David Michie: Dalajlamova kočka, PROBUĎ V SOBĚ KOTĚ

David Michie: Dalajlamova kočka, PROBUĎ V SOBĚ KOTĚ

Tisk

Probuď v sobě kotěTak Dalajlamova kočka už začíná chátrat. Tohle od veterináře slyšet nechcete. Jsou granule pro starší kočky řešením? Tak to tedy ne! Jsme zase v klášteře samotné Jeho Svatosti dalajlamy a procházíme se okolím s Jeskou, jeho kočkou. Je to už pár let, co tu žije, však ten, kdo četl některý z předchozích příběhů, dobře ví.

A dobře zná okolí. Pro takového čtenáře je kniha Probuď v sobě kotě příjemným návratem na stará známá místa.

Ale i když držíte tuto knihu v ruce poprvé, budete v pokušení propadnout kouzlu Dalajlamových koček a všech dílů. O nic nepřijdete, to důležité je v knize znovu zmíněno a celá atmosféra příběhu je prostě o nekonečném seriálu všedních dnů v klášteře i přilehlé kavárně, o návštěvách, lidech a povídání. O příbězích, kterých tato kočka musela zažít mnohem víc, než nám David Michie stačil ve svých knihách napsat.

A pokaždé ve mne zůstane pocit, že se moc a moc chci vrátit zpátky a prožít si další všední den.
Třeba i ten, který je naprosto nudný a kterým celá kniha začíná….

„Monzunové období, milí čtenáři, nepatří k mým oblíbeným částem roku. Odvážit se ven do mokrého povětří je pro kočku s tak honosným a zároveň nasákavým kožichem, jako mám já, a navíc pajdavým krokem, velmi riskantní a nebezpečné. Proto také trávím nekonečné deště a mlhavé dny uvězněná doma a nikam nevycházím. Nemám na výběr, den za dnem sedávám na okenním parapetu v prvním patře v pokoji Jeho Svatosti, a jsem ochuzena dokonce i o obvyklý pozoruhodný výhled z okna. Nádvoří namgjalského kláštera se během monzunů nehemží mnichy v tmavě červených sutanách ani okouzlenými turisty, kteří doufají, že se mezi nimi může zčistajasna objevit Jeho Svatost dalajlama. Celé nádvoří je šedivé a naprosto nezajímavé, asi tak jako prázdná pánev od včerejší večeře.“

Ale pánev se zase naplní.

A řekněme, že tentokrát je to příběh o hledání moudrosti v tom, jak stárneme a život se tedy může stát všedním a nezajímavým. A otupujícím. A vůbec nezáleží na tom, jestli to je jen zub času, nebo vás otupilo prožité. Vždycky je správný čas se vrátit k plnému prožívání a okořenit si svůj život. Ne však tolik tím, co se děje kolem, ale tím, že v sobě zase probudíme to kotě.

To slastné vrnění. A dívání se na svět.

A bude to muset udělat i Jeska. Dalajlamova kočka sice je už senior, ale o to víc si v knize všímáme na jejím příběhu moudrosti, která s tím rozpomínáním přichází.

A odchází netečnost, která je často součástí i našich životů a právě ta nás může oslovit. Tak pojďme společně probouzet v sobě kotě. Protože život se nemění a je škoda si ho neužít.

Prolínání příběhů, slov, moudrosti a všedních prožitků tvoří příjemné čtení, zcela charakteristické pro autora Davida Michieho. Voňavé čtení. Jednoduché. Moudré. Laskavé. A tak nějak něžné…

Pro milovníky lidí.

Pro milovníky koček.

Pro milovníky buddhismu.

O autorovi: David Michie se narodil v Zimbabwe, studoval v Jižní Africe, žil v Londýně a nyní žije s rodinou v Austrálii. I v České republice se jeho knihy zařadily okamžitě mezi bestsellery. Věnuje se přínosům meditace, čtivým příběhům lehce přinášející moudrost buddhismu a praktikování filozofie této víry v každodenním životě.

Má svůj blog na stránkách davidmichie.com, kde píše poznatky o životě a bdělé pozornosti.

Dalajlamova kočka

Hodnocení: 80 %

Original: Awaken The Kitten Within

Vydalo nakladatelství Synergie Publihishing

 www.synergiepublishing.com 

Rok vydání: 2022


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Tomáš Vaněk: „Koncerty v Brně, Praze a Mnichově Hradišti chystám sám a vymazluji k obrazu svému.“

tomas vanek200Zpěvák a herec Tomáš Vaněk se v prosinci vypraví se svými vánočními koncerty do tří měst a my jsme jej u této příležitosti vyzpovídali a zjistili, na co se jejich návštěvníci mohou těšit.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Jednu dceru ztratil. O druhou se rozhodl bojovat až do konce

Devcatko a nacista perexNěmecko, rok 1943. Hans je důstojníkem posádky SS v malém městečku Osnabrück. S válečnou politikou Říše nesouhlasí, ale protože žije spokojený život, který nezměnily ani boje, nechává si své názory pro sebe.

...

Literatura

Módní životopis - Hana Podolská ve víru dějin

hana podolska200V říjnu vyšla v nakladatelství Akcent životopisná knížka Hana Podolská ve víru dějin s podtitulem Královna módy první poloviny minulého století od autorky Nadi Dubcové. Pokud vás zajímá móda a/nebo historie, pak si v této útlé knížce ...

Divadlo

Letní shakespearovské slavnosti v Praze, Brně a Bratislavě začínají, Ostrava zatím s otazníkem

shakespearovske slavnosti200V tomto týdnu se měly rozeběhnout Letní shakespearovské slavnosti na všech svých scénách v Česku a na Slovensku. Překotná rozhodnutí v Moravskoslezském kraji však aktuálně ostravskou část zastavily, další vývo...

Film

SPIRIT OF 45: MÁ SMYSL VRACET SE K IDEÁLŮM ROKU PĚTAČTYŘICÁTÉHO?

spirit perexKen Loach (1936) patří mezo režiséry levicového zaměření, jenž vytrvale mapuje odvrácenou tvář anglické společnosti. Vytrvale se vracel k sociálním problémům, kterými jeho chudí hrdinové trpí, zvláště když se snaží prosadit nárok ...