Iron Sky nad námi

Iron Sky nad námi

Tisk

altPíše se rok 2018, od konce druhé světové války, kdy německá Třetí říše skončila v nedozírném spáleništi, uplynuly tři čtvrtiny století a nikdo netuší, že z odvrácené strany Měsíce chystají tam usazení nacisti odvetnou akci. Je zbytečné řešit, jak se tam dostali nebo čím se živí - prostě tam jsou, vybudovali si hlavní sídlo na půdorysu hákového kříže a postavili celou vesmírnou flotilu, jakkoli její plavidla dílem připomínají pradávné vzducholodě a dílem plechové létající talíře.

Finský režisér Timo Vuorensola ovšem neměl na mysli jen nacistické pohrobky a jejich úmysly, když v německo-finsko-australské koprodukci natáčel inscenačně ochotnickou, vypravěčsky rozvleklou, zároveň však trikově rozmáchlou velkopodívanou Iron Sky. Nacisté se totiž změnili v pouhou karikaturu tupého nadčlověčenství s groteskní verbální mánií ve správných vůdcovských pozdravech.

Lze u nich ocenit mírotvorné ideje, hlásané třeba v nacistické škole, jak roztomile kontrastují s jejich skutečným naplňováním, nebo starobylé vybavení celé nacistické základny, vyhlížející jak z pradávných druhořadých sci-fi historek. Za vtipný nápad lze také přijmout sestříhaného Chaplinova Diktátora, který v nové podobě podporuje nacistickou ideologii. Avšak tyto aspekty jsou v zásadě druhotné, k nacistům jen volně připojené, v případě převráceného vyznění dokonce mířící už úplně jinam.

alt

Iron Sky se pošklebuje hlavně reakcím pozemšťanů, zvláště pak mocichtivých Američanů, kteří si pokrytecky osobují právo vést světové společenství, a proto neshledávají nic divného na tom, že sami nedodržují závazky, jejichž plnění žádají po ostatních. Režisér jak ve vypouklém zrcadle ukazuje americké politikaření ovládané ženami na nevyšších postech. Prezidentka zcela cynicky vítá válečný konflikt, protože - jak sama říká - úspěch ve válce je tím nejlepším volebním trumfem pro druhé usednutí do úřadu.

alt

A předtím nadšeně přikývla, aby její volební kampaň vedl z Měsíce přišedší nacistický emisar, aniž by kdokoli rozpoznal halasné užívání jen mírně upravených nacistických hesel o pracovitosti, síle a jednotě vyvoleného národa či dokonce byl tím znepokojen. A všimneme si rovněž "chruščovovského" motivu boty, kterou lze nejen bušit při mezinárodním zasedání, ale případně i zneškodnit protivníka vetnutím špičatého podpatku do jeho čela.

Povšimněme si, jak film nevynalézavě, bez výraznějšího příklonu k parodii, která přitom co chvíli bezradně prosakuje, používá běžná žánrová klišé v zápletkách (stačí sledovat průběh bojů a zejména reakce na ně). Klišé ovládají pojetí postav a nesou odpovědnost za jejich herecky chudokrevné ztvárnění (zločinecký, bezcitný nacista; nacistická učitelka, jež až na Zemi prozře; do běla zesvětlený americký černošský kosmonaut, jenž ke své smůle přistál na Měsíci). Nechybí ani krajně zpomalený pohyb při rvačce vážených politiků. Snadno rozpoznáme vizuální odkazy na poetiku všech možných hvězdných válek, ale třeba také na směšné dohadování politických špiček, jak je zpodobnil Kubrick v mistrovské protiválečné satiře Dr.Divnoláska.

alt

Nemám na mysli jen nebohého, na kolečkové křeslo upoutaného amerického kosmonauta, nuceného zdvíhat paži k nacistickému pozdravu, ale zejména zasedání rozhádaných představitelů světového společenství. Ačkoli všichni měli ve vesmíru odzbrojit, ukáže se, že všichni - až na Finy - činili pravý opak, což se ovšem v bitvě s nacistickými útočníky nyní hodí. Nemluvě o takové maličkosti, jakou je třeba epizoda s indickým delegátem, jenž neobratně ukrývá prsten s emblémem hákového kříže a marně vysvětluje, že tento znak ve svém původním významu nemá s nacismem nic společného.

O vážně hřmící hudbu do filmu, která se zlehčujícím tónem vyprávění příliš nesouzní, se přičinila slovinská rocková skupina Laibach, pracující s odkazy jak na hudební produkci Třetí říše, tak na opery Richarda Wagnera (ostatně podle jednotlivých částí Prstenu Nibelungů jsou pojmenovány nacistické bitevní křižníky). Vlastně zásluhou Laibachu (to je německé označení Lublaně) si můžeme klást otázku, zda „nezávislá“ pop-kultura odkojená přitroublými comicsy si zvolená témata nepřivlastňuje jen proto, aby je mohla rozložit do obskurní taškařice, sporné nikoli svým zacílením, nýbrž zprimitivnělým, výrazově neobratným uchopením. Není přitom důležité, že Iron Sky vznikal po několik let i díky fanouškovským finančním příspěvkům.

alt

Iron Sky
Německo / Finsko / Austrálie 2012, 93 minut
Režie: Timo Vuorensola
Hrají: Julie Dietzeová, Christopher Kirby, Udo Kier, Otto Götz
Distributor: Film Europe.
Premiéra: 12. července 2012

Hodnocení: 50%

Zdroj foto: Film Europe


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Pavel Nový: Karlova Studánka je perla a poklad

Novy perex
Karlovu Studánku navštívil držitel Českého lva, herec Pavel Nový, který  v pořadu S vámi mě baví svět… a ze mě (země) se zachvěla, zavzpomínal na českou komedii století S tebou mě baví svět. Jistě si každý z nás vybaví tři tatínky, jedoucí na...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Navždy spolu pro romantické duše?
ImageNavždy spolu je až neuvěřitelně klasický romantický film. Člověk by řekl, že už musí být americké publikum takovýmito filmy nasyceno, ale kdyby tomu tak bylo, tvůrci by se nejspíš tvorby dalších a dalších romanti...

Literatura

Proměny slovenského filmu
ImageČas od času vypadne z univerzit sborník textů věnovaných dokonce i pohyblivým obrázkům. Bohužel se jedná o publikace obtížně sehnatelné, vydavatelé zřejmě nepočítají s tím, že by jejich práce mohly zaj...

Divadlo

Divadlo v Řeznické do toho v červnu řízne českou premiérou Jeden německý život

reznicka 200Ani my v Řeznické nezahálíme, a mimo premiéry, připravujeme pro diváky program na letní scény. Věříme, že nám všechny naše plány vyjdou a stráví už letní večery v naší společnosti. V tuto chvíli prozradíme, že 25. a 26. června se můžeme potkat...

Film

Královna soulu opět vystoupí před diváky, nyní však na filmovém plátně

Respect 200Její hlas je nezapomenutelný, stala se první ženou uvedenou do Rokenrolové síňe slávy (Rock and Roll Hall of Fame), je držitelkou 18 cen Grammy a nyní do kin míří film o jejím životním příběhu. Film Respect mapuje cestu hudební ikony, zpěvačky...