Seznamte se s prasátkem Pigym a jeho kouzelným světem

Seznamte se s prasátkem Pigym a jeho kouzelným světem

Tisk

prasatko pigy 200Ilustrátor Jan Vajda je zodpovědný za vytvoření jedinečných postaviček v čele s prasátkem Pigym. Ten pomáhá ztvárnit celý svět prasátka Pigyho a promítnout jej do knih. Vydavatelem je Nakladatelství Fragment a první ze série knih s názvem Prasátko Pigy a jeho kouzelný svět má za úkol všechny zvířecí hrdiny postupně představit.

První kapitola popisuje samotného Pigyho – malé roztomilé a veselé prasátko, které se rozkoukává. Na paloučku pak potkává kocoura Vojtu a veselou myšku Bibi. Díky záchraně Pigyho uvíznutého v hlíně se začíná pomalu budovat parta kamarádů. S poznáním moudré sovy Hedy Okaté se buduje i příběhová linie celé knihy spojená s výrobou nové mapy. S Pigym a jeho kamarády se malí čtenáři podívají do kuchyně za veverkou Laskonkou, na zahradu kachny Justýny nebo do rádia za psem Egonem. Dalšími postavičkami jsou francouzský netopýrek Pierre, medvěd Hugo a důležitý malíř zajíc Antonín.

Je výborné, jak jsou představeny všechny postavičky a jak je popsána jejich povaha vycházející často ze zažitých vlastností jednotlivých zvířat. Například  myška je velmi aktivní, kocour mrštný a sova  moudrá.

prasatko pigy 1

Styl psaní je jednoduchý, plný přímé řeči a citoslovcí - přesně pro děti. Obsahuje různá ojedinělá slova jako je zaškrundat, zagroškudla, zašprajclý a podobně, což je pro oko dospělého na papíře sice zvláštní, ale určitě to není na škodu a může to skvěle rozšířit slovní zásobu dítěte. Styl také mnohdy komunikuje přímo s čtenářem a tím jej vzdělává, jako například tady:

„Chuchuchu… toto znázorňuje průřez hřibem, tady mám nákres vývoje dubu letního a tady mám seřazeny encyklopedie, herbáře a atlasy.“
Při posledních slovech ukázala Heda směrem k polici s knihami. Pigy, Vojta ani Bibi nevěděli, co tím Heda myslí. Ty to víš? Jestli ne, tak poslyš, jak to vysvětlila Heda:
„Encyklopedie jsou knihy, které shrnují hodně poznatků a zajímavostí o světě, herbáře jsou knížky, kam si lepím vysušené kytičky, abych pak každému mohla ukázat, jak nějaká kytička vypadá, a atlas, to je taková naučná knížka s obrázky.“ (str. 19)

Typograficky jsou bohužel v knize špatně uvozovací věty – tam, kde by měla být správně čárka, je tečka („Justýno! Půjč nám žebřík, porouchala se anténa.“ houkl na ni Egon). Je škoda, že si toho ani editoři nevšimli.

prasatko pigy 2

Ilustrátor Jan Vajda, který postavičkám vtiskl osobitou podobu, pracuje s kresbami, které jsou  jednoduché, ale moc roztomilé a ničemu nechybí charakteristické znaky, vše je logické a reálné a dohromady  tvořící výborný celek.

Kniha je určena dětem od 4 let a není pochyb, že  je bude bavit. Seznámí se  díky ní s jednotlivými zvířátky a nenásilnou formou se naučí nové věci. Za mě rozhodně palec nahoru!

Název: Prasátko Pigy a jeho kouzelný svět
Autor: Tereza Karpanius
Ilustrace: Jan Vajda/Antimultivitamin
Žánr: dětská
Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2014
Počet stran: 63
Hodnocení: 90 %


www.fragment.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Zákulisní párty French Films

perexJohannes Leppänen: „Jestli skončíš v naší backstage, je tady něco, co bys měl vědět. Vždycky všechny nutíme nosit helmy a útlé plavky a děláme satanistické rituály, zatímco pijeme Jaloviina a všechno to natáčíme. VIP zlato!“

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Životní pouť pobřežní cestou

Pobrezni cesta perexTeprve před několika dny se Raynor dozvěděla, že její manžel Moth trpí nevyléčitelnou nemocí. A k tomu právě přišli o dům a s ním i o práci. Nezbývá jim skoro nic – ani čas. A tak se rozhodnou vydat na pouť dlouhou tisíc kilom...


Literatura

Zmrazeno – Případ Magnitského: Pravdivý příběh o praní špinavých peněz, vraždě a o tom, jak přežít Putinův hněv

big zmrazeno-tf4-502559 (2)Magnitského zákon se zabývá praním špinavých peněz, které si Putin a jeho oligarchové přepisovali na vlastní účty z Ruského státního rozpočtu. Po odhalení se Browder dostává na seznam nežádoucí osob pro Ruskou fede...

Divadlo

Ta smrt mu zkrátka sluší…

smrt mu slusi  perexBob Barel je diváky milovaný seriálový herec. Na divadelních deskách však své kritiky neoslnil, právě naopak. Nyní je ale nominován na cenu Thálie za nejlepší herecký výkon. Od vítězství ho dělí jen hlas kritika, který ve...

Film

Tak trochu jiná láska - týden čínského filmu

Finding Mr. RightNejedná se o filmy Jiná láska nebo Tak trochu jiná love story. Řeč je o filmech, ke kterým se člověk zrovna často nedostane, pokud je nevyhledává. Mluvíme o asijských filmech. V pátek 26. 1. vyvrcholil v českobudějovickém...