Úklady a láska - klasická hra v moderní podobě

Úklady a láska - klasická hra v moderní podobě

Tisk

perex uklady laskyLuisa je dcera obyčejného hudebníka, Ferdinand syn kancléře. Pro oba z nich mají otcové své plány - ale nikdo nepočítá s tím, že se dva mladí lidi do sebe zamilují. Jejich láska však ničí plány všech kolem nich, a proto musí skončit! Okamžitě!

 

 

Ferdinand se ale odmítá vzdát své Luisy a Luisa svého Ferdinanda. Jejich láska je přece věčná a skutečná... Proto musí kancléř s pomocí svého tajemníka vymyslet nějaký plán, jak ty dva rozdělit. Zdá se, že za pomocí úkladů se mu to povedlo, no netuší, že se mu situace vymkla z rukou a nezadržitelně směřuje k tragédii.

 

uklady lasky01

 

Hra Úklady a láska od Friedricha Schillera je jedním z vrcholních díl německé klasiky. Režisér Martin Františák připravující tuto inscenaci pro Švandovo divadlo se rozhodl trochu ji oživit a přidat do ní několik moderních prvků, například oblek kancléře, tabuli, na které je napsáno, o čem se mezi lidmi momentálně mluví, loutkové divadlo, ve kterém drží loutky vždy ta postava, která manipuluje s ostatními a ukazuje, čeho chce docílit, nebo i výkrik zrazené a nešťastné dívky: "Já jsem Luisa Millerová, vy čuráci!"a na závěr ohrazení "místa činu" policejními páskami.

V hlavních rolích zazářili Denisa Barešová jako Luisa a Tomáš Červinek jako Ferdinand. Jejich ztvárnění vztahu dvou naivních mladých lidí, kteří věří, že jejich láska vydrží všechno, bylo skutečně přesvědčivé, ale nejlépe ztvárněny byly pochyby a nedůvěra, která se do jejich vztahu pomalu vkrádala. Skvěle je doplňovali Martin Dohnal a Bohdana Pavlíková jako Millerovi, Hynek Chmelař jako kancléř, Miroslav Hruška jako tajemník a Klára Cibulková jako lady Milfordová, jejíž vyprávění o její minulosti je jednou z nejsilnějších částí příběhu.

Výborné herecké obsazení a nesmrtelná literární předloha daly vzniknot poutavé inscenaci, která pobaví, dojme i donutí k zamyšlení. Ano, konec je všeobecně známý, takže vás nečeká žádné překvapení, ale jako ukázka, kam až mohou zajít úklady mocných, kteří se před ničím nezastaví, je pořád aktuální.

Zdroj fotografií: Švandovo divadlo 

www.svandovodivadlo.cz 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rudolf Brančovský: „Když se baví publikum, bavíme se i my“

poletime 20015. narozeniny lze slavit lecjak. Když jde o na narozeniny kapely nabízí se především oslavy koncertní a ve zdejších luzích a hájích je jen málo partiček, které za to umějí vzít tak jako osmičlenný turbošansónový ansámbl Poletíme?. Živelnost, d...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Listopad ukáže prezidenta USA bez kalhot!

listopad200Myslíte si, že politika může být jen nudná a dokáže člověka jenom rozčílit? A co takhle sám prezident Spojených států amerických? Velevážená a celosvětově uznávaná osoba nemusí být jen taková, jakou ji známe z televize. Ve hře Listopad


Literatura

Kůstka sbírá Ďáblovy kosti

dablovy-kosti bbart 200V oblíbeném televizním seriálu Sběratelé kostí vystupuje hlavní hrdinka, soudní antropoložka Temperance Brennanová. Ta je i stěžejní postavou detektivního románu Ďáblovy kosti, jehož autork...

Divadlo

Super komedie Hnízdečko a šunkofleky

hnizdecko a sunkofleky divadlo radostJak může dopadnout situace, kdy si do svého sdíleného sklepního prostoru, který považují dva dlouholetí kamarádi za byt, oba přivedou novopečené manželky a snaží se jim vysvětlit, jak se jim krásně v tomto hnízdečku bude...

Film

Kryštof Hádek a Kristina Svarinská znovu spolu. První záběry z komedie „Lítá v tom“

TEASER PLAKÁT - Lítá v tomKryštof Hádek a Kristina Svarinská se po společném působení v seriálu Volha znovu sejdou. Tentokrát na filmovém plátně v hlavních rolích nové filmové komedii režiséra Tomáše Diani...