Atmosféra zaoceánské lodi vás pohltí

Atmosféra zaoceánské lodi vás pohltí

Tisk

pasazer23 200V nakladatelství Anag vyšla další kniha mistra psychothrillerů Sebastiana Fitzeka. Tentokrát se jedná o Pasažéra 23, který v originále vyšel už v roce 2014.

 

 

 

Čtenáři se s policejním psychologem Martinem Schwartzem setkávají uprostřed akce. Ten se do nich jako utajený vyšetřoval bezhlavě vrhá, protože je psychicky na dně a práce je mu útěchou. Před pěti lety totiž během dovolené na výletní zaoceánské lodi Sultan of the Seas ztratil ženu a syna a nikdo mu nedokázal říct, co se přesně stalo. Od té doby se rozhodl, že na loď už nikdy nevkročí. Názor však změní v okamžiku, kdy mu zavolá autorka thrillerů s tím, že se musí dostavit na palubu Sultana. Tam se totiž objevila dívka, která před týdny na Sultanovi zmizela, a to s medvídkem jeho syna v rukou.

Cesta k nalezení pravdy je trnitá i bolestná a pro čtenáře hodně napínavá. Co se však autorovi opravdu povedlo, to je navození atmosféry. Loď je uzavřené místo s omezeným počtem lidí a jak ze začátku, tak ani v průběhu příběhu není úplně jasné, komu zde můžete věřit a kdo je na jaké straně.

Velmi mě překvapily i popisy místnosti, které jsou pro cestující nepřístupné. Sebastian Fitzek však v závěru knihy vysvětluje, že rešerše nebyly tak složité, jsou dostupné na internetu a vycházel také ze studijní platby, v rámci, které se účastnil prohlídky ubytování pro posádku, kotevny a kuchyně. Každopádně musím uznat, že po přečtení jsem z takových lodí měla ještě větší respekt, a to především s ohledem na hlavní téma knihy v podobě zmizelých osob na zaoceánských lodích a trajektech. V úvodní citaci je uvedeno, že od roku 2000 po celém světě zmizelo minimálně 200 pasažérů a členů posádky.

Pasažér 23 se opět výborně četl, líbila se mi hlavně popisovaná atmosféra. Jen u hlavní zápletky jsem měla pocit, že není tak „nová“, mám dojem, že se podobnými motivy thrillery v poslední době jen hemží. Ale to neznamená, že bych nebyla překvapená a také mě fascinoval prolog a epilog, který jsou podle mě takovou autorovou hrátkou. A už se moc těším na další!

Sebastian Fitzek se narodil 13. října 1971 v Berlíně. Studoval práva, pracoval jako šéfredaktor a programový ředitel pro několik rozhlasových stanic v Německu. Jeho první velká zkušenost s psaním byla s Jürgenem Udolphem jako jeho spoluautor. Od roku 2006 píše psychologické thrillery, ze všech se staly bestsellery. Byly přeloženy do 20 jazyků, některé by měly být i zfilmovány. Fitzek je ženatý od roku 2004, má tři děti a žije v Berlíně. Píše knihy a do novin a patří mezi nejúspěšnější německé spisovatele.

pasazer23

Pasažér 23
Autor: Sebastian Fitzek
Překlad: Martina Nováková
Žánr: thriller
Nakladatelství: Anag
Rok vydání: 2021
Počet stran: 408
Hodnocení: 87 %

https://www.anag.cz/pasazer-23-psychothriller/pA98.5545/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vlady Gryc přichází s albem, na kterém se hudebně podílí exmanžel Heleny Vondráčkové Hellmut Sickel

vlady gryc perexJá svý sny mám. Tak se jmenuje debutové CD zpěváka Vladyho Gryce. Navíc jde v tomto případě o album autorské – všechny texty si zpívající textař napsal sám, zatímco hudební stránka je dílem Hellmuta Sickela. Ten všechny písničky napsa...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Leonardo da Vinci: Génius všech dob

Leonardo da vinci perexNakladatelství Práh vydalo životopisný bestseller o největším géniovi všech dob, jakým byl bezesporu renesanční umělec a myslitel Leonardo na Vinci. Autorem je několikrát oceněný americký novinář a spisovatel Walter Isaacs...


Literatura

Tři jablka spadlá z nebe: Román o životě, který je třeba přijmout s vděčností

jablkaNakladatelství PROSTOR vydalo poutavý příběh Tři jablka spadlá z nebe od arménské autorky Narine Abgarjanové, která za knihu obdržela prestižní ruskou literární cenu Jasná Poljana. Kniha byla přeložena do 14 ja...

Divadlo

Zlínské divadlo nabízí v inscenaci Kytice sugestivní adaptaci nejčtenější české klasiky

kytice200

I když je režisér Dodo Gombár originálně svůj, jeho divadelní dramatizace Erbenovy ikonické Kytice mě zaujala. Viděl jsem ji minulý týden z osmé řady, a jsem tomu rád. Samozřejmě, před časem jsem viděl i televizn...

Film

Konfident nás zklamat nemůže

altZlo plodí zlo, a o tom film je.

 

...