Skryté nebezpečí zdravých potravin

Skryté nebezpečí zdravých potravin

Tisk

Skryte zdrave  perexVíte, co jsou to lektiny? Zaostřeno je totiž převážně na ně. Nakladatelství Grada vydalo novou výživovou příručku s názvem Skryté nebezpečí zdravých potravin s podtitulem Proč je “zdravá strava příčinou nemocí a nadváhy. Autorem je uznávaný kardiochirurg Steven Gundry.

V současné době se hodně mluví o toxických účincích některých bílkovin zvaných lektiny. Příkladem může být nejen lepek, ale i různé bezlepkové pseudoobiloviny, celozrnné obiloviny, slupky ovoce a zeleniny, semena, ořechy a luštěniny, které jsou obecně považovány za zdravé. Názory výživových poradců se však různí. Jsou tyto bílkoviny zdravé nebo bychom se opravdu měli snažit o to vystrnadit je ze svého jídelníčku? Autor to vidí jednoznačně: lektiny škodí.

Knížka minimálně budí zamyšlení nad tím, co si vlastně dáváme do úst a co je obecně považováno za zdravé či nikoliv. Připravte se na to, že vás může i šokovat, a pokud budete brát uvedené informace smrtelně vážně, může se snadno stát, že razantně změníte jídelníček, třeba podle návodu, který Gundry předkládá.

Když opomenu jistrou monotématičnost knihy (lektiny, lektiny, lektiny…), přináší i spoustu jiných a daleko zajímavějších informací, například o historii stravování, různých typech jídelníčků a diet, vzorových jídelníčků a receptů, vysvětlení různých pojmů, přehledy obsahů vitamínů v potravinách či konkrétní příklady potíží pacientů a jejich řešení. Autor také představuje vlastní výživový program, který považuje za optimální. Zaujmout vás může třeba i kapitolka s názvem Jsou rostliny schopny myslet?

O autorovi:

Steven R. Gundry (*1944) je ředitelem Mezinárodního institutu srdce a plic v Palm Springs v Kalifornii a zakladatelem i ředitelem Centra restorativní medicíny v Santa Barbaře. Tento uznávaný kardiochirurg se rozhodl změnit svou profesní dráhu a zaměřil se na léčbu civilizačních nemocí prostřednictvím výživy. Za velmi škodlivé považuje lektiny - bílkoviny nacházející se v mnoha běžně konzumovaných potravinách.

Ukázka z knihy:

A tady nastává problém s umělými nebo dokonce přírodními nekalorickými sladidly (vybavte si třeba stévii). Tělo nedokáže rozlišit sladkost pocházející z cukru nebo jiných kalorických zdrojů od sladkostí nekalorických sladidel. Je to proto, že molekulární struktura (vzorec) nekalorických sladidel pasuje do dokovacího portu pro cukr na chuťových pohárcích a přenáší do mozku stejné příjemné signály jako pravý cukr. Když pak do krevního oběhu nedorazí kalorie z pravého cukru a receptory glukózy v mozku je nedetekují, mozek se cítí oklamán...

Skryte zdrave

Skryté nebezpečí zdravých potravin
Autor: Steven R. Gundry
Překlad: Ivana Sýkorová
Žánr: populárně naučná
Vydáno: 2018
Stran: 280
Vydalo nakladatelství: Grada Publishing a. s.
Hodnocení: 90 %

www.grada.cz/skryte-nebezpeci-zdravych-potravin-10240/



 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Fotograf Ondřej Prosický: „Nebaví mě zpracovávat fotografie, nejraději bych byl pořád venku a fotografoval.“

prosicky 200Tentokrát nám k rozhovoru kývl fotograf Ondřej Prosický, jehož fotografie můžete znát například z časopisu Koktejl či Příroda. Jaká zvířata rád fotí, kolik si bere s sebou vybavení a co se děje na jeho workshopech?

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Na Šumavě připravují kurz vánočního pečení. Rezervujte si místo ještě dnes!

200spVanilkové rohlíčky, vosí hnízda nebo ořechové kuličky… Že se Vám sbíhají sliny, ale na přípravu takových dobrot si netroufáte? V tom případě se v pátek, 13. prosince, vydejte do Kašperských hor. Ve zdejší kavárně Nebespán café & apartment připravují na př...


Literatura

Kdo miluje jinak

kdomilujejinak perexLibrary Journal napsal: "Fossumová nikdy nepíše o jednoduchých tajemstvích. Vytváří spletité příběhy, zalidněné plnokrevnými postavami, a proto si v současné vlně skandinávské detektivní literatury vydobyla čelní místo." A je pr...

Divadlo

Asanace neví, co chce svým divákům říct
ImageAsanace v pražském Divadle Na zábradlí je prvním jevištním ztvárněním jedné z her Václava Havla, kterého se autor nedožil. S inscenačním týmem ale i přes svůj vážný zdravotní stav spoluprac...

Film

Podzimní schéma České televize klepe na dveře

ctv 200Zatímco letní měsíce slouží k provětrání archivu a na obrazovkách se objevuje jeden evergreenový seriál a film za druhým, bývá září startovní čarou pro nové televizní projekty. Česká televize se rozhodla v boji o diváky s konkurenčními te...