O mládí v Kundomočálu

O mládí v Kundomočálu

Tisk

vittula200Popmusic z Vittuly byla ve Švédsku vydaná v roce 2000. Už tehdy vyvolala velký rozruch. Čtenáři příběh považují za skvělou ukázku severského magického realismu. Knihu letos v češtině vydává podruhé nakladatelství Argo, i to určitě svědčí o oblibě příběhu z oblasti na finsko-švédské hranici.

 

 

Matti, hlavní hrdina knihy, nás postupně zasvěcuje do svého dětství a mládí. Máme tedy možnost poznat oblast Pajaly (a její součást Vittulajänkkä = Kundomočál) během šedesátých a sedmdesátých let minulého století. Časů, kdy svět zhypnotizuje rock´n´roll.

Trefně život v Pajale vystihuje sám autor: „Byli jsme jiní, trochu méněcenní, trochu nevzdělaní, trochu chudí duchem. Vyrůstali jsme v nedostatku. Ani ne tak v materiálním slova smyslu, jako spíš v nedostatku identity. Byli jsme nuly. Naši rodiče byli nuly. Naši předci nesehráli žádnou roli ve švédských dějinách. Mluvili jsme s finským přízvukem, a přitom jsme nebyli Finové, mluvili jsme se švédským přízvukem, a přitom jsme nebyli Švédové. Nebyli jsme nic."

Matti své dětství a mládí spojí s mlčenlivým kamarádem Niilou. Spolu objeví desku Beatles, která je naprosto ohromí a kterou dokáží poslouchat dnem i nocí. Sami nabydou dojmu, že by se do víru hudebního světa měli přidat, a tak oba mladíci začínají hrát na kytaru. Ovšem jen jeden z nich je aspoň trochu talentovaný. Díky založení kapely a vystoupením se klukům dostává aspoň trochu pozornosti od dívek - a o to přece jde především.

Díky postřehům autora se můžeme velmi vtipnou formou také dočíst o tom, co je pro Finy důležité a jaké jsou správné zásady života - dobře si pamatovat rodinnou historii nenávisti k dalším rodinám, nechovat se zženštile a především nečíst - pasáž, ve které je vysvětleno, jak nebezpečné je čtení, je asi tou nejzábavnější pro všechny zaryté knihomoly.

„Táta cosi slavnostně blábolil o finské hrdinské smrti, přičemž jako její nejzářnější příklady jmenoval sebevraždu, válku, infarkt v sauně a otravu alkoholem."

Humorná kniha švédského spisovatele Mikaela Niemiho je po všech severských detektivkách třešničkou na pomyslném dortu. Věřím, že je to ideální kus, když se chcete pobavit a na chvíli zapomenout na shon každodenního života. Matti a Niila se ničeho nebojí, vy se také nebojte a pusťte se do nebezpečné a zhoubné aktivity jako je čtení.

 

vittula

Název: Popmusic z Vittuly/Populärmusic fran Vittula
Autor: Mikael Niemi
Překlad: Zbyněk Černík
Žánr: humor
Nakladatelství: Argo
Rok vydání: 2018
Počet stran: 264
Hodnocení: 95 %                                      
Zdroj foto: www.databazeknih.cz/knihy/popmusic-z-vittuly-378650
www.argo.cz/knihy/241310/popmusic-z-vittuly/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Bydlím na vesnici v domku se zahradou. A to musí být moje hobby ať chci nebo ne, říká herečka Eva Daňková

eva dankova200Během let jsem viděl herečku Evu Daňkovou na scéně Městského divadla ve Zlíně minimálně v patnácti velkých rolích. I když hrála v české klasice a titulech světového repertoáru, obdivoval jsem její civilní projev a schopnost výstižné char...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Projděte Evangeliem pekla Severní Koreje

Evangelium pekla, perexJedním z důvodů, proč mě čtení baví a naplňuje je i to, že kromě prožívání různých příběhů, mohu navštívit i spoustu zajímavých míst. V momentě, když jsem viděla, že děj thrilleru Evangelium pekla je zasazen do Seve...


Literatura

Americký spisovatel C. D. Payne vyráží na Turné v hajzlu po České republice

payne turne v hajzluSpisovatel C. D. Payne se proslavil především sérií Mládí v hajzlu, která nás deníkovou formou seznamuje se životem puberťáka Nicka Twispa. C. D. Payne přijede v září do České republiky, kde s proj...

Divadlo

Romeo a Julie v divadelním studiu JAMU

romeo200Marta, studio Divadelní fakulty JAMU v Brně dává pravidelně prostor svým studentům, aby se představili před diváky svou tvorbou. Bývají to tvůrčí dílny a různá volná asociativní představení, jsou to (naštěstí) i práce z oblasti klasického dramatu, na kt...

Film

Hotel – když nedokážete žít sami se sebou

hotel uvodkaŠtěstí, to je krásná věc, ale ani snaha a pečlivé plánování ho v životě nezajistí. O tom, se přesvědčí i hlavní hrdinka švédsko-dánského dramatu Hotel. Skandinávský dům ve spolupráci s Komorním kinem Evald v rámci cyklu Severské filmové čtvrtky ...