Sága o Thorgalovi pokračuje! Thorgal 13: Mezi zemí a světlem

Sága o Thorgalovi pokračuje! Thorgal 13: Mezi zemí a světlem

Tisk


thorgal13 perexDíky nakladatelství Egmont si můžeme užít legendární evropský komiks v českém jazyce. Thorgal s pořadovým číslem 13 nese název Mezí zemí a světlem a na 48 stránkách nám nabídne napínavý boj o život.

 

 

Že vám název Thorgal nic neříká? Velká chyba! Thorgal je komiksový cyklus a zároveň jméno jeho hlavního hrdiny. Spisovatelem je Belgičan Jean Van Hamme, jehož v posledních dílech nahradil Yves Senté a kreslířem Polák Grzegorz Rosiński. Komiksová sága o Thorgalovi se během desítek let své existence stala v Evropě bezmála kultovní klasikou díky jedinečným scénářům Jeana Van Hamma a imaginativní kresbě Grzegorze Rosińského.

Jean Van Hamme (* 1939) je belgický romanopisec a komiksový scénárista, která napsal mnoho belgicko/francouzských komikových sérií včetně Thorgala, XIII a Largo Winch.

Grzegorz Rosiński (* 1941) je polský komiksový kreslíř, který vystudoval uměleckou akademii ve Varšavě. V polovině sedmdesátých let emigroval do Belgie. Od té doby kreslil celou řadu kultovních sérií, jako například Thorgal, Yans, Šinkel, Fantastická cesta či Nářky ztracených zemí.

V závěrečném svazku čtyřdílného cyklu Země Qaa jsou Thorgal a jeho přátelé uvězněni na nepřístupném místě, kde je má čekat jistá smrt. Jeho syn Jolan je totiž považován za poloboha a v paláci se intrikuje a bojuje o moc. Dějových linek je rozehráno víc, ale na tak malém prostoru toho moc vymyslet nejde.

Je to šílené, ale originál vyšel již v roce 1988 a my si museli počkat skoro 30 let na to, než vyšel v češtině. Tím Egmont vyplnil mezeru českých vydání, nyní jsme na počtu 16 svazků. Příští rok se snad poštěstí a dočkáme se svazku 17 (Strážkyně klíčů) a 18 (Sluneční meč).

Na Thorgalovi si smlsnou spíše ostřílení komiksoví čtenáři, kteří ságu sledují nějakou tu dobu. I když je kniha určena pro čtenáře od 9 let, nevím, zda by dnešní děti dokázala zaujmout natolik, aby jí věnovaly svůj čas. Což je škoda, jelikož Thorgalova dobrodružství si pozornost zaslouží!

thorgal13

Název: Thorgal 13: Mezi zemí a světlem
Scénář: Jean Van Hamme
Kresba: Grzegorz Rosiński
Obálka: Grzegorz Rosiński
Překlad: Richard Podaný
Žánr: fantasy komiks
Nakladatelství: Egmont
Rok vydání: 2017, brožované
Počet stran: 48
Hodnocení: 70 %


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Aleš Cibulka, moderátor České tajenky a Toboganu, zahradničí a chystá se koupit vertikutátor

ales cibulka200S Alešem Cibulkou se od ledna letošního roku můžeme potkat vpodvečer každého všedního dne u České tajenky. Tato vědomostní ryze česká soutěž, kterou připravila TV Barrandov, si rychle našla...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Nechte se pozvat na Bál šílených žen

bal silenych zen 200V květnu vydalo nakladatelství Odeon debutový román Francouzsky Victorie Mas Bál šílených žen, který nás pozve na prohlídku společnosti Paříže konce 19. století a ukáže nám jak na tu dobu moderní neurologii, tak hlavně postaven...


Literatura

Město plné oken aneb když střela může přijít odkudkoliv...

mesto plne oken 200V nakladatelství Kalibr vyšel první díl ze série s „geniálním, zábavným a totálně nesnesitelným vyšetřovatelem“ od Roberta Pobiho s názvem Město plné oken.

...

Divadlo

Touha po ženichovi jako nejlepší cesta do pekel

hratky s certemNedílnou součástí Mikulášovy družiny jsou čerti. Proto není divu, že pár dní před tím, než řinčení pekelných řetězů rozezvučí ulice, uvedlo Městské divadlo Zlín pohádku z pera Jana Drdy Hrátky s čertem

Film

Kean vs. Kean

big eyes uvodkaPo dvaceti letech se Tim Burton opět pustil do natočení životopisného filmu (první Ed Wood, 1994). Tentokrát se zaměřil na malířku Margaret Kean, která proslula obrazy dětí s obrovskýma očima a které je Burton sám fanoušek a vlastní některá...