Skryté nebezpečí zdravých potravin

Skryté nebezpečí zdravých potravin

Skryte zdrave  perexVíte, co jsou to lektiny? Zaostřeno je totiž převážně na ně. Nakladatelství Grada vydalo novou výživovou příručku s názvem Skryté nebezpečí zdravých potravin s podtitulem Proč je “zdravá strava příčinou nemocí a nadváhy. Autorem je uznávaný kardiochirurg Steven Gundry.

V současné době se hodně mluví o toxických účincích některých bílkovin zvaných lektiny. Příkladem může být nejen lepek, ale i různé bezlepkové pseudoobiloviny, celozrnné obiloviny, slupky ovoce a zeleniny, semena, ořechy a luštěniny, které jsou obecně považovány za zdravé. Názory výživových poradců se však různí. Jsou tyto bílkoviny zdravé nebo bychom se opravdu měli snažit o to vystrnadit je ze svého jídelníčku? Autor to vidí jednoznačně: lektiny škodí.

Knížka minimálně budí zamyšlení nad tím, co si vlastně dáváme do úst a co je obecně považováno za zdravé či nikoliv. Připravte se na to, že vás může i šokovat, a pokud budete brát uvedené informace smrtelně vážně, může se snadno stát, že razantně změníte jídelníček, třeba podle návodu, který Gundry předkládá.

Když opomenu jistrou monotématičnost knihy (lektiny, lektiny, lektiny…), přináší i spoustu jiných a daleko zajímavějších informací, například o historii stravování, různých typech jídelníčků a diet, vzorových jídelníčků a receptů, vysvětlení různých pojmů, přehledy obsahů vitamínů v potravinách či konkrétní příklady potíží pacientů a jejich řešení. Autor také představuje vlastní výživový program, který považuje za optimální. Zaujmout vás může třeba i kapitolka s názvem Jsou rostliny schopny myslet?

O autorovi:

Steven R. Gundry (*1944) je ředitelem Mezinárodního institutu srdce a plic v Palm Springs v Kalifornii a zakladatelem i ředitelem Centra restorativní medicíny v Santa Barbaře. Tento uznávaný kardiochirurg se rozhodl změnit svou profesní dráhu a zaměřil se na léčbu civilizačních nemocí prostřednictvím výživy. Za velmi škodlivé považuje lektiny - bílkoviny nacházející se v mnoha běžně konzumovaných potravinách.

Ukázka z knihy:

A tady nastává problém s umělými nebo dokonce přírodními nekalorickými sladidly (vybavte si třeba stévii). Tělo nedokáže rozlišit sladkost pocházející z cukru nebo jiných kalorických zdrojů od sladkostí nekalorických sladidel. Je to proto, že molekulární struktura (vzorec) nekalorických sladidel pasuje do dokovacího portu pro cukr na chuťových pohárcích a přenáší do mozku stejné příjemné signály jako pravý cukr. Když pak do krevního oběhu nedorazí kalorie z pravého cukru a receptory glukózy v mozku je nedetekují, mozek se cítí oklamán...

Skryte zdrave

Skryté nebezpečí zdravých potravin
Autor: Steven R. Gundry
Překlad: Ivana Sýkorová
Žánr: populárně naučná
Vydáno: 2018
Stran: 280
Vydalo nakladatelství: Grada Publishing a. s.
Hodnocení: 90 %

www.grada.cz/skryte-nebezpeci-zdravych-potravin-10240/




Související články:
Nejnovější články:
Starší články:

 

Přihlášení



Solfánci obměkčí každé srdce

Solfánci jsou druhým počinem (po Indigových pohádkách) Martiny Mii Svobodové a ilustrátorky Lucy Bumkin. Zatímco Indigové pohádky oslavovaly lidskou kreativitu a zaměřovaly se na to, že každý z nás má moc tvořit svůj svět, pohádkový příběh Solfánci a Sluneční královna jsou o odvaze být tím, kým doopravdy jsme. Semtamindigo

Nikdy není pozdě zopakovat si češtinu

Pod projektem Červená propiska jsou dvě kamarádky z vysoké, Karla Tchawou Tchuisseu a Sabina Straková, které se rozhodly šířit své znalosti zábavnou formou na sociálních sítích. Jejich cílem je dostat nejčastější perličky k co nejširšímu publiku a odhalit záludnosti českého jazyka, na které nebyl ve škole čas a které vás i v dospělosti překvapí. Universum

Rozhovor

Zpěvák UDG: Pondělí až čtvrtek – to je v létě detoxikační týden

udg 200Nedávno se na našem webu objevil festivalový rozhovor s textařem Jugim z ústecké skupiny UDG. Nyní máte možnost nahlédnout pod pokličku myšlenek dalšího člena, a to zpěváka Petra Vrzáka. Bavili jsme se o festivalové sezóně...

Hledat

Čtěte také...

Do konce roku představí Robert Rohál svou fotografickou tvorbu v Brně a Kroměříži

foto perexInteriér kavárny Podnik Café Bar v centru Brna zdobí od 14. října patnáct černobílých fotografií s ženskými portréty, jejichž autorem je Robert Rohál. Zatímco začátkem léta mu vyšla faktografická kniha o Heleně Vondráčkové, podz...


Literatura

Margaret Ann Lembo: Andělé drahých kamenů

andele drahych kamenu na webSpojení energie drahých kamenů a andělů, tedy spíše symboliky obou dvou ezotericky velmi silných záležitostí, je něčím, co rozhodně upoutá pozornost. Jala jsem se pátrat po tom, s čím vším lze takový křišťál, citrí...

Divadlo

Malebný Mikulov ožije od 13. do 17. července Letní scénou Divadla Bolka Polívky!

Divadlo perex V Amfiteátru Pod Turoldem v Mikulově se odehrají hned čtyři oblíbené inscenace z produkce Divadla Bolka Polívky a divadla Studio Dva, Agentury Point a Agentury Harlekýn. Diváci se mohou těšit 13.  a 14. července na DNA – komedii s autobio...

Film

JAK FUNGOVALA TOVÁRNA BARRANDOV

Tovarna Barrandov perexZáhy po nastolení komunistického režimu se vynořily představy, že ani filmové studio Barrandov se nijak neodlišuje od běžných továren, vždyť i v něm se přece vyrábí zboží. Vzápětí převážila víra, že je zbytečné natáčet...