Devátý ročník sci-fi festivalu Future Gate hledá stopy mimozemšťanů na Zemi

Devátý ročník sci-fi festivalu Future Gate hledá stopy mimozemšťanů na Zemi

Tisk

future gate 200Největší český festival sci-fi filmů a kultury Future Gate odstartuje 9. března pražskou část festivalu v kině Lucerna a následně se přesune do Brna. Kromě hlavní filmové soutěže, legend žánru a dokumentů přinese znovu i soutěž studentských filmů. Téma festivalu je mimozemský život na planetě Zemi. Festival tak hledá odpověď na otázku, jestli jsme ve vesmíru sami. Ozvěny Future Gate se budou konat v Šumperku, Košicích a Plzni. Program a vstupenky na celý festival jsou dostupné na futuregate.cz.


„Letošní festival se věnuje tématu mimozemského života. Jedná se o divácky atraktivní téma, které filmaři zpracovávají po desetiletí. Jsme svědky dobývání vesmíru, což nutí lidstvo klást si otázky, zda a v jaké formě existuje ve vesmíru mimozemský život a jak by takové případné setkání s inteligentní formou života dopadlo. Téma zarezonuje nejen ve vybraných filmech, ale i v doprovodném programu, který se uskuteční formou různých přednášek, workshopů a uměleckých instalací,“ představuje aktuální ročník festivalu pořadatel Filip Schauer.

Filmy, dokumenty, soutěž

Do hlavní festivalové soutěže letos dramaturgové vybrali z přihlášených filmů 5 nejzajímavějších, které překvapí svou pestrostí a uměleckou originalitou. Festival zahájí film Tiong Bahru Social Club režiséra Tan Bee Thiama. Tento singapurský film o samotě, stáří a síle moderních technologií diváky uhrane nadčasovým poselstvím, ale i výtvarným zpracováním v duchu poetiky filmů Wese Andersona. Držitel Oscara a legenda trikové scény Phil Tippett (Hvězdné války, Jurský park, RoboCop) loni dokončil svůj dlouholetý režijní počin Šílený Bůh. Film zavede fanoušky klasické animace do temně fantaskního světa na pokraji apokalypsy. Japonský režisér Takahide Hori pracoval na svém filmu Junk Head celých 7 let. Film je natočen metodou animace stop motion, skládá se ze 140 000 záběrů a byl oceněn na mnoha zahraničních festivalech (např. Festival Fantasia v Montrealu). Afrofuturistický muzikál s kyberpunkovou výpravou a magickou atmosférou Neptune Frost kritizuje kapitalismus i rasismus a řeší aktuální queer témata na pozadí velké lásky dvou mladých lidí. Tento snímek je společným režijním počinem Anisiy Uzeyman a herce a zpěváka Saula Williamse. Soutěžní kolekci doplní velkolepý ruský snímek Sputnik režiséra Jegora Abramenka. Mladá vědkyně kývne na účast v tajném vládním projektu. To ale netuší, že součástí její práce bude pozorovat mimozemského parazita, který každou noc opouští tělo hostitele.

O hlavní ceně rozhodne tříčlenná mezinárodní porota. Členy poroty jsou spisovatel science fiction literatury a novinář Ondřej Neff, novinářka a lektorka ateliéru Audiovizuální tvorba na UTB Jana Bebarová a australský filmař a novinář Ryan Keating-Lambert. Cenu diváků zvolí sami diváci v Praze a Brně.

future gate 1 MadGod

Sekce legendy žánru

V této programové selekci se objeví snímky, které zásadním způsobem ovlivnily vývoj science fiction. Pro téma mimozemského životu je to první film úspěšné série Predátor (1987). Snímek v hlavní roli s Arnoldem Schwarzeneggerem slaví letos 35 let od svého uvedení. Také druhá legenda, film Johna Carpentera Věc (1982), letos slaví významné jubileum. Fenomén Akta-X (1998) bude na festivalu zastoupen celovečerním pokračováním seriálového hitu devadesátých let. Posledním filmem v této sekci je kultovní záležitost Heavy Metal (1981) spojující populární animační styly 80. let a stejnojmenný hudební žánr.

