Oxfordská detektivka: V temnotě

Oxfordská detektivka: V temnotě

Tisk

v temnote 200Nadějná britská autorka Cara Hunterová si přede dvěma lety vydobyla renomé debutem Někdo blízký a v dubnu jsme pod značkovou lodí nakladatelství Host mohli začíst do druhého dílu série, s úsečným názvem V temnotě.



Cara Hunterová je britská spisovatelka, která žije v univerzitním městě Oxfordu, z něhož udělala dějiště svých krimi románů. Její prvotina Někdo blízký (2017, česky Host 2018) si okamžitě získala čtenáře a zařadila se mezi bestsellery The Sunday Times. Román V temnotě (2018) je druhým dílem série s inspektorem Fawleyem a k českému vydání se připravuje i třetí díl s názvem Není úniku.

Poklidnou ulici v Oxfordu zasáhne pozdvižení, když při rekonstrukci domu objeví ve vedlejším domě ve sklepě polomrtvou ženu s malým dítětem. Jak se tam dostali, jak dlouho pobývali ve tmě a kdo za to může? Žena nekomunikuje, s batoletem je to složité a policii otázek přibývá, než aby ubývalo. A nic není tak jednoduché a přímočaré, jak by se na první pohled mohlo zdát.

Prostředí Oxfordu, ve kterém autorka žije, dokázala popsat tak věrohodně, až jsem měla pocit, že ty ulice znám. Taky popis pečlivé policejní práce a dedukování ze sebe chrlila, jako by to znala z vlastní zkušenosti. Hunterová dokázala vybudovat spletitý příběh, ve kterém toho ale na mě bylo trošku moc. Základní linie s neznámou ženou a dítětem by mi stačila, ještě do toho starší související případ, případ s pohanskými vraždami a osobní problémy a dilemata policistů, jež řeší tento případ, prostě trochu překombinované.

Příběh není žádná slátanina, má hlavu a patu a člověk se při jeho řešení (rozuměj čtení) zapotí. Policejní vyšetřování je v knize ozvláštněno novinovými články, vloženy jsou přepisy telefonických hovorů a další nezbytné zprávy a hlášení. Přestože zde najdeme mnoho nečekaných zvratů, připadalo mi to poněkud sterilní, až jsem necítila potřebu číst dál, abych věděla, jak to skončí a nic mě nenutilo, fandit policistům, aby případ rozlouskli. Navíc ukončení mi přišlo trošku odfláknuté, navíc Epilog byl zbytečně rušivý.

Pokud dáváte přednost detektivním příběhům, kde prim hraje poctivá policejní práce, V temnotě patří mezi knihy přesně pro vás. Nenudí suchopárným líčením této práce, nabízí překvapivé hypotézy a ještě překvapivější zvraty.

v temnote

Název: V temnotě
Autor: Cara Hunterová
Žánr: detektivka, thriller
Nakladatelství: Host
Originální název: In The Dark (2018)
Rok vydání: 2019, pevná vazba
Počet stran: 416
Hodnocení: 70 %

Knihu k recenzi poskytlo Knihcentrum.cz a vy si ji mžete koupit zde: https://www.knihcentrum.cz/v-temnote-1


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor inspirovaný knihou: Naším cílem je obnovit ideologický spor. To je demokracie!

Petr Drulak 200Podle profesora Petra Druláka, jednoho ze čtyř editorů knihy Budoucnost levice bez liberalismu, kterou letos vydala Masarykova demokratická akademie, sice jdete k volbám, ale je celkem jedno, koho budete volit. „Rozhodnou nějací soukromí...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Sliby a chyby Štěstí, lásky, čokolády aneb dokonalý recept na štěstí ŽENY?

stesti laska cokoladaPojďme se podívat, co obal knížky slibuje a co opravdu dává. Skóre je skvělé! Je nepříjemným zvykem psát na KAŽDOU knihu, že je nejlepší a skvělá  a prostě jinak NEJ. Mnohé jsou, ale mnohé také nejsou.


Literatura

Debutový psychologický román Sráz

sraz200V září vydalo nakladatelství Kalibr debutový psychologický román Sráz anglické autorky Lucy Goacher. Sestra spáchá sebevraždu, ale její sestře se to nezdá. Co když je za jejím úmrtím něco víc...?

 

...

Divadlo

Švandovo divadlo uvede inscenaci Anna Karenina, vášnivé drama o lásce a odpuštění

anna karenina200Švandovo divadlo připravuje inscenaci Anna Karenina, věčně živé drama o vztazích, milostné vášni a smyslu života.

...

Film

Silný a emocionální film Jeden život je příběhem jedinečného člověka, hrdiny

Jeden zivot 200V českých kinech běží od 1. února film Jeden život, jehož název vychází ze známého rčení, že kdo zachrání jeden život, zachrání svět. V případě osobnosti Nicholase Wintona je to přímo výstižné. Winton v době nacistického teroru zachránil ...