Pořiďte si druhý mozek!

Pořiďte si druhý mozek!

Tisk

druhy-mozek perexTato výzva vypadá jako návštěvník z daleké budoucnosti, ale její autor, Tiago Forte ve své knize „Pořiďte si druhý mozek“ ukazuje, že má svůj význam už pro nás dnes. Nejde ovšem o jakousi druhou hlavu, jak by se mohlo zdát, nýbrž o novou organizaci naší situace z hlediska neustálého přísunu nových důležitých informací. Neustále nás napadají nebo potkávají nové myšlenky a my máme pocit, že jsou tak cenné, že bychom si je měli zapamatovat.

 

Takhle ne, říká Tiago Forte. Je třeba je pohotově zaznamenat a posléze uspořádat tak, abychom je našli, až to pro nás bude aktuální, až je budeme potřebovat. Uvolníte si tak svůj biologický mozek pro tvůrčí práci a pořídíte si druhý mozek tím, že digitálně či písemně zachytíte to, co z informací chcete zachovat. Tento paměťový mozek, mozek záznamů, vám rozváže ruce a zároveň svým uspořádáním umožní tvůrčím způsobem informace kombinovat a strukturovat.

Dříve si informace systematicky zapisovala jen intelektuální elita, dnes potřebuje nástroj ke správě informací skoro každý. Přítomná doba nabízí nepřeberné možnosti, jak si dělat poznámky. O přehled postupu, jak takový (digitální) zápisník všeho důležitého vytvářet, se pokouší Forteho text. Navrhuje metodu, co si zapisovat a jak si dělat poznámky tak, abyste do nich mohli kdykoli nahlédnout a vyhledat si to, co vás právě zajímá. Nazval ji CODE podle (anglických) pojmenování kroků, které vedou k zachycení důležitých věcí. Nejdřív je třeba provést zaznamenání, tj. externalizaci myšlenek, potom materiál uspořádat s ohledem na akci, ke které má být použit, zhustit jej (najít jeho podstatu) a vyjádřit (umožnit jeho vyhledání).

Když si takto, skrze základní návyky digitálních organizátorů, vytvoříme druhý mozek, budeme jej moci využít ke kreativní realizaci všech svých tužeb a záměrů.

druhy-mozek

Pořiďte si druhý mozek
Autor: Tiago Forte
Původní název: Building a Second Brain (2022)
Žánr: seberozvojová literatura
Nakladatelství: Jan Melvil Publishing
Rok vydání: 2023, měkká vazba
Počet stran: 256

Hodnocení: 100 %

www.melvil.cz/kniha-poridte-si-druhy-mozek/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Wisdom: „Naše česká fanouškovská základna je pravděpodobně nejfanatičtější“

wisdom 200Na festivalu Made of Metal se v pátek 15. srpna představí maďarská metalová skupina Wisdom. Jakou plánují show, jak se těší a jaká je hudební scéna v Maďarsku? To se dozvíte v tomto rozhovoru.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Seznamte děti s Darwinovou teorií o vzniku druhů

o-vzniku-druhu-darwinova-teorie-pro-deti 200Nakladatelství Presco Group vydalo pod značkou Ella a Max další skvělou knihu pro mladší čtenáře s názvem Darwinova teorie O vzniku dru...


Literatura

Žárlivé ženy dělají zoufalé věci

znicim-te-a-vezmu-si-co-je-me 200Zničím tě a vezmu si co je mé je název knihy Jane Lythellová, která vyšla v loňském roce v nakladatelství Metafora. Co se skrývá pod tímto psychologickým thrillerem, jak napovídá obálka?

...

Divadlo

Může půl promile alkoholu zajistit šťastnější život?

Chlast perexMartin (Petr Stach), učitel dějepisu, Nikolaj (Jacob Erftemeijer), učitel psychologie, Peter (Tomáš Petřík), učitel hudby, a Tommy (Robert Jasków), učitel tělocviku, již dávno rezignovali na své plány a sny. Doběhlo je vyhoření.

...

Film

Dokumentární tragikomedie Dagmar Smržové CHCI TĚ, JESTLI TO DOKÁŽEŠ míří do kin

Chci Te 200Osobitá dokumentární tragikomedie Dagmar Smržové o tom, že každý člověk potřebuje lásku a o tom, že nemožnost hýbat se nezamezuje člověku ve svobodném rozletu.

...