František Kalenda: Vraždy ve znamení hvězdy

František Kalenda: Vraždy ve znamení hvězdy

Tisk


vrazda hvezda 200Nakladatelství Vyšehrad vydalo v listopadu historický detektivní příběh Vraždy ve znamení hvězdy nadějného mladého českého spisovatele Františka Kalendy. Detektivní příběhy z dob dávno minulých slaví poslední dobou úspěchy, stalo se tak i v případě této útlé knížky?

 


František Kalenda (* 1990) působí jako doktorand na FHS UK. Píše díla, jež jsou zasazena do vrcholného středověku a dbají na důraz každodennosti temného středověku. Debutoval románem Despota (2011 a je velmi aktivní, neboť na kontě má i historickou detektivku Ordál (2012) a prózu Pes, kocour a sirotek (2016).

Povedený přebal knihy, který má na svědomí Michal Houba, přitáhne zraky nejednoho čtenáře a přesně koresponduje s tím, co nám kniha nabízí a do jaké doby nás přenese. Historické detektivky jsem si v poslední době oblíbila a zdá se, že čtenáři a autoři to mají také tak. Roztrhl se s nimi pytel. Nabízejí exkurzi do časů dávno minulých a vhled do toho, jak se kdysi žilo.Tentokráte se ponoříme do doby Karla IV., kdy Praha zažívala rozmach, jak co se týká architektury, tak rozvoje učenosti. 

Učený doktor Siegfried z Wölfelsdorfu s pohnutou minulostí pracuje na dvoře Karla IV. ve službách těhotné královny Anny Falcké. Zároveň se stará o svou vzpurnou svěřenkyni Kláru, která však není dobrou křesťankou, ale to je jen jedno z jejích tajemství. Siegfried je povolán k případu vraždy, u které to vypadá, že za ni mohou tolik zatracovaní Židé. S pomocí pochybného anglického žoldáka Gabriela z Yorku odkrývá záhady nejen tohoto mordu a při tom natrefí na překvapivou konspiraci.

Kniha je útlá, čítá jen dvě stě stran a celkem dobře se čte. Je rozdělena do osmi kapitol plus epilog. Nadchlo mě to, že autor nazval kapitoly latinsky a ač tímto jazykem nemluvím, názvům jsem porozuměla a bylo to příjemné ozvláštnění. Kapitoly se dále větvily na podkapitolky a vždy se díky podnadpisu vědělo, z jakého úhlu pohledu se na příběh díváme.

Vraždám ve znamení hvězdy však pro mě osobně chybí ona pověstná jiskra. Něco navíc, co by mě hnalo číst dál a dál a neodložit knihu, dokud nebude přečtená. Každopádně ale navnadila na další díly trilogie a mohu se jen dohadovat, jak to má autor promyšlené dál. Doufám, že stran přibude a tvůrce půjde s příběhem i postavami víc do hloubky. Pokud hledáte neotřelý detektivní příběh z časů, o kterých jsme se tolik učili ve škole, apeluji na vás, ať rozhodně Františkovi Kalendovi dáte šanci!

vrazda hvezda

Název: Vraždy ve znamení hvězdy
Autor: František Kalenda
Žánr: historická detektivka
Nakladatelství: Argo
Rok vydání: 2016, vázané
Počet stran: 208
Hodnocení: 85 %


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Pro skupinu Flattus je Sunday Music Jam srdcovka!

flattus 200Skupina Flattus vystoupí na začátku září na akci Sunday Music Jam. Co plánují a jak se jim vede se dozvíte v tomto rozhovoru.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Série s Freyjou a Huldarem je u konce

ticho 200Necelého půl roku po předchozí knize Panenka vyšel královně islandské krimi Yrse Sigurðardóttir další, tentokrát poslední díl s názvem Ticho.

 

...

Literatura

Fleret - Umělci na šňůře

200litFleret - Umělci na šňůře, tak se jmenuje oficiální publikace ke 30. výročí legendární a svébytné kapely z Vizovic. Napsal ji inspicient Městského divadla Zlín Jakub Malovaný, který toho s “ogary” nemálo prožil. Nashromáždit se mu podařilo obdivuhodné množs...

Divadlo

Strach jíst duši (Angst essen Seele auf ) Premiéra v divadle Reduta v Brně

Strach jist dusi perexPodtitul opravdu zajímavého díla zni: Romantická kabaretní komedie s pohádkovými rysy, s Ivanou Hloužkovou a Romanem Blumaierem v hlavních rolích!

...

Film

Já robot

ja 200K nočnímu promítání na Prima Cool 4. 4. něco před třetí ráno připomínám film, který si vzal několik témat od slavného sci-fi autora Isaaca Asimova.

...