Ekonomický striptýz vám zjeví nahou pravdu

Ekonomický striptýz vám zjeví nahou pravdu

Tisk

naha-pravda 200Už jste se seznámili s tajuplnou bytostí jménem Ekonomika? Máte-li zájem, zveme vás na velkolepé představení, které pro nás připravili Markéta Šichtařová a Vladimír Pikora ve své knize Nahá pravda.

 

 

Záhadná a závojem tajemství od hlavy až k patě zahalená Miss Ekonomika prochází denně kolem nás, sem-tam nás nechá nahlédnout pod lem dlouhého hábitu, ukáže nám bílý kotníček a nebo na nás mrkne temným okem rámovaným dlouhými řasami. Média jsou plná informací o této krásce, která nás uchvacuje i děsí zároveň. Copak však skrývá pod vrstvami líbivého mušelínu? Pevnou, vypracovanou postavu, oblé a ladné křivky, tučné bochánky nebo rachitickou kostru? A má na hlavě bohatou hřívu vlasů, prořídlou kštici či dokonce lesknoucí se pleš? Co se asi této slečně honí v hlavince a jakým hlubokomyslným prohlášením oslní porotu ve finále celosvětové soutěže O největšího dlužníka?

Začtete-li se do knihy Nahá pravda, stanete se svědky jedinečné striptýzové šou, kde se Miss Ekonomika postupně odhalí (respektive bude, za jejího tichého souhlasu, odhalena). Co by také neudělala pro peníze, že?

V závěru ji spatříte v celé její kráse tak, jak ji Pánbůh stvořil. Otázkou je, zda se vám tato nahotinka bude líbit – každý máme jiný vkus a někdo nemusí vidět všechno, někteří dokonce preferují, když ty nejintimnější partie zůstávají skryty. V tom případě si nechte oči zakryté.
Jedno vám mohu zaručit – z představení budete odcházet plni emocí.

Je všeobecně známo, že kolem vítězek soutěží krásy se točí významní politikové, průmyslníci a jiní byznysmení, sportovci, bankéři a lobbisté. Nejinak je tomu i tady. Na slavnostním večírku spojeném s dražbou korunky, eurka a dolárku všichni tančí ve víru peněz a společnost jim dělají celebrity typu Dluhopisů, Příjmů a Výdajů, Škrtů, Čísel, čestnou lóži okupují Krize, Hypotéka a Daně. HDP je zde inkognito.

A mezí tímto rejem pro vyvolené se proplétá duo investigativních novinářů a redaktorů společensko-ekonomické rubriky Ryc-Pic-Bum Šichtařová a Pikora. Společně sbírají informace a mapují zdejší atmosféru, aby uspokojili zvídavé čtenáře a diváky a podali jim zprávy z první ruky. Kam se na ně hrabe tradiční český bulvár! Tihle dva vyšťourají úplně všechno a podělí se s námi o senzační zjištění a pikantnosti. Věděli jste například, že přítomní Bohatství a Zadlužení podléhají iluzím a plánují společnou budoucnost? A že státem dotovaná ekonomicko-filmová společnost natáčí béčkový horor Český dluh? Případné navýšení rozpočtu filmaře netrápí, neboť je možné využít dotace z evropských fondů.

Nahá Miss Ekonomika pak odkráčela z večírku v doprovodu několika vysokých politiků směrem k MMF, kde všichni pokračují v bujaré zábavě až dodnes. Dokonce prosakují informace, že tyto radovánky jen tak neskončí.

Mezi největší sponzory této akce se řadí slunné Španělsko a Řecko a dále velké množství důchodců, majitelů lukrativních hypoték, daňových poplatníků a dalších ovcí motajících se v bludném kruhu půjček a bankovních poplatků. To vše je poháněno nevyčerpatelným zdrojem energie solárních panelů, lopatek větrných elektráren a zahříváno živočišným teplem biomasy.

