Vrhněte se s Janem Rádlem do vod První republiky

Vrhněte se s Janem Rádlem do vod První republiky

Tisk

Inspektor Radl 200Mladý novinář Marek Skřipský přichází s originální retro kriminálkou, která se odehrává v období mezi první a druhou světovou válkou. Kniha Případy inspektora rádla vyšla v nakladatelství Moba. Období První republiky přitahuje i po mnoha letech pozornost filmařů a spisovatelů. Zrovna před několika dny si vysloužil stejnojmenný seriál ocenění TýTý. Retro detektivka, kterou mám právě před sebou, nabízí neméně zajímavý děj. Navíc některé z událostí vycházejí ze skutečných reálií, což této knize může v očích čtenáře jen prospět.

 

Již z názvu jste zřejmě pochopili, že děj se bude točit zejména okolo mladého inspektora Jana Rádla. Čtenář může sledovat osudy bývalého legionáře od úplného začátku u tajné služby. V úvodu knihy je ještě mladíčkem působícím u běžné policejní složky. Ovšem od počátku má nemalé ambice a i nadřízení v něm vidí jeho velký potenciál. Právě díky tomu se velice brzy dostane k československé tajné službě a pouští se do větších a zajímavějších případů. Během své nebezpečné práce se bude muset potýkat s komunistickými radikály, vyznavači hákového kříže, ale i pašeráky kokainu.  

To je jen nepatrný úvod k tomuto velice napínavému a dramatickému příběhu. Kniha je rozdělena na kapitoly podle případů, což jí velice svědčí. Odpadají zdlouhavé a nudné pasáže některých detektivek. Po vyřešení jednoho případu následuje v okamžiku letu další. Přesto musíte číst knihu od začátku do konce, protože některé souvislosti u příběhů na sebe navazují.

Největším kladem knihy je jednoznačně výborné vykreslení atmosféry dané doby. Čtenář se velice brzy seznamuje zejména s prostředím tehdejší nižší vrstvy. Častým místem děje bývají různé méně noblesní hospody, z nichž se některé dožili i dneška. Dočkáte se i několika lepších restaurací a známých podniků. Vedle těchto míst se ocitnete i v lázních či hotelech.

Ještě více se přiblížíte tehdejší době pomoc politiky. Už v době po první světové válce měli velký vliv zejména komunisté a nastupující fašistická generace. Právě tyto dvě hnutí sehrají velkou roli ve většině případů. Lépe řečeno – pokud nemusíte politiku tehdejší doby, raději si najděte jiné čtení. Pro všechny ostatní se jedná o velice zajímavou ukázku bojů mezi tehdejší politickou elitou. Zapojí se i některé další strany, ale nedostanou ani zdaleka takový prostor. Z knihy je na první pohled patrné vzdělání autora – historie a politologie.

Inspektor Radl


Nyní již k samotnému detektivovi Janu Rádlovi. Jak jsem již zmínil, čtenář má možnost sledovat jeho kariéru téměř od úplných začátků. Jedná se o skromného a velice talentované kriminalistu. Občas se Vám může zdát až moc hodný, ale právě díky tomu si ho velice rychle oblíbíte. Narazíte i na několik jeho kolegů, občas trochu protivného šéfa a především jeho životní lásku. I v tomto případě se ocitáte už na prvním rande a s napětím očekáváte následující průběh. V knize je vedle vyšetřování kladen velký důraz právě na osobní vztahy několika hlavních hrdinů. Příběh díky tomu působí realističtěji a velice rychle si získá vaši pozornost.

Pro mě asi nejzajímavějším případem je vyšetřování smrti politika Aloise Rašína. Jeho vrahy sice bude většina lidí znát, ale to vůbec neubírá této kapitole na zajímavosti. Naopak jsem byl až ohromen její velikou přesvědčivostí. I ostatní vyšetřované zločiny jsou velice působivé a neztrácí ani kousíček ze svého kouzla.

Kniha Případy detektiva Rádla výborně vystihuje historickou dobu První republiky, přestože se jedná o románovou beletrii. Nabízí napínavé a neskutečně poutavé případy, které vás chytnou od úplného začátku. Hlavní hrdina v podání Jana Rádla si velice rychle získá srdce všech dam i obdiv všech mužů. Během čtení se přenesete do prostředí tehdejších hospod a restaurací. Poznáte neskutečnou rivalitu mezi jednotlivými politickými stranami, která ani dnes není tak napjatá. Podíváte se na počátek českého fašismu, který později způsobil ohromnou katastrofu v naší zemi i celé Evropě. Budete se bavit, budete napjatí a budete se těšit, co vám přinesou další stránky. Retro i nadále zůstává v módě a právě tato kniha je jeho čestným zástupcem. Velikou pochvalu si zaslouží i kvalitně provedená obálka, která je poutavým lákadlem. Jestliže máte rádi detektivky a navíc i historii, budou pro vás Případy inspektora Rádla opravdovou lahůdkou.

Případy inspektora Rádla
Autor: Marek Skřipský
Žánr: Retro krimi
Nakladatelství: Moba
Rok vydání: 2015
Počet stran: 304
Hodnocení: 90 %


www.mobaknihy.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Chceme osvěžit zapadlá srdce kapkou poezie

poezie 200KLADNO/ BUŠTĚHRAD – Mám to štěstí, že je mohu řadit mezi své přátele. Je to dvojice, která je ojedinělá v tom, že se jim podařilo spojit dva zdánlivě odlišné žánry – poezii a hudbu, které se k sobě ale báječně hodí. Dělají to takovým způsobem, že...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Špásmo Richarda Podaného

altBásnická sbírka. Pojem tak široký, jak jen to jde. Tlusté bichle epických milostných veršů, dětské říkanky či jednoduché skládání slov, to všechno se nám může vybavit pod tímto slovním spojením. Říká se, že z tištěných knih nejdéle „přežijí“ právě ty poetické, i ...


Literatura

Nočník neohrožené ženy – životem s úsměvem

nocnikBlog, který už má na Facebooku na dvě desítky tisíc čtenářů vychází momentálně i v knižní podobě. Nočník se jmenuje proto, že jej Eva Bennett píše hlavně v noci. Jak sama říká, píše ho v noci zejména z toho důvodu, že se bojí zhasnout. A tak v době, kdy...

Divadlo

Celebrity

Celebrity 200Představení Celebrity je spíše než hrou hořkou výpovědí o stavu dnešní doby, a to nejen života celebrit, chcete-li slavných osobností, ale i našich životů a toho, co vše jsme schopni obětovat v zájmu naší důležitosti.

Film

Dva filmaři jako hrdinové knih

Cap perexDvě umělecké školy, jak pražská Akademie múzických umění, tak brněnská Janáčkova akademie múzických umění, vydaly téměř současně životopisné publikace o filmařích, z nichž jeden obecenstvo (i odbornou veřejnost) sotva dokázal oslovit, zatímco druhý by...