Za hrou spokojenosti a úsměvů se skrývá domácí násilí

Za hrou spokojenosti a úsměvů se skrývá domácí násilí

Tisk
ImageŘíká se, že žárlivost k lásce patří a že nelze milovat a přitom nežárlit, ale i tady platí staré známé “všeho moc škodí”. Nejinak je tomu i v tomto případě. Když se ze žárlivosti stane nemoc, přináší jen bolest, slzy a utrpení a ničí životy všech zúčastněných. A není příliš možností, jak situaci řešit. Buď se “nemocný” v případě, že si vůbec je ochoten svoji nemoc připustit, začne léčit nebo se musí ostatní vymanit z jeho vlivu.


První cesta mi nepřipadá příliš reálná, druhá je velmi obtížná a potřebuje hodně odvahy. O tom, že to jde, své čtenáře přesvědčuje knížka úspěšné slovenské spisovatelky Táni Keleové – Vasilkové.

Nataša je dvaačtyřicetiletá úspěšná fotografka. Má podobně úspěšného manžela - právníka, dva dospívající syny, zařízený dům i finanční zajištění. Svému okolí se jeví jako šťastná a spokojená žena. Jen málokdo dokáže pochopit, že tohle štěstí je jen zdánlivé. Vojta je chorobně žárlivý a své ženě neustále žárlivými scénami ztrpčuje život.

“Emílie otevře dveře. “Čekala jsem tě už včera,” usmívá se.
Má víc tváří a podob, pomyslí si Nataša. Víc tváří jako všichni. Jako já.
“Vyskytly se nějaké rodinné záležitosti, které jsem nemohla odložit.”
Nejdřív mě manžel hrubě obvinil z toho, co jsem neudělala, potom mě víceméně znásilnil a nakonec si na veřejné pláži hrál několik hodin na ideálního partnera. Natřel mi krémem záda, donesl kávu a zmrzlinu, pozval mě na večeři. Vsadím se, že mi ho všechny ženy kolem záviděly. I já sama sobě bych záviděla, kdybych nevěděla, jak to ve skutečnosti je.
“Chápu, tak pojď dovnitř a nestůj tu jako dřevo.”


Předchozí ukázka dokonale vystihuje to, co ve velké většině případů není zvenčí vidět. Autorka má výjimečnou schopnost zachytit a vyjádřit pocity hrdinky, se kterou se čtenář dokáže ztotožnit. A já jsem při čtení mnohokrát zatínala pěsti i zuby v situacích popisujících střety dvou hlavních aktérů.

Kde je ale hranice, kterou nelze překročit, a za kterou nelze ustoupit? Nataša tuto hranici nalezla shodou náhod po patnáctiletém manželství, ve kterém setrvává nejdřív kvůli dětem, potom proto, že rodina pro ni vždy byla to nejdůležitější a nedokázala si představit, že by mohla začít jinak.

Žádné týrání a pokořování se však nedá snášet do nekonečna a tak se i ona začne bránit. Jde to pomalu a je velice komplikované vystoupit ze stereotypu. A když už Nataša najde sílu k rozhodnutí od manžela odejít, osud pořádně zamíchá kartami…

TÁŇA KELEOVÁ-VASILKOVÁ se narodila v roce 1964 v severočeském městě Chomutov, ale ve svých čtyřech letech se s rodiči přestěhovala do Bratislavy. Vystudovala žurnalistiku na Filozofické fakultě Univerzity Komenského a poté pracovala v redakcích několika časopisů. Od roku 1994 se věnuje psaní. Na svém kontě má řadu velice úspěšných společenských románů, z nichž do češtiny byly přeloženy např. Máma pro Veroniku, Cukr a sůl, Květiny pro Lauru nebo Modrý dům.
Autorka žije v Devínské Nové Vsi, je vdaná a má tři děti.

TÁŇA KELEOVÁ-VASILKOVÁ, Nataša

Rok vydání: 2009
Počet stran: 296
Vydalo: Nakladatelství Noxi

Zdroj foto: librum.cz

 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Na ostrově Komodo jsem objevila mladého výtvarníka…

sperk200V minulých dnech mne na jedné módní přehlídce zaujaly šperky. Jistě jsem nebyla sama. Okouzlily mě zvláštním nápadem, zpracováním. Oslovila jsem proto majitelku pražského butiku Details Alenu Zemanovou, která tuto módní přehlídku uspořádala…

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Hellboy zasahuje popáté – Červ dobyvatel

Hellboy5 200Páté komiksové vystoupení největšího paranormálního vyšetřovatele na světě, obrovského tvora s koženým kabátem, upilovanými rohy a s kapsami nacpanými amulety, „čestného člověka“ (lidský status mu byl úředně přiznán Kongresem Spojených států ame...


Literatura

Milý příběh nejen o horách a lásce

hory-mlha200Tessa Randau se vrací s další knihou a dalším setkáním, které jí změnilo život. Tedy tentokrát znovu otevřelo srdce. Jedná se o knihu Hory, mlha, láska a já, která vyšla opět v Nakladatelství KAZDA.

...

Divadlo

Od mejdanu po drama. Ve Švandově divadle připravují Chlast, divadelní adaptaci stejnojmenného kultovního filmu

chlast 200Divadelní adaptaci snímku Chlast oceněného v roce 2021 Oscarem za nejlepší cizojazyčný film uvede koncem dubna Švandovo divadlo v Praze. Autory adaptace jsou režisér filmu Thomas Vinterberg a Claus Flygare. Ti svou divadelní verzi Chlastu postavili n...

Film

Jak se měnila typografie filmových titulků

Málokdy si to plně uvědotitulky 200mujeme, ale téměř každý film - nejen český - začíná nějak řešenými úvodními titulky (nejedná se tedy o podtitulky provázející zahraniční filmy, ponechané v původním znění). Díky úvodním nápisům se dovíme, jak se film nazýv...