Pohled z druhé strany – Státní bezpečnost ve světle nových materiálů

Pohled z druhé strany – Státní bezpečnost ve světle nových materiálů

Tisk

bezpecnost perexLetos je tomu právě čtvrt století, kdy byla rozkazem ministra vnitra Richarda Sachera zrušena obávaná represivní složka komunistického režimu – Státní bezpečnost (StB). Přestože od jejího zrušení uplynula tak dlouho doba, stále činnosti StB na území tehdejšího Československa láká zájemce. Nakladatelství Plus jim proto přináší další příspěvek k tomuto tématu a to od historika z nejpovolanějších, Karla Kaplana.

 

 

Karel Kaplan (narozen 1928) působil v 60. letech jako konzultant pro historii v aparátu ÚV KSČ, což mu umožnilo přístup k tajným archivům a z nich vychází jeho publikace. Proto o něm můžeme mluvit i jako o „českém Mitrochinovi“. Ač původně stál na straně jiné, prohlédl zrůdnost systému a od té doby neúnavně již po desetiletí pomáhá odkrývat zvěrstva páchaná komunistickým totalitním zřízením na vlastních lidech.

Již název knihy ukazuje na jistou disproporci v zaměření této složky obrany státu. Přestože byla StB vytvořena v mírových letech na obranu znovu se nadechující republiky, pomohla svými zbraněmi (těmi skutečnými i přenesenými) k ustavení a utužení komunistické totality. A právě činností v zakladatelském období komunistického režimu se věnuje uvedená kniha. V úvodu se dozvídáme o roli StB jako takové, pak nás autor podrobně provádí po letech 1945-1947 s tím, že počátku roku je věnována zvláštní pozornost – především v krizových únorových dnech.Čtenáři se zde mimo jiné dozví, jak to bylo s tzv. „štěchovickým pokladem“ a aférou, která díky němu vznikla. Autor si je vědom toho, že povaha uvedených dokumentů zasívá semínko nedůvěry v jejich pravdivost. Proto je podrobuje přísně kritickému čtení.

Unikátností knihy je též, že zde získáváme autentické zpovědi pachatelů – členů StB – před komisemi nebo zaslanými na ministerstvo vnitra, protokoly výslechů na prokuratuře nebo na Bezpečnosti, závěry inspekce ministerstva vnitra nebo Ústřední kontrolní a revizní komise ÚV KSČ (v ní právě autor knihy působil).

Agresivní grafické zpracování (text černě, poznámky pod čarou a popisky červeně) a také typ použitého papíru velmi konvenuje tématu a je s ním v konsensu. Zde se však objevuje drobný, ale ne nepatrný handicap knihy. Poznámky pod čarou často přesahují na další stránky, takže se musí knihou neustále listovat, což znesnadňuje čtení. V některých případech dokonce poznámky odkazují nikoliv na aktuální stránku, ale na stránku předešlou nebo následující.

Autorovi nešlo o odborně historickou studii. Chce vyprávět pravdivý příběh o temných dobách. Myslím, že se mu záměr vydařil na výbornou. Kaplan chce tímto textem započít kroniku StB. Všichni jistě doufáme, že bude mít dost energie amožností ji sepsat.

bezpecnost

Protistátní bezpečnost
Autor: Karel Kaplan
Žánr: literatura faktu
Nakladatelství: PLUS (v Albatros Meda a. s.)
Rok vydání: 2015
Počet stran: 495
Hodnocení: 95%

Zdroj foto: Nakladatelství PLUS (v Albatros Media a.s.)

www.nakladatelstviplus.cz/uvod/
www.nakladatelstviplus.cz/protistatni-bezpecnost/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Moji nejbližší jsou pro mě na každé premiéře velmi důležití, říká herečka Veronika Bajerová

veronika200V poslední době se s ní setkává především publikum Městského divadla Mladá Boleslav, jehož je Veronika Bajerová členkou. Její herecký talent obsáhne psychologicky propracované temperamentní a rázné ženské typy i postavy komediálního či muzikálového...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Johanka z parku – nová knížka Ivony Březinové

Johanka  z  parku200Miloš, Leoš a Oldřiška to nemají vůbec jednoduché. Babička Hermína, která dosud byla celkem normální a chovala se babičkovsky, trávila s nimi svůj čas, najednou tu a tam záhadně zmizí z domu. Ale to není všechno – ona začala n...


Literatura

„Spalovač mrtvol“ Juraj Herz se nechal rozpitvat a vydává autobiografii

herz 200Ačkoli režisér Juraj Herz (1934) natočil minimálně tři filmy, které se dají považovat za to vůbec nejlepší, co kdy v Československu a následně Česku vzniklo, nebývá u tzv. československé nové vlny zmiňován mezi prvními a dost často se uvádí až někdy ve d...

Divadlo

Experimentující Divadlo Líšeň zve začátkem podzimu Pražany na dvojici politicky angažovaných her

lisen 200Dvojici politicky angažovaných inscenací z projektu Provokující divadlo uvede zkraje podzimu v Praze experimentální brněnské Divadlo Líšeň. 25. září půjde o ceněnou jevištní reportáž o putinovském Rusku s názvem PUTIN LYŽUJE, na niž naváže beseda s in...

Film

24. Festival francouzského filmu přilétá

FFF perexPořádání FESTIVALU FRANCOUZSKÉHO FILMU (letos ve dnech 18. až 24. listopadu) se u nás stalo letitou tradicí, letos je chystán už po čtyřiadvacáté. Svou základnu bude mít v Praze, ale jeho ozvěny proniknou i do dalších měst: do Brna, Českých Budě...