Královnin gambit

Královnin gambit

Tisk

Kralovnin gambit perexDěj románu se odehrává na sklonku života anglického krále Jindřicha VIII v době, kdy hledá svou šestou manželku. V té době se Kateřina Parrová žijící daleko od dění královského dvora, loučí se svým již druhým manželem a netuší, že povoláním ke dvoru, bude pro ni osudové. Je dvojnásobná vdova, bez potomků, která překročila třicítku, což se považuje za překážku pro krále, který potřebuje mužského dědice trůnu. Na královském dvoře se poprvé zamiluje a doufá v možnost, provdat se z lásky a proto je rozhodnutím krále, který si ji vybral za šestou manželku zaskočena. Jenže krále nelze odmítnout a tak se stává manželkou egoistického a churavějícího krále.


Nad Kateřinou celou dobu jako stín visí osudy předcházejících manželek, ví, že dopadne stejně, pokud nepřivede na svět dědice trůnu. A také ví, že se to pravděpodobně nikdy nestane. Proto vynakládá všechnu svoji snahu, aby úspěšně prokličkovala složitým intrikánským dvorem a přitom zůstala sama sebou. Jenže v době, kdy katolíci stoupají opět u krále stále výš a přívrženci reformace, mezi které i ona patří, jsou pokládáni za kacíře a upalováni, si ani ona není jista životem. Když se dozví, že král podepsal její zatčení, rozehrává svůj gambit o svůj život. Sází vše na jednu kartu s vědomím, že výsledek nelze odhadnout. Podaří se jí však přesvědčit krále, aby zatykač zrušil.

Nakonec ona jako jediná z královských žen dokázala manželství se ctí přežít. Jako královna vdova se vdává za svou lásku, poznává však, jak bolí jednostranný cit.

Autorka využívá známých historických postav a znalosti o nich, ale také Kateřinu obklopuje lidmi, o kterých historie moc nemluví a těm vdechuje život. Vznikl tak velmi zajímavý a čtivý román, který dokáže čtenáře zaujmout od první stránky a prožít život s postavami dávných věků.

kralovnin gambit

Královnin gambit
Z anglického originálu The Queen´s Gambit přeložila Ina Leckie
Autorka: Elizabeth Fremantleová
Žánr: historický román
Nakladatelství: JOTA
Rok vydání: 2014
Počet stran: 463
Hodnocení: 99%
Zdroj fota: nakladatelství JOTA

( 1 hlas )

www.jota.cz
www.jota.cz/beletrie/kralovnin-gambit/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Redaktorka a autorka italské kuchařky Alice Rossi: „Ital by nikdy nezasedl s jídlem před televizi!“

Inspirato 200Redaktorka, PR manažerka, milovnice Itálie a maminka dcery Adiny – to je Alice Rossi. Sympatická světoběžnice má kromě jiného na svém kontě také kuchařku italských receptů. Publikace se jmenuje Ispirato da Italia a v roce 2014 ji vydalo nak...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Vír: poctivá severská detektivka

Vir 200Série podivných případů vnese do poklidného života severonorského ostrova Landegode strach a paniku. Příběh začíná procházkou dvou chlapců, kteří při svých plážových hrátkách uslyší nářek a křik muže, jemuž kdosi připoutal ruce ke skále pod ledovou mořskou...


Literatura

Gotický komiks - Temná věž 4: Pád Gileadu

temna vez 200Oduševnělý svět Stephena Kinga, boj dobra a zla, převedený do komiksového kabátku nám v prosinci naservírovalo komiksové nakladatelství Crew. Již čtvrtý díl série Temná věž nese chmurný název Pád Gileadu. Co byste také čekali od gotického gra...

Divadlo

...Až přestaneš Krakatit

krakatit200V prosinci letošního roku měl v divadle Inspirace premiéru poměrně netradiční projekt. V zahraničí velmi úspěšné Pantomimické duo MIMeGRAM (Tomsa Legierski a Radim Vizváry) přizvalo ke spolupráci studenta DAMU, režiséra Ja...

Film

Duchařina ze Severu

necro200Pokud máte chuť na film ve stylu finského Heavy Trip, Severská filmová zima letos nabízí komediální horor Mrtvé nechte spát. Ponořte se do tajů života po životě za zvuků metalové hudby.

...