Mariette Lindsteinová: Sekta

Mariette Lindsteinová: Sekta

Tisk

SektaV Sektě zapadnete do temnoty, zimy, prachu, plísně a holínek plných bahna. "Pokaždé, když pocítím naději, je za rohem ještě větší katastrofa," proběhne hlavou v jedné chvíli hlavní hrdince Sofii. Někde v dálce je slyšet maják. Naděje v mlze? Nebo ne. Co je to vůbec za ostrov, který hází oponu na svět tak odtržený od reality?


Temný horor, nebo skutečnost?

Když jsem byla zhruba v polovině knihy, říkala jsem si, že je to takový klasický psychologický thriller, pro někoho až horor a byla jsem celkem ráda, že jsem se po podivně znepokojujícím začátku pořádně začetla. Děj získal spád a pomalu jsem se začínala cítit v kůži Sofie. A takhle to mohlo zůstat, ale stín "pravdivého příběhu" na mne zapůsobil tak, jak měl...

A tak je asi dobré vědět, že stín pravdivého příběhu tu je...

Jenže zhruba v polovině celého příběhu jsem vzala na vědomí fakt, že je to příběh částečně využívající osobní zkušenosti autorky. Sama byla členkou scientologické církve a v této knize využívá své zkušenosti, rozpomíná se na své vlastní pocity. Jsem si jista, že Sofie prožívá v nitru to, co prožívala ona. Včetně veškerých ponížení, lidských, nelidských, pracovních i sexuálních. 

Mariette Lindsteinová tímto dává svému příběhu, který se snad ničím příliš nevymyká, temnou atmosféru. Něco, co šimrá v břiše a kdy opravdu cítíte zimu, izolaci ve sklepě, plíseň nebo šílenou únavu svalů a nevyspání. Uvěřitelné emoce jsou tím, co drží příběh v běhu, co přinutí čtenáře neodložit knihu, dokud ji nedočte. 

Co je to svět? SEKTA ve vší své lákavosti i děsivosti

Mona se svou zimničnou křehkostí, Bosse se záhanou povahou, Benjamin, který je Sofii nejblíž - a samozřejmě samotný šéf, Franz Oswald, který roztahuje spáry sekty nad všemi, které si vlastně velmi pečlivě vybral na svou farmu. Firmu, nebo vlastní svět? Celou dobu uvažujete, jak toto skupenství lidí nazvat. Jsou živí, ale rozhodně ne živoucí. Jak snadné je pokřivit psychiku pod tíhou nátlaku, strachu a emocí.

Jak snadné je se stát takovým člověkem, který v tomto všem nachází zalíbení.

Obecně lze autorce poděkovat za to, že dala nahlédnout za oponu sektám. Pro koho to je aktuální a bolavé téma, možná lépe pochopí. Možná méně odsoudíme ty, kteří se do jejich spárů dostali. Možná si sáhneme do svědomí. A možná se v bezpečném prostoru jednoho malého příběhu ze švédského ostrova ponoříme do úlevného pocitu, že nás čeká lepší svět.

Nečeká, ale... na začátku byl právě tento pocit.

A o tom kniha je.

Autorka: Mariette Lindsteinová

Vydalo nakladatelství: Kniha Zlín

Přeložil: Martin Severýn

Počet stran: 463

Hodnocení: 98 %

Sekta

 http://www.knihazlin.cz/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor inspirovaný knihou: Naším cílem je obnovit ideologický spor. To je demokracie!

Petr Drulak 200Podle profesora Petra Druláka, jednoho ze čtyř editorů knihy Budoucnost levice bez liberalismu, kterou letos vydala Masarykova demokratická akademie, sice jdete k volbám, ale je celkem jedno, koho budete volit. „Rozhodnou nějací soukromí...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

7 x 7 poetických zastavení

7x7poetickychZastaveni perexČtyřicet devět básní, sedm básníků a jeden velký počin. Takto bych představila dílo 7 x 7 poetických zastavení. Sbírka se zaměřuje především na motivy přírody a lásky, a ačkoliv sama moc nemusím nynější poezii, aut...


Literatura

Nahlédněte do fungování vlčí smečky

okouzlena vlky 200Okouzlena vlky je název nové knihy Moniky Zelinové. Nese podtitul Jak jsem se stala členkou vlčí smečky a přináší mnoho informací jak o vlcích, tak o autorčině změně života.

 

...

Divadlo

Kdyby Nestroy vědel…premiéra PRO NIC ZA NIC v Městském divadle v Brně

pro nic za nic perexKdyby Johann Nepomuk Nestroy věděl, že po něm bude ve Vídni pojmenováno náměstí i zastávka metra, asi by se moc divil. On to byl totiž už za svého života na jedné straně miláček publika, měšťanského i lidového, ale mocn...

Film

SPIRIT OF 45: MÁ SMYSL VRACET SE K IDEÁLŮM ROKU PĚTAČTYŘICÁTÉHO?

spirit perexKen Loach (1936) patří mezo režiséry levicového zaměření, jenž vytrvale mapuje odvrácenou tvář anglické společnosti. Vytrvale se vracel k sociálním problémům, kterými jeho chudí hrdinové trpí, zvláště když se snaží prosadit nárok ...