Angličtina nejen pro ty, kteří si s ní lámou hlavu

Angličtina nejen pro ty, kteří si s ní lámou hlavu

Tisk


lam200V dubnu vydalo nakladatelství Universum malou nápadnou knížečku s nápaditým obalem i názvem Angličtina pro lamy. Na svědomí ji má angličtinář s mnohaletou praxí, který se zábavnou formou pokouší vysvětlit nejrůznější spletitosti anglického jazyka jak mladším čtenářům a žákům, tak i starším a zkušenějším. Rozhodně zaujme každého, kdo někdy přičuchl k angličtině!

 


O autorovi jsem toho moc nezjistila, ale z tónu použitého v knize tipuji, že pan Čech se v jazyku vyzná a ví, jak žáky namotivovat do učení, nebo je alespoň zabavit, aby probírané látce lépe porozuměli.
Angličtina pro lamy mě zaujala svým názvem – jak pěkně funguje marketing, že? A rozhodla jsem se jí dát šanci, protože ji napsal právě angličtinář, co už nějakou dobu učí a ví, jak jsou na tom dnešní žáci – jak jsou povětšinou líní, jak se jim vše musí vysvětlovat polopaticky a neustále opakovat. Přišel se zajímavým konceptem, kdy jednotlivé gramatické jevy vysvětluje příběhem či opisem – to vám napoví již názvy kapitol - např. Tak jak (how much, how many), Co právě děláte (přítomný čas průběhový), Přes moře až na Everest (stupňování přídavných jmen).
Kniha je přehledně rozdělena do padesáti sedmi kapitol, které nejsou nikterak dlouhé a i proto se hodí pro dnešní žactvo zhýčkané moderní technikou. Anglické věty a slova jsou psány kurzívou, překlady jsou podtrženy a chybné příklady označeny hvězdičkou. A vše je opravdu podrobně ilustrováno právě na oněch příkladech. Knížka je vhodná pro čtenáře od 12 let a nabízí přehled gramatických jevů od úrovně A1 po B2.
Pokud se anglicky učíte, ale některé jevy vám nejsou jasné, nebo pokud vyučujete tento jazyka  chcete hodinu či lekci ozvláštnit něčím smělým a nápaditým, pak určitě využijte nápady z této příručky. Zaujme oko jak laika, tak znalce, a proto vřele doporučuji!

lam


 Angličtina pro lamy
Autor: Ladislav Čech
Žánr: populárně naučná jazyková příručka
Nakladatelství: Universum
Rok vydání: 2016, pevná
Počet stran: 184
Hodnocení: 93 %

( 1 hlas )

https://www.bux.cz/knihy/198793-anglictina-pro-lamy.html


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Tomáš Vaněk: „Koncerty v Brně, Praze a Mnichově Hradišti chystám sám a vymazluji k obrazu svému.“

tomas vanek200Zpěvák a herec Tomáš Vaněk se v prosinci vypraví se svými vánočními koncerty do tří měst a my jsme jej u této příležitosti vyzpovídali a zjistili, na co se jejich návštěvníci mohou těšit.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Češi 1968 aneb jak Dubček v Moskvě kapituloval

dubcek 200Koncept komiksového seriálu Češi se mi opravdu líbí. To, že nevychází chronologicky popořadě, nýbrž na přeskáčku, drží čtenáře v napětí. To, že každý díl komiksu kreslí jiný autor, umožňuje srovnání přístupu k zadanému tématu a originality. Teď byl...


Literatura

Muž bez ženy není člověk

 

muz bez zeny 200Tento lákavý název nese útlá kniha oceňovaného autora Pavla Brycze a vydalo ji nakladatelství Mladá fronta. Hlavním tématem jsou dle očekávání vztahy, ale nudit byste se neměli.

...

Divadlo

Vršovické divadlo MANA uvede inscenaci To nemyslíš vážně, Pavlíčku o osudu Pavla Kohouta

To nemyslis vazne Pavlicku 200Silný příběh inspirovaný životem mimořádného českého dramatika Pavla Kohouta To nemyslíš vážně, Pavlíčku uvede divadlo MANA v pražských Vršovicích. Kohoutův podivuhodný osud, jeho vtip, bystrost i prozření...

Film

Městečko na dlani
ImageTragikomedie z válečných let vypráví o životě v městečku Rukapáně, kde pestrá sbírka postav řeší své každodenní starosti a hašteří se o to, kdo si koho vezme, zda bude víno na radnici zadarmo či zda bude ...