopravní značkou“, „Do auta narážel hlavou“, „Zloděj nešika si chtěl zakouřit“ nebo třeba „Mokří bandité na útěku“.

Černá kronika městské policie je čtení, ke kterému se běžný smrtelník příliš nedostane. Proto je zajímavé najít jej na jednom místě a ještě se u toho pobavit. A také zjistit, jaké jsou tresty za jednotlivé prohřešky, což je mnohdy také překvapivé. Takže pokud chcete zjistit, s čím se městská policie potýká, určitě si tuto knihu přečtět!

cerna kronika mp

Černá kronika městské policie
To nejlepší z policejních zpráv
Autor: kolektiv
Žánr: humor, non-fiction
Nakladatelství: CPress, Albatros Media
Rok vydání: 2019
Počet stran: 176
Hodnocení: 80 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/54974848/cerna-kronika-mestske-policie/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jiří Zbořil: Pokud člověk může pomoci, pomáhat má!

Zboril 200Těší se na své vánoční pořady, věnuje se charitě, učí, připravuje pohybovou dílničku pro děti, chystá projekt s herci Evou Hruškovou a Janem Přeučilem, bude natáčet první díly nového televizního pořadu, podporuje aktivity cviči...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Nový případ Patrika Hedströma

camilla lackberg elsyino tajemstviDetektivky švédských autorů dobývají český knižní trh. Spustila se doslova lavina. Čím lákají autoři ze severu Evropy své čtenáře, v čem se jejich případy odlišují od amerických a anglických krimi ...


Literatura

Rozpad civilizačních základů pod rouškou Tmy

Tma perexSci-fi nepatří mezi literární žánry, které často a s nadšením vyhledávám. Přesto jsem po románu Tma z pera Ondřeje Neffa sáhla a nechala se pohltit světem, který je zahalen temnotou....

Divadlo

Skromný muž s velkým srdcem a obrovskou pokorou!

velen 200Už jako malá holka jsem registrovala herce s dobráckýma očima a širokým úsměvem, ale nikdy jsem si k němu neuměla přiřadit jméno, někdy se mi to tak stává i dnes. To ovšem vůbec neznamená, že to v mých očích snižuje jeho herecké kvality. Byl celkem...

Film

Favoritka - exhibice intrik, toxinů a naturalismu

Favoritka perexRežisér Yorgos Lanthimos proslulý úspěšnými podivnostmi jako byly filmy Humr (2015) a Zabití posvátného jelena (2017) představuje historické drama z doby vlády královny Anny Stuartovny s názvem Favoritka (2018). Dokonalé scény, šokující na...