Jména čísel odhalují nacistické zvěrstvo

Jména čísel odhalují nacistické zvěrstvo

Tisk

cisel200Nakladatelství Ikar ve společnosti Euromedia Group vydalo novou knihu německého publicisty Hanse-Joachima Langa, autora knihy Ženy z bloku 10, v níž odkrývá další zločiny vědců a lékařů ve službách nacistické ideologie. Kniha nese název Jména čísel, s podtitulem Jak se podařilo identifikovat 86 obětí jednoho nacistického zločinu.

 


  V roce 1943 bylo 86 židovských žen a mužů, vybraných v Osvětimi, usmrceno plynem v koncentračním táboře Natzweiler-Struthof (Alsasko). Tento úkol zadala vědecká organizace SS Ahnenerbe (Dědictví předků). Účel exekuce: Kostry obětí měly být vystaveny v Anatomickém ústavu Říšské univerzity Štrasburk a v budoucnosti „osvobozené od Židů“ měly sloužit výzkumným cílům. Pozůstatky zavražděných byly po válce uloženy v hromadném hrobě – anonymně. Po pěti letech bádání v četných archivech doma i v zahraničí autor zrekonstruoval průběh zločinu, identifikoval všech 86 zavražděných a prozkoumal jejich původ. Zjistil, že oběti pocházely z osmi evropských zemí. V mnoha případech se mu podařilo najít jejich příbuzné a získat od nich další informace o jejich životě.
  Kniha má dvacet sedm kapitol rozdělených do šesti částí: 1, Život před smrtí, v níž se autor snaží popsat život obětí před deportací do koncentračního tábora v Osvětimi. Druhá část nazvaná Muzeum s mrtvými Židy jako exponáty se snaží objasnit pozadí nacistických rasových výzkumů, působení instituce SS Ahnenerbe a představit osobu profesora anatomie Augusta Hirta, ředitele Anatomického ústavu ve Štrasburku, který prováděl pokusy s yperitem a předsevzal si vytvořit největší sbírku židovského antropologického materiálu v Německu. Třetí část Vražedný projekt popisuje vlastní realizaci jeho hrůzného projektu a zahlazování stop před blížícími se spojeneckými vojsky. Čtvrtá s názvem Po osvobození Štrasburku shrnuje, jak byly ostatky ve sklepení anatomického ústavu objeveny a jak probíhalo vyšetřování. Pátá příznačně nazvaná Útěky a výmluvy odhaluje poválečné osudy hlavních strůjců celého projektů a důvody, proč většina z nich nebyla za své zločiny potrestána.  Závěrečná část Čísla se mění ve jména vysvětluje, jak autor i díky seznamu čísel vytetovaných na pažích mrtvol, která tajně opsal Hirtův asistent, vypátral jména bezejmenných obětí.
 Součástí knihy je bohatý poznámkový aparát, tabulky, fotografie a samozřejmě 86 krátkých životopisů všech obětí. Jména čísel přináší otřesné svědectví, jež se snaží osvětlit nelidskost nacistického teroru a připomenout jména lidí, která měla skončit v zapomnění.

cisel


 Sám autor říká: „Dějiny se konkretizují jmény a místy. Humánními se však stávají až tehdy, když se neomezují pouze na místa činů a pachatele. Kdo pomíjí oběti, stává se nepřímo spolupachatelem. Neboť zničení obětí se dovrší teprve zapomenutím. Vzpomínka sice život nikomu nevrátí, uchovává však zavražděné v živé paměti.“

O autorovi:
Hans-Joachim Lang, narozen 1951 ve Speyeru, vystudoval v Tübingenu germanistiku, kulturologii a politologii. V roce 1980 promoval (obor germanistika). Od roku 1982 pracuje jako redaktor listu Schwäbisches Blatt, v roce 1989 získal cenu Wächterpreis der deutschen Tagespresse, přednáší na univerzitě v Tübingenu. Za svou knihu Die Namen der Nummern (Jména čísel) dostal v roce 2004 cenu Fondation Auschwitz v Bruselu a v roce 2008 mu lékařská fakulta univerzity v Tübingenu udělila Medaili Leonharta Fuchse. V roce 2009 vydal svou druhou knihu Als Christ nenne ich Sie einen Lügner. Theodor Rollers Aufbegehren gegen Hitler (Jako křesťan vás nazývám lhářem. Vzpoura Theodora Rollera proti Hitlerovi). Euromedia Group vydala v roce 2014 autorovu poslední knihu Ženy z bloku 10. Lékařské pokusy v Osvětimi.

Název: Jména čísel. Jak se podařilo identifikovat 86 obětí jednoho nacistického zločinu.
Autor: Hans-Joachim Lang
Překlad: Zlata Kufnerová
Žánr: literatura faktu
Vydáno: 2016
Stran: 320
Vydalo nakladatelství: Euromedia Group - Ikar
Hodnocení: 90 %
Zdroj foto: www.euromedia.cz

( 0 hlasů )


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Iva Pekárková: „Pro předlohy postav knihy S orlem na zádech jsem tlumočila dva roky.“

Iva pekarkova200Iva Pekárková (* 15. února 1963, Praha) je je česká publicistka, prozaička a překladatelka z anglického jazyka. Autorka vystudovala přírodovědeckou fakultu v oboru mikrobiologie a virologie. Před tím, než školu dokončila, emigrovala do ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Kleptokracie: Jak špinavé peníze ovládají svět

Kleptokracie perexŠokující, pečlivě zpracované a zdroji podložené dílo literatury faktu, v němž oceňovaný investigativní novinář Tom Burgis odhaluje, jak globální kleptokracie korumpuje svět kolem nás. K...


Literatura

Komiksoví Muži, kteří nenávidí ženy jsou kompletní

Larsson perexSlavná trilogie Milénium Stiega Larssona dobyla svět. Čtenáři po celém světě hltají romány s investigativním neúplatným novinářem Mikaelem Blomkvistem a hackerkou Lisbeth Salanderovou. Stejně tak milovníci audioknih naslouchají v...

Divadlo

Peníze vás otráví i napnou

Penize Dan a jeho matka perexDěj se rozbíhá: Jojco a Mirec  - dva vulgární výrostci se ženou dodávkou vyloupit banku. Jsou nezkušení, ustrašení, nervózní a nejistí.

 

Film

Tmání: unikátní příležitost poznat skrze virtuální realitu boj člověka s depresí

tmani perexZhlédnout Tmání, animovaný film z pera Ondřeje Moravce, je unikátní příležitostí po mnoha stránkách. Virtuální realita, ve které je děj umístěn, vás vtáhne do zážitku jako žádná jiná platforma. Ačkoliv promítání ve VR prostoru může být pro něko...