Habermannův mlýn jinak, než znáte z filmu

Habermannův mlýn jinak, než znáte z filmu

Tisk

habermann 200Události, které přišly po skončení druhé světové války, jsou téměř stejně zběsilé jako válka samotná. V zabraných Sudet, ze kterých se musela vystěhovat většina Čechů do vnitrozemí, se po válce situace obrátila a vracející se původní obyvatelé vyháněli ze své země Němce. A to i ty, kteří s nacismem nesouhlasili. Z paměti národa vymizelo mnoho osudů této doby, ale některé přetrvaly. Například ten o mlynář Habermannovi.

Josef Urban se začal zajímat o životní příběh Huberta Habermanna (v knižním zpracování August), když v mládí cestoval po Šumpersku a narazil na Habermannovu vilu. Po letech se k této vzpomínce vrátil a začal shromažďovat informace o životě mlynářské rodiny.
A teď už k příběhu samotnému. August Habermann a jeho věrný přítel Jan Březina cítí, že do konce třicátých let nastanou velké změny. Z německého rozhlasu vyřvává a straší Hitler a začíná si dělat nároky na cizí území. Jenže tato přátelská dvojice není úplně vyrovnaná – Habermann, jako Němec, by byl v případě okupace na výsluní, ale co jeho český přítel?
Habermann se ve svém okolí těší velkému respektu a obdivu. I po propuknutí války zaměstnává české lidi a tím je trnem v oku nacistům. Ti od něj ale potřebují dodávky mouky a tak vzniká pakt za ochranu Čechů, kterému ale mnozí nechtějí rozumět a považují Habermanna za kolaboranta, i přesto, že je to právě on, kdo ostatním zajišťuje živobytí a ochranu.
Po válce se karta obrací a ti, co se klepali strachy o život, najednou cítí sílu a odvahu a obrátí svůj hněv proti Habermannově rodině. Kolektivní vina není přece žádná vina a síla davu přebije vlastní svědomí.
I když nyní píšu o knize, nemůžu se vyhnout srovnání s filmovou verzí. Knižní příběh je spíše pocitový, rozebírá situace do hloubky a i přesto, že se jedná o velice palčivý problém, odvíjí se v poměrně pomalém a klidném tempu. Naproti tomu film je akční, o zvraty a překvapení není nouze. To, že se obě verze od sebe liší, není až taková novinka, ale zajímavé je, že knihu i scénář k filmu napsala jedna a tatáž osoba. Bylo tedy nutné například měnit jména? Do filmových scénářů se také obvykle vyškrtávají některé příběhové linie, ale v tomto případě jsou do filmu přidány (kupříkladu Mašek jako nevlastní bratr Habermanna).
Jsem ráda, že se autor skrze příběh Augusta Habermann vrátil k diskutovaným událostem z naší pohnuté historie. Ať už se vám líbí knižní nebo filmová verze, obě vás donutí přemýšlet nad tím, jak k popisovaným událostem mohlo dojít a zda se jim dalo nějak předejít. Pokud si zamilujete autorův popisný styl plný kudrlinek, už není cesta zpět.

habermann

Další z knih Josefa Urbana Tenkrát v ráji jsme recenzovali v tomto příspěvku: http://kultura21.cz/literatura/12665-fragment-knizni-novinka-tenkrat-v-raji-recenze

Habermannův mlýn
Autor: Josef Urban
Žánr: román
Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2016
Počet stran: 168
Hodnocení: 80 %    

(Foto: www.fragment.cz)
http://www.fragment.cz/-47938/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Operní režisérka: „Odvážné kroky nás posouvají kupředu“

klasterky rozhovor 200S odvahou sobě vlastní se do přípravy novodobé premiéry opery J. A. Bendy Vesnický trh pustila zkušená operní režisérka Magdalena Švecová. Dílo spatří světlo světa poprvé na zahájení festivalu Klášterní hudební slavnosti 30. k...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Kuba Tuba Tatubahn aneb „Všechno je trochu divný a ničemu to nevadí”

Kuba Tuba Tatubahn200Četli jste knihy jako malé děti? Nebo vám je někdo předčítal, popřípadě popustil uzdu fantazie a vymýšlel vlastní příběhy? Nakladatelství Běžíliška má ve svém portfoliu knihu, kterou vás bude bavit číst, prohlížet si do detailu ...


Literatura

Podvratný politický román

noc o polednach perexV edici Slavné utopie nakladatelství LEDA vychází politický román Arthura Koestlera Noc o polednách. Stručná kniha, stručná informace o ní a několik důvodů, proč by neměla zapadnout.

...

Divadlo

Legendární titul BASTARD se v Brně vrací v novém hávu

BASTARD 200„Autorská dvojice Merta–Moša je u nás jediná schopná konkurovat zahraničním dílům“, psalo se v roce 1993, poté co proběhla 11. listopadu na jevišti Městského divadla Brno premiéra vizualizovaného oratoria Bastard. Inscenace zaznamenala 201 repríz, s...

Film

Podívejte se na fotky z natáčení nového filmu Láska na zakázku

laska na zakazku200Po dotočení celovečerního filmu Superžena začala režisérka Eva Toulová natáčet novou romantickou komedii s názvem LÁSKA NA ZAKÁZKU. Snímek nám představí příběhy několika hlavních hrdinů, kterým se hned v úvodu splní sen a získa...