Fenomén tváře ve videoartu

Fenomén tváře ve videoartu

Tisk

altVýstava Tváře v Galerii Rudolfinum byla zahájena dne 20.6.2012 a představuje osmnáct děl převážně klíčových uměleckých osobností videoartu od jeho počátku v 60. letech do 21. století.  Nabízí pohled na to, jak specifický charakter a možnosti videa a videoinstalace nejen přinesly nové způsoby zachycení tváře v obraze, ale také různé polohy jejího fungování coby obrazu.

Lidská tvář byla tradičně jedním z hlavních témat výtvarného umění, v němž utvářela základní prvek žánru portrétu a autoportrétu. Příchod pohyblivého obrazu – nejprve filmu, později videoartu – ve 20. století otevřel zcela nové možnosti a dimenze jejího znázorňování. Jednou ze zúčastněných tvůrců je Marina Abramović, která v Galerii Rudolfinum vystavuje průřez sestavený ze šestnácti děl. Podle autorky se jedná o způsob reflexe nad jejími dřívějšími díly, která se takto snaží utřídit. Instalaci lze vnímat jako jistý druh obrazového záznamu umělecké kariéry Mariny Abramović a současně jako meditaci na téma vztahu osobní identity a proměnlivé podoby – tedy tématu, které ve svých dílech reflektovala řada malířů a fotografů.

alt

Ukázka z instalace:  Marina Abramovic - Art must be beautiful


Výstava Tváře, Marina Abramović
Datum a místo konání: 21.6.2012 až 16.9.2012, Galerie Rudolfinum, Praha
Pořadatel: Galerie Rudolfinum
Vstupné: Plné: 130 Kč, Snížené: 80 Kč
Kurátor: Ladislav Kesner

Zdroj foto: Galerie Rudolfinum


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Monika Petráková: Seznamování přes internet má své výhody

monika perexV čerstvém rozhovoru s mladou spisovatelkou Monikou Petrákovou se dozvíte nejnom to, že seznamování přes internet má své výhody, ale bude vám odhaleno i tajemství hesla Jazz Dock.

 

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Pohádkově naivní a uklidňující - Celník Rousseau

CELNIK ROUSSEAU 200Využívám nedělního sychravého počasí a vyrážím směrem Palác Kinských na Staroměstském náměstí, abych navštívila jednu z momentálně nejatraktivnějších pražských výstav – Celník Rousseau.

 

...

Literatura

Britské letectví potřebuje pomoc. Na výzvu odpovídá i řada žen. Mohou se vyrovnat mužům?


Holky od spitfiru perexDruhá světová válka zuří naplno po celém světě a britské letectvo začíná pociťovat nedostatek pilotů. Ti nejlepší umírají při bojích s Luftwaffe a není nikdo, kdo by je mohl nahradit. Na výzvu velitelství se ale k...

Divadlo

Lekce angličtiny od Shakespeara pouze 29. a 30. července v Královské zahradě Pražského hradu

shakespeare200Ani letos nebude na Letních shakespearovských slavnostech chybět hra v angličtině. Prague Shakespeare Company připravila hravé a v mnohém až neskutečně současné představení A Midsummer Night’s Dream (Sen noci svatojánské).

...

Film

Zlín Film festival, sekce Dny dánské kinematografie: Otevřená srdce

otevrena srdce200Zlínský filmový festival je primárně orientován na filmy pro dětského a dospívajícího diváka, zkrátka však nepřicházejí ani diváci, kteří již dětským a teenagerovským střevíčkům odrostli. Krom soutěžních sekcí hraných...