Dějiny sexuality hravě a s nadsázkou

Dějiny sexuality hravě a s nadsázkou

Tisk

perexovy obrazekProjdete-li v knihkupectví kolem této knihy, není možné, abyste ji přehlédli. Upozorňuje na sebe, čím se dá – je obrovská, červená a netají se lehce lascivním názvem „SEXKOMIKS“. A co na vás čeká uvnitř…?

 

 

Obálka tvrdí, že se jedná o „komiksové dějiny sexuality“. A je to přesně tak. Toto originální dílo Philippa Brenota (1948) a Laetitie Corynové (1984) opravdu proplouvá historií lásky a sexu - od pravěku až po vize budoucnosti. Mimo samotný sexuální vývoj navíc odhalujete, jak se v různých etapách nahlíželo na postavení žen, manželství, homosexualitu, nevěru nebo třeba na antikoncepci… a přitom se bavíte vtipným a hravým zpracováním těchto témat.

Dějiny jsou zde totiž pojímány s nadsázkou a ironií. Příklad za všechny - na jednom z obrázků vidíme Kleopatru, která se chystá použít vibrátor (kornoutek z papyru naplněný živými včelami) a komentuje to slovy: „Tak teď hlavně aby to neprasklo.“ Zkrátka a dobře, seznamujete se s pikantními reáliemi, které jsou následně karikovány pomocí příhodných kreseb a fabulovaných replik. Pravdou je, že v některých případech čtenáře pobaví (nebo spíše znechutí?) už samotná vizualizace určitých výjevů. V tomto směru bych odkázala především na kapitolu opírající se o řeckou mytologii, která je, jak víme, ztřeštěná sama o sobě. Třeba dekadentní scéna, v níž se Úranos snaží nacpat Gaie zpět do lůna své zlověstně vypadající potomky…

Nicméně, vraťme se do reality. U některých zvrhlejších pasáží se možná budete ptát, jestli se autoři nenechali trochu unést a zda opravdu pracovali na věrohodném základu. Proto bych ráda poznamenala, že Philippe Brenot je odborníkem ve svém oboru - tento psychiatr, antropolog a sexuolog se problematice sexu věnuje již poměrně dlouho, napsal na toto téma mnoho článků a popularizačních textů. V současné době vyučuje na Descartesově univerzitě v Paříži a mimo to pak v rámci elektronické verze francouzského plátku Le Monde provozuje blog s názvem Liberté-Égalité-Sexualité (http://sexologie.blog.lemonde.fr). Nevím, jak vy, ale já bych mu asi věřila.

A konečně zásadní otázka: jaká je věková hranice pro tuto knihu? Osobně si myslím, že Sexkomiks bude přínosem (či rozptýlením) pro člověka, který už má alespoň nějakou zkušenost za sebou. Pokud by se totiž ocitnul v rukou někoho nezasvěceného, byla by to pro něj nejspíše jen fůra nahých těl a kreslených postaviček provozujících koitus. I když… pokud namítnete, že mladé nevybouřené duši může jít právě o tohle, asi na tom taky něco bude.

Tyto „první komiksové dějiny sexuality“ samozřejmě nejsou knihou, která by vám nabídla zcela komplexní pohled na věc. Autor se přece jenom zaměřuje především na vývoj západních kultur (s centrem ve Francii, nutno dodat) a vše je pochopitelně zjednodušené. Ale znovu - je to komiks! A ten určitě nikdo nebude používat jako zdrojovou literaturu ke své diplomové práci (… alespoň doufám). Je to zkrátka zábavný a originální kousek, který vám rozšíří nejen obzory, ale i zorničky.

obalka

Sexkomiks: První komiksové dějiny sexuality / Sex Story: La première histoire de la sexualité en BD
Text: Philippe Brenot
Kresba: Laetitia Corynová
Barvy: Isabelle Lebeauová
Z originálu přeložil: Michala Marková
Žánr: komiks
Nakladatelství: Paseka s.r.o.
Rok vydání: 2017
Počet stran: 204
ISBN: 978-80-7432-842-8


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jana Jirátová: „Program festivalu je zaměřený na INSPIRACI v mnoha oblastech.“

Jana Jiratova 200Od úterý 15. srpna se bude v Sušici konat festival Inspirace, který představí pestrou nabídku aktivit ze současné alternativní scény. Akce má být především inspirativní a nabídnout vedle zábavy i nové zážitky a vjemy. Více o festiva...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Více true crime do českých knihkupectví!

ted bundy200Nakladatelství JOTA odstartovalo novou edici True Crime nejzásadnější knihou tohoto žánru v podobě titulu Ted Bundy, vrah po mém boku od Ann Rule.

 

...

Literatura

Tlustá tak akorát – skvělý zákusek ke kávě

tlusta-tak-akorat 200V nakladatelství Práh vyšla před pár dny kniha Michaly Jendruchové s názvem Tlustá tak akorát, jehož úvod anotace zdobí označení „humorný románový návod, jak se nezbláznit z nadváhy (a přijmout sama sebe)“.

Divadlo

Úspěšně lze cestovat do pravěku nejen na filmovém plátně, ale i na divadelních prknech

cesta-do-praveku 200Říká se, že pachatel se vrací na místo činu. Občas je těch pachatelů víc, třeba čtyři. A vracejí se na míst více. Třeba do Zlína a třeba do pravěku. Přesně tak tomu bylo v neděli 2. listopadu, kdy se ve zlínském Městs...

Film

NEBEZPEČNÁ METODA pohledem muže a ženy
ImageDva redaktoři, dva pohledy na jeden film. Netradičně našim čtenářům přinášíme dvojí pohled na nový film Nebezpečná metoda, který vstoupí do kin 26. ledna 2012.
...