Vánoční dárek s vůní nostalgie

Vánoční dárek s vůní nostalgie

Tisk

detska leporela200Tak jako mají svůj osud lidé, mají ho i knihy. A jeden zajímavý přineslo letos v létě nakladatelství Albatros, které tím také napravuje více jak půlstoletí starou křivdu a přináší na trh legendární Lukešova leporela. Zároveň s českým vydáním vyšla reedice i ve Francii, Velké Británii, Španělsku, na Slovenku a teď na podzim se chystá vydání v Rusku a ve Švédsku.

 

Rudolf Lukeš byl vystudovaný architekt, který se po absolvování vysoké školy stal spolupracovníkem československého filmu. Bohužel ne nadlouho, protože byl pro své rodinné vazby (tchán byl spolupracovníkem exilové vlády v Londýně a jeho žena židovského původu) po roce 1948 takzvaně „vyakčněn“ a byla mu znemožněna práce v oboru. Po dlouhých letech se mohl věnovat knižní ilustraci pro nakladatelství Artia, které se zabývalo vydáváním knih pro zahraniční trh. Z této spolupráce vzniklo mnoho krásných publikací a mezi nimi i pověstná prostorová leporela ze šedesátých let. Rudolf Lukeš je autorem ilustrací a rýmované říkanky pro ně vymyslel Michal Černík. Získaly si ohromnou popularitu na tehdejším Západě. Vycházely ve Velké Británii, Německu, Francii, ale i Asii (zajímavostí je, že si leporela oblíbila i samotná královna Alžběta II.) Jen u nás nesměly vyjít z politických důvodů. Vadil jejich ilustrátor.

Teď si dovolím malou odbočku – víte, jak vlastně leporelo dostalo své jméno? V opeře Wolfganga Amadea Mozarta Don Giovanni je stejnojmenná postava sluhy hlavního hrdiny, Leporello. Ten ukazoval podobizny pánových milenek a zpíval o nich posluchačům.

detska leporela pav5

Děti (a dospělí) se tak díky Albatrosu mohou poprvé v češtině seznámit s Lukešovou (a Černíkovou) Želvou a jejími kamarády, Lvem a jeho kamarády, Psem a jeho kamarády a nakonec i Tygrem a jeho kamarády. Vždy se jedná o 4 dvoustrany s celostránkovými ilustracemi a za každou najdeme od autora určitý nápad, drobnůstku, která potěší nejen děti, ale i dospělé. Čtenář se v každé publikaci seznámí vždy se čtyřmi zvířátky – ať už exotickými nebo domácími – tedy s hlavním hrdinou a jeho milými.

Za sebe musím říct, že mě knihy velmi potěšily, pohladily po duši a myslím si, že udělají radost všem milovníkům hezkých knih. Přestože jsou v nich na několika místech mírně kostrbaté verše. Ale to laskavý čtenář promine. Dýchne na něj totiž při četbě určitá nostalgie. Nostalgie po nekomplikovanosti a době her a malin nezralých, abych citovala klasika.

Měla-li bych se rozhodnout, které leporelo bych si vybrala, byla by to velmi těžká volba. Všechny mě zaujaly stejně a všem doporučuji si je pořídit komplet. Respektive svým dětem nebo neteřím, synovcům či vnoučatům. Podarujete tím totiž zároveň i sebe, až budete s malými „špunty“ knihu číst a prohlížet.

 

Název: Želva a její kamarádi

Autor: Rudolf Lukeš a Milan Černík

Nakladatelství: Albatros (ve společnosti Albatros Media a.s.)

Rok: 2016

Vydání: 1.

ISBN: 978-80-00-04200-8

Počet stran: 8

Vazba: vázané

Hodnocení: 95 %

detska leporela zelva1


Název: Lev a jeho kamarádi

Autor: Rudolf Lukeš a Milan Černík

Nakladatelství: Albatros (ve společnosti Albatros Media a.s.)

Rok: 2016

Vydání: 1.

ISBN: 978-80-00-04199-5

Počet stran: 8

Vazba: vázané

Hodnocení: 95 %

 

detska leporela lev2

Název: Pes a jeho kamarádi

Autor: Rudolf Lukeš a Milan Černík

Nakladatelství: Albatros (ve společnosti Albatros Media a.s.)

Rok: 2016

Vydání: 1.

ISBN: 978-80-00-04201-5

Počet stran: 8

Vazba: vázané

Hodnocení: 95 %

 

detska leporela pes3

Název: Tygr a jeho kamarádi

Autor: Rudolf Lukeš a Milan Černík

Nakladatelství: Albatros (ve společnosti Albatros Media a.s.)

Rok: 2016

Vydání: 1.

ISBN: 978-80-00-04198-8

Počet stran: 8

Vazba: vázané

Hodnocení: 95 %

detska leporela tygr4


 

Zobrazit další články autora >>>

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Fotím moc ráda a téměř všechno. Je to pro mě relax a koníček zároveň, říká Jana Zaorálková

jana200Aktuální výstava fotografky Jany Zaorálkové nese název PRÁZDNINOVÝ PEL-MEL a můžete ji v těchto dnech vidět ve foyer Domu kultury v Kroměříži. Prostějovská autorka představuje barevné fotografie z poslední doby, přičemž se prezentuje snímky z přírody neb...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

155 receptů Růženy a Andrease: Gurmánská živá strava

gurman200Hurá, konečně kniha, která si neklade za cíl osvětlit problematiku syrové stravy! Ostatně, toho je všude až dost, velmi oceňuji, že tady tento nutný úvod vzali autoři jen velmi stručně a jasně – a tím pádem i velmi zajímavě a čtivě, protože si odpustili agitaci, jež ve všežravcí...


Literatura

Poďme sa stratiť v Provence!

pro 200Juh Francúzska je neuveriteľne krásne a rozprávkové miesto. Každý sa tam chceme raz dostať, niektorí z nás na turistiku, niektorí na filmový festival v Cannes, iných lákajú pláže Azúrového pobrežia. Mnohí z nás by si tam vedeli predstaviť letnú chatku ale...

Divadlo

Komédia Sladký domov na odozvu slovenského diváka ešte len čaká

Sladky domov 200V priestoroch Mestského divadla P. O. Hviezdoslava v Bratislave sa 5. mája uskutoční premiéra hry v slovenskom preklade Sladký domov od  maďarského autora Györgya Spiróa.

 

...

Film

Když se Zemi Oz rozhodne místo Dorotky zachránit Oscar

200filmNejslavnější americký animátor Walt Disney dokázal svou fantazií a umem převést na plátno krásné příběhy a postavičky, které si oblíbili malí i velcí diváci. Avšak největším snem a přáním Walta Disneyho bylo vdechnout život knize Lymana Franka Bauma Čarod...