P. S. Miluji tě po francouzsku

P. S. Miluji tě po francouzsku

Tisk

lide 200Když se vám život během jedné minuty tragicky změní navždy. Jak na to reagovat? Hrdinka našeho příběhu se uzavře do sebe a rozhodně nečte, jak by napovídal název knihy Šťastní lidé čtou a pijou kávu. I když kávy vypije hektolitry a vykouří stovky cigaret…

 

 

Diane se balí na dovolenou. Manžel Colin s malou dcerou Clarou ještě odjíždí na chvíli pryč…Ne, to byl původní plán. Oni už se totiž nevrátí nikdy. Zemřeli po automobilové havárii. Diane je naprosto zhroucená. Až tak, že se odmítá zúčastnit jejich pohřbu. Na další rok se uzavírá do sebe. Nic ji nezajímá, ani nepracuje v „Lidech“, tedy její literární kavárně, moc nejí, je úplně mimo, ale tomu se nemůžeme divit.

Jediným „rušivým“ elementem v jejím životě je její kamarád Félix, který si život užívá plnými doušky a chce Diane zase přivést mezi lidi a na jiné myšlenky. Vymýšlí divokou cestu do exotických krajin, ale Diane má jiný plán. Chce odcestovat do Irska, kam se chtěl podívat její Colin.

A tak náhodně vybírá městečko Mulranny a odjíždí do pohádkové irské krajiny. Nachází tam srdečné sousedy. Tedy až na jednoho, toho, co má nejblíže. Neurvalec Edward, kterému slušné vychování nic neříká. Aspoň se to tak na začátku zdá.
Zde začíná ta opravdu komická část příběhu. Co jen se všechno děje, když si žena najde svůj objekt zájmu. Irská krajina má očividně léčebnou sílu.

Celou dobu, co jsem knihu četla, se mi do mysli vkrádal film P. S. Miluji tě (knižní předlohu bohužel neznám). Tam hlavní hrdinka odjíždí do Irska po smrti svého manžela, kterému diagnostikovali rakovinu. Jelikož věděl, jak celá záležitost dopadne, nachystal své manželce různá překvapení a vzkazy, které ji byly doručovány po jeho smrti. I ona odjela do Irska a zakoukala se do statného a šarmantního Jeffreyho Dean Morgana. A právě Jeffreyho jsem si celou dobu představovala jako Edwarda z knihy, i když měl být o pár let mladší.

Co bych od autorky očekávala, by bylo ještě hlubší propracování tématu. Některé změny v chování a postoji postav přicházely příliš rychle a nenadále. Na druhou stranu si budete říkat – tak tohle se doopravdy mohlo stát. Jako oddechovka a zasněné čtení je ale tato kniha naprosto dokonalá. Tak co dámy, vyrazíte hledat vysněného prince do Irska?

lide

Šťastní lidé čtou a pijou kávu
Autor: Agnes Martin-Lugand
Žánr: román
Nakladatelství: Motto
Rok vydání: 2016
Počet stran: 224
Hodnocení: 80 %

Zdroj foto: www.kosmas.cz
http://www.albatrosmedia.cz/stastni-lide-ctou-a-pijou-kavu.html


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

My Odyssey - mentoringový program pro ženy ve sportu

mentoring perexV květnu 2022 odstartoval druhý ročník mentoringového programu pro ženy působící na manažerských či exekutivních pozicích ve sportovních organizacích, a také pro sportovní trenérky. Tento mentoringový program je organizován Komisí rovných...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Tak chutná štěstí aneb chuťově vytříbená kuchařka!

Tak chutna stesti perexPřiznám se, že od této knihy jsem jako obyčejná ženská, trpící čtenářka, musela často odcházet. Nejprv si totiž přečtete jakýsi cheesecake na newyorský způsob, což je dobrota s vůní vanilky a pekanových ořechů, hebká a šťa...


Literatura

Příběhy Staré dámy – výprava za nejslavnějším cyklistickým závodem

Stara dama perexAutor Tomáš Macek napsal velmi poutavé dílo, které mapuje kompletní historii Tour de France, nebo-li Staré dámy. Tento závod, který je každé léto hojně sledován po celém světě se dočkal u nás vydání této knihy, která určitě nadchne každé...

Divadlo

Ve Vršovickém divadle MANA ožívá bytové divadlo. Herci zvou na komedie ve věži i v suterénu

divadlo mana200Pech pod střechou a Požár v suterénu. To jsou dvě nové brilantní komedie, které v premiéře nabízí Vršovické divadlo MANA. Evokují atmosféru bytových divadel, takže se hrají v netradičních prostorách divadelní budovy, jako je třeba podkroví n...

Film

Divoká dvojka? Spíš potřeštěná

divoka dvojka 200Skvělou komedii, u které se od srdce zasmějete, najdete poslední dobou horko těžko. Nicméně se filmaři neustále snaží takový film natočit. Reese Witherspoon v jedné z hlavních rolí by mohla být pozitivní známkou úspěchu, ale…