Aktuální náhledy na fenomén bolesti a její léčbu

Aktuální náhledy na fenomén bolesti a její léčbu

Tisk

Obalka lecba bolesti200Akutní bolest provází člověka jako nepříjemná, ale upřímná kamarádka, která Vám sděluje, že právě v tomto okamžiku neděláte dobře, když děláte, co děláte. Když ji poslechneme, zmizí, není jí totiž zapotřebí. Neposlechneme-li, máme problém. A s ním je občas nutno navštívit svého lékaře. Anebo začít vyhledávat informace jinde. Při té příležitosti Vás může napadnout: proč chceme vlastně léčit důležitý ochranný signál těla? Nebylo by lepší léčit samotnou příčinu? Na tyto otázky se pokouší odpovědět řada odborníků.

 

Rovněž nová kniha Léčba bolesti v primární péči z nakladatelství Grada je příspěvkem k tomuto žhavému tématu. Autoři – věhlasný odborník prof. MUDr. Richard Rokyta, DrSc. a kolektiv spoluautorů, zabývajících se dlouhodobě problematikou bolesti, sepsali společně čtivou monografii, určenou především praktickým lékařům, kterým pomáhají porozumět bolesti, diagnostikovat ji a léčit. Mohou se zde v redukované formě dozvědět, jak vznikají různé typy bolesti, jak se dělí, jak je různí lidé mohou vnímat atd. Důležité jsou pro ně zejména informace z oblasti farmakologické a nefarmakologické léčby bolesti. Na své si však mohou zřejmě přijít i další odborníci z řad pomáhajících profesí či pacienti. Svědčí o tom trochu rozpolcený text: na jedné straně kniha oslovuje skutečné odborníky, kterým mj. nabízí některé výsledky přehledových studií (třeba kritické přehledy Cochranovy databáze věnované léčbě bolestí zad), na druhé straně jsou zde zařazeny jednoduché obrázkové návody (například jak použít náplasti s lidokainem), které v této formě musí pochopit každý laik, čtoucí příbalový leták. Rovněž vysvětlování základních medicínských pojmů by mohlo napovídat, že text je určen spíše medikům, než zkušeným praktickým lékařům.

Co mě v této knížce opravdu potěšilo, bylo zařazení kapitoly Spirituální rozměr bolesti, jejíž autor, Marek Orko Vácha, rozebírá mj. velmi často opomíjený aspekt přínosu bolesti pro pacienta. Bolest totiž není ze všech úhlů pohledu jen špatná, skrze ni je možné se mnohému naučit. Pokud je neodstranitelná, je stále možné jí dát význam a smysl, jak to učí největší duchovní osobnosti světa. Tato kapitola tvoří symbolický závěr a jakési motto celé knihy. A jejím mottem se stávají závěrečná slova portugalského básníka Fernanda Pessoy: „Všichni víme, že zemřeme. Všichni cítíme, že nezemřeme.“

Celkově kniha působí na čtenáře příjemně, graficky vyváženě, i když zvolený obrázek na obálce nevyvolává zrovna povzbudivé pocity. Drobnou výtku bych měla: v rámci redakční práce by neměly být přehlédnuty chyby v textu, zejména pokud se nacházejí v nadpisech či v obsahu – viz kapitola 6.1.2.: „Etické aspekty lékařská strategie a taktiky při léčbě nemocných s chronickou bolestí“.

Obalka lecba bolesti

Hodnocení: 90 %

Autoři: prof. MUDr. Richard Rokyta, DrSc., FCMA a kolektiv (prof. MUDr. Josef Bednařík, CSc.; MUDr. Jitka Fricová, PhD.; prof. MUDr. Miloslav Kršiak, DrSc., FCMA; MUDr. Jan Lejčko; MUDr. František Neradilek; P. Mgr. et Mgr. Marek Orko Vácha, PhD.; MUDr. Eva Vlčková).

Název: Léčba bolesti v primární péči

Recenzenti: MUDr. Jan Procházka, PhD.; MUDr. Radovan Hřib

Odpovědná redaktorka:  Mgr. Helena Vorlová

Nakladatelství: Grada Publishing, a. s.

Počet stran: 184 + 4 strany barevné přílohy

Vydání: 1.

Rok: 2017

Zdroj foto: Grada Publishing, a. s.


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Na našich představeních bývá veselo, říká Jiří Zbořil

zbor perexModerátor a organizátor kulturních vystoupení Jiří Zbořil jezdí po republice s Divadlem Evy Hruškové, s Janem Přeučilem nebo se zpěvačkou Marcelou Březinovou. „Je vidět, že lidé byli dlouho doma a strašně jim chybí sociální kontakt - pobavit se, dá...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Bosá dívka plná lidských osudů

bos divkaBosá dívka je název švédského rodinného thrilleru Kateřiny Janouchové, spisovatelky a novinářky českého původu, která žije ve Švédsku. Ústřední postavou knihy je porodní asistentka Cecilie Lundová, která oslavila čtyřicáté narozeniny a bilancuje…


Literatura

HVĚZDY POPU které jsme milovali podruhé

hevzdy popu ktere jsme milovali 2Umělecké i životní příběhy československých pěveckých hvězd 70. a 80. let minulého století. Druhý díl úspěšné knihy Hvězdy popu, které jsme milovali vydává Nakladatelství Prc...

Divadlo

„Dělat si srandu z blbců, na tom není nic špatného“

blbec k veceri 200Inscenace Blbec k večeři má podtitul gurmánská komedie na cizí účet a v minulé sezóně ji uvedlo Městské divadlo Zlín. Režie se ujala Hana Mikolášková a život ji vdechli především Marek Příkazký a Josef Koller.

...

Film

Hořící keř zaplál

Hoorici ker 200Jen na HBO spatříme nový český film Hořící keř, který se vrací k tragickému, ale nikoli marnému protestu Jana Palacha proti posrpnové okupaci Československa. Řadí se mezi početné výpovědi ...