future gate 2xfiles

Sekce dokumentárních filmů

Festivalové téma mimozemského život na planetě Zemi se výrazně otiskne i do kategorie dokumentů. Americký režisér James Fox natočil dokument o historii pozorování UFO (Unidentified Flying Object) v moderních dějinách. Mezi hosty jeho filmu Fenomén jsou i bývalí vysocí představitelé americké administrativy. Dokumentární série Život za hranou tvůrce Johna. D. Boswella je vizuálně dechberoucích výpravou za vyřešením jedné z největších otázek naší doby: Jsme ve vesmíru sami?. Oproti tomu izraelský režisér Yoav Shamir přichází s portrétem v současnosti žijícího proroka Raela. Ten se po údajném setkání s mimozemšťany, kteří ho jmenovali "posledním prorokem", stal zakladatelem a vůdcem největšího UFO náboženství na světě. Film nese příznačný název Prorok a mimozemšťané.

Populární série o stejnojmenném kultovním žánru Kyberpunk: Vrchol žánru tentokrát zavede diváky do 90. let, kdy v kinech běžel Matrix a na počítačích se hrála hra Systém Shock. Zábavný dokument Král arkádovek: cesta ke světovému rekordu sleduje snahu překonat rekord v nepřetržitém hraní arkádových her. Dokumentární sekci uzavírá premiéra dokumentu Hon na planetu B režiséra Nathaniela Kahna o vzniku vesmírného dalekohledu Jamese Webba.

future gate 4 plakat

Praha: 9. – 14. března 2022, Kino a Galerie Lucerna
Brno: 15. – 20. března 2022, Kino Art, Hvězdárna a planetárium Brno
Košice: 18. – 20. března 2022, Kino Úsmev
Plzeň: 23. – 24. března 2022, Depo2015
Šumperk: 26. března 2022, Kino Oko

Více informací: www.futuregate.cz nebo na Facebooku.
Facebooková událost: https://www.facebook.com/events/350686090029393


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

V divadle se ten čas úplně nezastavil, míní herečka Bohdana Pavlíková

bohdana perexCo poslední rok dělala a čím se zabývala herečka Bohdana Pavlíková, ale také o tom, jaké má mimoherecké vlohy či koníčky, jaké filmy či seriály ráda sleduje anebo o tom, co jí třeba už v další sezóně čeká, je následující rozhovor. I když působi...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Petr Jákl pozval oscarového Michaela Caina do Karlových Varů a další film produkuje v zahraničí

Foto perex Michael Caine, foto © Stanislav Honzík (2)Nebylo snad sportovního fanouška, který by nesledoval olympijské hry, které byly pro českou výpravu velmi úspěšné. Se světem tohoto svátku sportovců je úzce spja...


Literatura

Vánoční dárek s vůní nostalgie

detska leporela200Tak jako mají svůj osud lidé, mají ho i knihy. A jeden zajímavý přineslo letos v létě nakladatelství Albatros, které tím také napravuje více jak půlstoletí starou křivdu a přináší na trh legendární Lukešova leporela. Zároveň s čes...

Divadlo

Sen noci svatojánské promění jeviště v magickou džungli

sen noci svatojanskeV malírně zlínského divadla vzniká jeden z největších bubnů v republice! Pro nesmrtelnou Shakespearovu komedii o zběsilé touze po lásce a milování Sen noci svatojánské, která bude mít pre...

Film

Vraždy v kruhu

vrazdy 200Seriál Vraždy v kruhu má za sebou premiéru v České televizi, a proto se musíme zaměřit i na jeho literární předlohu. Napsala ji oblíbená spisovatelka Iva Procházková a kniha nese podtitul Muž na dně.

...