Historie knihy aneb Spolkla mě knihovna

Historie knihy aneb Spolkla mě knihovna

Tisk

spolkla me knihovna200Víte co nejvíce potěší každého malého knihomola? Přece kniha o knihách. No dobře našlo by se i několik dalších možných variant, ale tentokrát se pojďme podívat za Klárou Smolíkovou a její novinkou Spolkla mě knihovna.

 

 

Tentokrát se mohou těšit mladší čtenáři na dobrodružství kluka Davida, který je nadšeným knihomolem. Přelouskává s nadšením jednu knihu za druhou a v budoucnosti by se rád stal tím pánem knihovny, tedy knihovníkem. Jednoho dne loudí na mamince novou knihu, která už se ovšem do jeho přeplněné knihovny jen tak nevejde. Dostane tudíž radu, že si ji nejdříve musí celou přerovnat. Během této činnosti se stane našemu hlavnímu hrdinovi a jeho kocourovi podivná věc. Spolkne ho knihovna. A co se stane potom?

Po úvodní zápletce se můžete těšit na velké množství informací ze světa literatury, které jsou ovšem podávány dosti zábavnou formou. Komu by se taky chtělo ve volném čase přelouskávat nějakou nudnou učebnici, že jo?

Davidovi se totiž zjeví nejeden znalý průvodce v čele s egyptským bohem Thovtem nebo čínským bohem literatury Wen-Čchang Wangem. Doprovázejí ho po historii knihy od jejích počátků, přes hledání nových materiálů až téměř po současnost. A když náhodou mají po ruce někoho jiného, předají Davida do zkušených rukou písaře, vládce nebo vynálezce knihtisku. A kam že se tedy náš zvědavý klučina podívá?

Na začátku se musí samozřejmě podívat do starověkého Egypta, Sumeru či Číny. Tam se totiž nalézají úplné prvopočátky psaní a zachovávání vědomostí. Navštíví největší historické knihovny v Alexandrii, Trajánovu knihovnu nebo klášterní sbírky knih. Obeznámí čtenáře s výrobou knih na hliněných destičkách, papyrusu nebo pergamenu. Dokonce se podívá i za několika majiteli obrovských knihoven. Prostě a jednoduše vás seznámí s historií tohoto velice důležitého umění.

Všechno ovšem probíhá velice zábavnou formou. Často potkává zajímavé lidi, kteří měli v tehdejší době s knihami co do činění. O rozptýlení se mu stará i jeho neposedný kocour, který si nenechá ujít příležitost se pořádně předvést.

V knize naleznete velkou spoustu ilustrací, které dopomůžou vaší fantasii k pochopení celé této vědy. Těšit se můžete i na několik komiksových příběhů, které jsou ještě zábavnější než samotný psaný text. Na mnoha stranách najdete i barevně odlišné rámečky, ve kterých je vždy nějaké moudro. Zjistíte díky nim, co byla sáčková vazba, Epos o Gilgamešovi nebo kniha hodinek. Postupem času se propracujete až k vynálezu knihtisku, velkému milovníkovi umění Karlu IV. nebo knihovně Britského muzea.

Klára Smolíková je vynikající autorka, která má už knihy pro děti a mládež v malíku. Dokáže totiž vytvořit zároveň poučné i zábavné dílo, které chytne nejednoho zvídavého školáka. I tentokrát se jí povedlo napsat opravdu výjimečné dílo, které si rozhodně zaslouží místo ve vaší knihovně. Jen si při jeho ukládání dávejte pořádný pozor, aby vás nespolkla jako chudáka Davida. I když ten byl nakonec ze svého nečekaného výletu opravdu nadšený. Budete i vy?

spolkla me knihovna

Název: Spolkla mě knihovna
Autor: Klára Smolíková
Ilustrace: Vojtěch Šeda
Nakladatelství: Fragment (Albatros Media)
Žánr: Literatura pro mládež
Počet stran: 72
Hodnocení: 90 %


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Andrea Buršová: „Chci zpívat s patřičným ponorem i nadhledem.“

aandrea-bursova200Herečka brněnské scény Husa na provázku Andrea Buršová nedávno vydala báječné album s názvem Nůž na ticho. Dvaadvacet písní svědčí o silném vztahu k šansonu a poezii. Pokud hledáte něco, co se jen tak...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Italská detektivka podruhé - Maurizio de Giovanni: Prokletí

prokleti 200Nakladatelství Epocha vypustilo v listopadu do oběhu druhý detektivní příběh Maurizia de Giovanniho s komisařem Ricciardim v hlavní roli. Tentokrát přišlo jako komisaře Ricciardiho s názvem Prokletí. Holdujete-li poctivým detektivkám ze staré šk...


Literatura

Danielle Steel: Hra čísel aneb když vás po skoro dvaceti letech opustí manžel

Hra čísel

Romány Danielle Steel znají čtenářky celého světa a tyto knihy vždy dovedou potěšit. Nejinak je tomu i s novým románem Hra čísel, který vydalo nakladatelství Ikar. Velmi snadno se začtete do poutavého příběhu o jednom nepovedeném manželstv...

Divadlo

Doma u Hitlerů: Historky z kuchyně

doma u hitlera 200V rámci dvacátého ročníku divadelního festivalu Setkání Stretnutie přijelo do Zlína Štátne divadlo Košice s hrou Doma u Hitlerů: Historky z kuchyně. Tu speciálně pro Košice a vlastně celý slovenský stát upravil Arnošt Goldflam. Prem...

Film

Příjemná atmosféra a sedm nejlepších krátkých filmů za poslední čtvrtrok na Future Shorts Brno

future shorts film200Aligátor místo pejska v bytě, somálští rybáři, kteří k lovu používají samopaly nebo překvapivé odhalení původu jednoho filmařského loga. Ano, tohle je Future Shorts a poprvé i v Brně!