Teorie rozpadu aneb evropský politický komiks

Teorie rozpadu aneb evropský politický komiks

Tisk

teorie rozpadu 200Nakladatelství Crew nám v řadě Mistrovská díla evropského komiksu přináší již devátý svazek, tentokráte politický thriller Teorie rozpadu, kde najdeme dva nejznámější příběhy autorského dua scénáristy Pierra Christina a oslavovaného kreslíře Enki Bilala. Pro koho se tato kniha hodí?


Pierre Christin (* 1938) je francouzský scénárista komiksů a spisovatel. Známý je především díky sérii Valerián. Spolu s Bilalem vytvořili i komiksový cyklus Legendy současnosti. Enki Bilal (* 1951) se narodil v Bělehradě, ale od mládí žije v Paříži. Živí se jako komiksový umělec (Nikopol), ale fušuje i do filmu – jako režisér.


Nejprve bych chtěla zdůraznit, že Teorie rozpadu žánrově spadá někde mezi politický thriller a drama a je tedy vhodné pro dospělé čtenáře na úrovni, kteří jsou zběhlí v dějinách i v politice. Jde o ryze evropský komiks; jak co se týká specifické kresby, tak i dějovou linkou. Někomu může připadat depresivní až ubíjející – ale rozpad minulého řádu i starých idejí nejde vykreslit zrovna růžově.

teorie rozpadu 1


Teorie rozpadu se může pochlubit syrově studenou obálkou, ve které již cítíme ten závan deprese, která se vleče celým dílem. Máme před sebou dva příběhy, Falangy černého řádu a Na lovu. Prvý jmenovaný pojednává o boji dvou ideologických skupin a vyznačuje se líně plíživým dějem, kde se vystřídá řada míst v Evropě. Až tak, že to člověku připadá uspěchané a pouze na oko.
Na lovu se zase odehrává víceméně na jednom místě v krátkém časovém úseku a o to sevřeněji působí. To se mi líbí, ačkoliv děj je až příliš průhledný. Ale dočkáme se zde i retrospektivy v podobě vzpomínek jednotlivých účastníků lovu a dojde i na historii naší země. Oceňuji kontrast barev i celkově použitou barevnou paletu a náročné kolorování.


Věcný a lehce výstražný doslov připravil Ondřej Neff, a ačkoliv to byla pěkná tečka na závěr, více si chválím rozhovor s tvůrci, který byl chytře vložen mezi příběhy a který nám dává nahlédnout do jejich inspirace, tvorby i života.

teorie rozpadu 2


Politika mi nic neříká, nemám ji ráda a nevyhledávám témata či příběhy, které se jí zabývají. Přesto musím ocenit jak skvěle napsané dialogy, které kopírují dějiny, tak úžasnou a jedinečnou kresbu Bilala. Kdo nepohrdne evropským komiksem, jež se tak nápadně liší od toho mainstreamového, a komu nevadí jako hlavní téma politika, tak by měl jistojistě sáhnout po Teorii rozpadu.


Název: Teorie rozpadu
Autor námětu a scénáře: Pierre Christin
Kresba: Enki Bilal
Žánr: komiks, politický thriller
Nakladatelství: Crew
Rok vydání: 2015, brožované i vázané
Počet stran: 200
Hodnocení: 80 %


www.crew.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dasha & Epoque Quartet a jejich album Ellaboration, to je jako diamant vybroušený do dokonalosti

dasha200Ellaboration je název nového alba zpěvačky Dashy a smyčcového Epoque Quartetu, který vydali u Supraphonu před koncem minulého roku. Jeho základ tvoří písně z repertoáru americké jazzové zpěvačky Elly Fitzgerald, které protagonisté rozvedli, tedy elaborova...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Druhá světová válka a láska. Oblíbené příběhy sestřiček z nemocnice Nightingale pokračují

sestricky pod jmelim perexPíše se rok 1941 a sestřičky z nemocnice Nightingale mají před sebou zatím tu nejtěžší zimu. Všichni trpí nedostatkem a zprávy v novinách se věnují pouze velkým ztrátám a porážkám. Britové jsou unavení a demoraliz...


Literatura

Známá neznámá Hana Benešová

hana banesova200O první dámě a manželce druhého československého prezidenta Haně Benešové se vždy hovořilo jen v superlativech. I odpůrci Edvarda Beneše, pro kterého nešetřili kritikou, se chovali k paní Haně s notnou dávkou úcty. Jaká ale ve skutečnost...

Divadlo

Divadelní Flora odstartovala ve velkém

altOd čtvrtečního večera probíhá v Olomouci jeden z největších českých divadelních festivalů, Divadelní Flora. Její 16. ročník přibližuje festivalovým návštěvníkům tvorbu režiséra Jana Mikuláška, v unikátní retrospektivě se loučí s p...

Film

FLIM – festival tibetských filmů a filmů o Tibetu

alt18. – 20. dubna proběhne v pražském kině Aero již 6. ročník festivalu FLIMFestivalu tibetských filmů a filmů o Tibetu. Letošní ročník oproti předchozím nabídne pohled na tibetskou kulturu zprostředkovaný převážně...