Oko za oko, zub za zub

Oko za oko, zub za zub

Tisk

rozsudek smrti 200To je podtitulem detektivky Rozsudek smrti od Davida Urbana, která vyšla v nakladatelství Kalibr.

 

 

 

David Urban je policista z pražské kriminálky a v poslední době se pustil také na literární pole. Po dvou povídkových knihách Tři opice a Výjezdovka se pustil do obsáhlejšího, a především románového titulu Rozsudek smrti. Jeho předešlé knihy mě hodně zaujaly, a proto jsem byla velmi zvědavá na tento počin.

Hlavním hrdinou je Jarda Horák sloužící u městské policie, který je plně oddaný práci. Navíc je šťastně ženatý a s manželkou čekají prvního potomka. Jedná se o dobráka a sympaťáka často hájící bezdomovce a podobné existence. Během jedné noční služby je Jarda s kolegou přivolán k potyčce bezdomovců a narkomanů na kraji města, která skončí brutálním znásilněním a vraždou. A právě tento rutinní výjezd mu obrátí život naruby a změní všechny jeho hodnoty i budoucnost.

Kniha je rozdělena na tři části: Sex, drogy a první krev, Špatné zprávy a Pomsta mrtvého muže, což vystihuje, kam se ubírá děj. Na knize je patrné, že autor měl dopředu promyšlenou celou zápletku a té se pevně držel. Na tom se mu nedá nic vytknout, avšak ohledně logiky a uvěřitelnosti je to horší. V ději jsem narazila na hodně momentů, kdy jsem si říkala, že by se to tak v reálu nestalo a nedávalo mi to smysl. Také mi vadilo hodně vyšetřovatelů, mezi kterými jsem se nedokázala orientovat, natož si k nim vytvořit nějaký vztah.

Na Rozsudek smrti jsem se těšila a patřil mezi mnou vyhlížené tituly, avšak ve výsledku mě docela zklamal. V povídkových knihách jsem oceňovala zajímavé zápletky a vhled do zákulisí policejní práce a tady mi některé popisy přišly až obtěžující. Kdybych knihu četla od autora jako první, nebo neměla přečtených více detektivek, určitě by mě Rozsudek smrti zaujal více. Takto se pro mě ale kniha stala jen jednou z mnoha. Navíc se četla poměrně zdlouhavě a za těch více než 400 stránek by zasloužilo proškrtat, nebo nějak zatraktivnit. Tím, že je David Urban policista se nabízí přirovnání k Dominiku Dánovi, ale podle mě bohužel není na místě, jakkoliv mě to mrzí. Pokud však máte rádi detektivky z českého prostředí, nenechte si Rozsudek smrti ujít a názor si vytvořte sami.

David Urban se narodil před více než 45 lety v Praze, kde žije dodnes. Je šťastně ženatý, má dvě dospělé děti a v panelákovém bytě s ním mimo manželky bydlí také pár koček. Už více než polovinu života pracuje u pražské kriminálky, což se odráží na jeho literární tvorbě. Mezi jeho zájmy patří četba knih, sbírání komiksů a hraní her. Rád zdolává lezecké stěny a věnuje se lukostřelbě.

rozsudek smrti

Rozsudek smrti
Autor: David Urban
Žánr: beletrie, krimi
Nakladatelství: Kalibr (Euromedia Group)
Rok vydání: 2021
Počet stran: 424
Hodnocení: 75 %

https://www.knizniklub.cz/knihy/537776-rozsudek-smrti.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Klid, ticho a útulno, to vždy o Vánocích obstarala maminka, říká operní pěvkyně Libuše Márová

libuse marova200I když paní Libuše Márová oslaví právě 24. prosince kulatiny, rozhovor byl nakonec o něčem jiném. Třeba o tom, jak jednou „oslavila“ Štědrý den v Amsterdamu či jak strávila silvestrovské „veselí“ v Oslo. V obou případech tam byla prac...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Závisláci na diářích a milovníci Paula Coelha, pozor!

coelho odvaha 200Knižní klub v těchto dnech vydal další diář Paula Coelha tentokrát zaměřený na Odvahu. Není pochyb o tom, že jej musejí mít milovníci tohoto brazilského spisovatele, ale jistě ním nepohrdnou ani ostatní.


Literatura

Poupátka a jizvy na dětské duši

Poupátka

Tyhle jizvy na dětské duši jen tak nezmizí. Zneklidňující román nositelky Ceny Jiřího Ortena. Divadlo umí okouzlit. Ví to i jedenáctiletá Františka, která se po škole víc než dom...

Divadlo

Mamma Mia! Další vítězství Heleny Vondráčkové na muzikálové scéně

helena perex1Prozatím poslední muzikálovou rolí Heleny Vondráčkové je Donna v muzikálu Mamma Mia!, který se v Kongresovém centru Praha hraje bezmála rok. Přitom popová diva do něj vstoupila až v sobotu 21. listopadu, co...

Film

„Když se pořád snažíš udržet na správné cestě, je příjemné si dát pauzu.“

ten koho se bojis200Ani první listopadový čtvrtek se neobešel bez severského filmu, který promítal Skandinávský dům. Zájemci o notnou dávku dramatu nesměli chybět v Komorním kině Evald, aby se podívali na ubíhající dny běžné dánské rodiny. Tedy a...