První den mého života

První den mého života

Tisk

prvni den meho zivota 200V srpnu vyšla pod hlavičkou nakladatelství XYZ kniha se záhadným názvem První den mého života oceňovaného italského režiséra Paola Genovese. Necháte se nalákat na přečtení?

 


Paolo Genovese je italský spisovatel a režisér. Vystudoval ekonomiku a obchod a poté nastoupil do reklamní agentury. Je také spoluautorem scénářů a největší úspěch zaznamenal se svým snímkem Naprostí cizinci, za který získal na filmovém festivalu Tribeca Film festival v roce 2016 cenu za nejlepší zahraniční hraný film a cenu za nejlepší scénář zahraničního hraného filmu. Nyní pracuje na scénáři, jehož předlohou je právě kniha První den mého života.

Kniha mě nalákala svou anotací, kde v podstatě vyzradila, o co jde. Několik neznámých lidí, muž, dvě ženy a mladý kluk, se ocitají v koncích a těsně před tím, než se pokusí o sebevraždu, se objeví záhadný cizinec. Ten jim předloží zajímavou nabídku: věnují mu sedm dní svého života a poté se vrátí na stejné místo a do stejného okamžiku a bude na nich, jaké rozhodnutí si zvolí.

Musím přiznat, že mě kniha nesedla a nejzajímavější na ní shledávám právě onu anotaci. Pointa tu je, navíc poměrně překvapující, ale nějak to ve mně nerezonovalo a ani hrdinové mi k srdci nepřirostli. Ano, kniha působí lidským dojmem a hraje na city, nicméně působí značně popisně a je vidět, že autorem je někdo, kdo se specializuje vytváření scénářů.

Popisy míst a dějů, kterým jsem nepřikládala význam (jízda v autě, soustředění se na to, co hraje v rádiu, popis počasí) měly v knize poměrně velké zastoupení. Stejně tak jako vnitřní život protagonistů, i když do nich nešlo vidět až tak moc, jak bych si přála. Na dialogy se zas tak moc nehrálo.

První den mého života je laskavým nevšedním náhledem na pohnutky a život čtyř sebevrahů a tím nám přináší neobvyklé téma, které jistě zaujme čtenářskou obec. Pokud máte rádi netradiční lidské příběhy, zkuste právě tuto knihu!

prvni den meho zivota

Název: První den mého života
Autor: Paolo Genovese
Žánr: román
Originální název: Il primo giorno della mia vita (2018)
Nakladatelství: XYZ
Rok vydání: 2019, pevná
Počet stran: 312
Hodnocení: 70 %

Knihu k recenzi poskytlo Knihcentrum.cz a vy si ji můžete koupit zde: https://www.knihcentrum.cz/prvni-den-meho-zivota


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Eva Dolejšová: „I když to nebylo veselé a vtipné, bylo to ‚na dřeň‘“

eva dolejsova200Eva Dolejšová se narodila a žije v Litoměřicích, kde pracuje v městské knihovně. Zatím vydala pohádkovou knížku Tajemství jedné knihovny aneb Ze života knižních skřítků (2017), bestsellerový titul pro teenagery Parkourista (2019), který se ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Zločin jako dokonalé hodinové soukolí

hodinar perexKnihy Jefferyho Deavera, především ty, ve kterých vystupuje nepřekonatelný kriminalista Lincoln Rhyme, jsou nejen v Česku synonymem úspěchu. I sedmý případ se u nás dočkal druhého vydání. Kdybychom si jednotl...


Literatura

Stromy jsou chytřejší, než si myslíme

Nez stromum dojde dech 200Nakladatelství Kazda vydalo další knihu milovníka přírody Petera Wohllebena s názvem Než stromům dojde dech a podtitulem Jak se stromy učí zvládat změnu klimatu a proč nás les zachrání, když mu to dovolíme.

...

Divadlo

Parchant v klobouku, víc než „konverzačka“ v BuranTeatru v Brně

BT 2Už je to skoro zvyk. Profesionální divadelní soubor, kterému se říká Burani uvádí na jevišti pravidelně nové, často provokující díla ze světového repertoáru. Tak i divadelní hra pro pět herců, Parchant v klobouku, má zde českou premiéru.

...

Film

Co znamená mít dobrý sex se dozvíte v novém snímku Hodně štěstí, pane Veliký

hodne stesti 200V polovině července, konkrétně 14.7., vtrhne do českých kin komediální drama s názvem Hodně štěstí, pane Veliký. Snímek plný sexuálního napětí, lehkých postelových scén a humoru je také o touze po opravdovém a nepředstíraném orgasmu. V hl...