Všichni zůčastnění věří, že se investice takto vložené nakonec vyplatí. Poslechnete-li výzvu, abyste se k tomuto charitativnímu projektu, jehož výtěžek poputuje všem potřebným, připojili, budete z toho mít maximálně dobrý pocit, který si pak můžete užívat v důchodovém věku na šťavnatých pastvinách. Budete-li ovšem mít čím přežvykovat kyselý šťovík a hořký pelyněk. Nadace Odezdikezdi vám tímto velmi děkuje za vaši důvěru a štědré příspěvky!

PS: Nemohla jsem jinak, než pojmout recenzi knihy Nahá pravda, při jejímž čtení jsem se velmi bavila, tímto způsobem. I samotní autoři totiž píší stylem, v němž se mísí fundované informace s prvky ironie a sarkasmu, fantasticky se vzájemně doplňují a je vidět že mají rádi nejen svou práci, ale i sebe navzájem. Navíc, o publikaci již vyšlo mnoho informací, které ilustrují její obsah a i anotace je velmi výstižná. Proto jsem si dovolila text více odlehčit, ačkoliv mi v průběhu čtení jednotlivých kapitol občas zamrzal úsměv na rtech. Nejsem ekonom, tudíž nedokáži posoudit, zda jsou všechny rady, jak zacházet s financemi, dobré a jestli něco není zkresleno. Ale líbí se mi, že odborná témata jsou vysvětlena na příkladech z běžného života, třeba i pomocí vztahu tchýně- zeť. Tím se i složitější ekonomické vzorce stávají srozumitelnějšími laickému čtenáři. Nejsympatičtějším prvkem, prolínajícím se celou knihou, je fakt, že tvůrci kladou důraz na sílu zdravého selského rozumu, občanskou samostatnost a svobodu. To, jestli odhalili skutečnou pravdu, prověří jen čas.

Pokud vám nestačí pouze zahlédnout kotníček a temné oči zahalené Miss Ekonomiky a chcete-li vidět víc, začtěte se do svěžího textu ekonomů Markéty Šichtařové a Vladimíra Pikory. Možná si tu holku záhadnou, ekonomickou, i zamilujete!

naha-pravda

Název: Nahá pravda Aneb co nám neřekli o našich penězích a budoucnosti
Autor: Ing. Markéta Šichtařová a Ing. Vladimír Pikora
Žánr: populárně naučný
Vydáno: 2013
Stran: 256
Vydalo nakladatelství: NF Distribuce s.r.o.
Hodnocení: 100 %

Zdroj foto: http://www.nextfinance.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Marie Rottrová: „Zpíváním jsem si vždy naplňovala vlastní touhy“

rottrova 200Marie Rottrová oslavila 13. listopadu letošního roku životní jubileum, osmdesáté narozeniny. Při té příležitosti vydal Supraphon vinylovou podobu alba Lady Soul 14x / 1970-2021. V následujícím rozhovoru zpěvačka vzpomíná na své začátky, na c...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Zajímavé příběhy písní

Pribehy pisni 200Tahle recenze na knihu Michala Bystrova Příběhy písní (díl třetí), se mi nepsala vůbec snadno. Na jedné straně velmi kvalitní obsah, na straně druhé ne zcela vydařená forma.

 

...

Literatura

Život s Alim není jednoduchý

pubertacka perexHana Vondráčková pečuje o mámu v pokročilém stádiu Alzheimerovy choroby. Doma jí říkají Ali a je to nejvěrnější přítel, kterého kdy babi měla. Je paličatý i dobrosrdečný, dokáže být zlý stejně jako dobrák, bavič i prudič. S Alim je t...

Divadlo

Špagety a pizza na sto způsobů

improshow 200V rámci italského dne na festivalu Culturea se představila Improshow z Brna se svou osobitou dávkou vtipu a improvizace.

...

Film

Neutěšená situace ve společnosti Krátký film Praha

kratky film200Skupina umělců z Akademie výtvarných umění upozornila v uplynulých dnech prostřednictvím médií, petice i dokumentů na situaci v akciové společnosti Krátký film Praha, žádají ministerstvo kultury, aby konalo. V interpelaci na ministra kultury...