Mluvící podivné zvíře nejmoudřejším rádcem

Mluvící podivné zvíře nejmoudřejším rádcem

Tisk

bertikacmuchadlo perexPetra Soukupová je autorkou knih pro dospělé čtenáře. Tak tohle tvrzení už neplatí. Letos na podzim vydala svou první (a snad ne poslední) knížku určenou dětem. Bertík a čmuchadlo je příběhem prázdninovým, příběhem o trápení a příběhem zapněným fantazií.



To je tak: Bertík jede s maminkou a jejím přítelem Richardem, kterému říká Rypouš na prázdniny. Na chalupě u Richardovy sestry by se mu mělo líbit - les, skály, děti. Jenže Bertík je nazlobený, tuze nazlobený - on totiž nechce maminčina přítele, on chce být s tátou. Zlobí se na celý svět, maminka je smutná a on zpruzený. Odnaučil se usmívat. Richard se snaží, jenže je to zbytečné - i kdyby se přetrhl, tak ho Bertík mít rád nebude. Byla by to zrada vůči tátovi...

Ostatní děti jen zírají. Bertík je pořád zakaboněný, takže je brzy úplně sám. Uteče do lesa a potká podivné zvíře - mluvící zvíře. Prý čmuchadlo. Našel kamaráda, který mu tvrdí, že s ním není rád, ale musí s ním být. Nazývá vše, co provedl, pravými jmény a postrkuje devítiletého kluka ke smíření. Neradí, jen naznačuje - na vše Bertík musí přijít sám. A světe div se, dojde mu to. Především mu dojde, že zbytečným vztekem a škareděním otráví prázdniny sobě. Ostatní si je užijí. Jedině maminka bude smutná! A tak podivné čmuchadlo pomohlo najít cestu jednomu klukovi, který se dostal do situace, v níž je nejeden malý človíček - mít tátu a mámu, kteří nechtějí být spolu, přijmout nové členy rodiny... Je to těžké pro dospěláky, co si s tím může počít malý kluk (holka).

Příběh Petry Soukupové je stručný, rychlý, zřejmý, lehce uvěřitelný a lehce ztotožnitelný. Každý z nás přijme Bertíka za svého, rozumí jeho vzteku, chování. Každý z nás by chtěl mít doma čmuchadlo, co by nás popostrčilo správným směrem. Bertík a čmuchadlo je prázdninovým příběhem, který není moc veselý a přitom dokáže pohladit, polaskat a hlavně nám otevře oči - malým určitě. A velkým? Velcí by si ho měli přečíst ještě před těmi malými! Kniha vyšla s ilustracemi Petra Korunky, které evokují trochu retro náladu. Obálka je střídmá, velmi působivě působí předsádky plné stop toho záhadného zvířete, co umí mluvit.

soukupovaPetra Soukupová (* 1982) vystudovala scenáristiku a dramaturgii na FAMU. Od roku 2011 působí jako dramaturgyně seriálu Ulice, scenáristicky se podílela na sitcomu Comeback (2008–2010). Dosud vydala tři úspěšné knihy pro dospělé (K moři, Zmizet a Marta v roce vetřelce). Žije a pracuje v Praze. Po narození dcery Marly v roce 2013 napsala svou první knížku určenou dětským čtenářům Bertík a čmuchadlo (2014). V současné době pracuje na nové knize pro dospělé čtenáře, jejíž vydání je plánováno na jaro 2015. Za svůj prozaický debut K moři získala Cenu Jiřího Ortena, byla nominována na Cenu Josefa Škvoreckého a cenu Magnesia Litera. Scénářem k povídce Na krátko (později zařazené do knihy Zmizet) získala třetí místo v soutěži Cena Sazky za nerealizovaný scénář a ukončila jím studium na FAMU. Druhá kniha, triptych povídek Zmizet, byla rovněž nominována na Cenu Josefa Škvoreckého a v roce 2010 získala v rámci cen Magnesia Litera hlavní ocenění — Kniha roku. Od roku 2009 pravidelně přispívá do tematických povídkových antologií nakladatelství Listen. Její knihy vyšly v překladech již ve čtyřech zemích, ve Slovinsku, Polsku, Itálii a Bulharsku, práva jsou prodána také do Chorvatska.

Soukupová Petra: Bertík a čmuchadlo.
Bertik
Host - vydavatelství, s. r. o., Brno 2014, 136 s.
Ilustrace: Korunka, Petr.
ISBN 978-80-7491-248-1.
Hodnocení: 95 %

www.hostbrno.cz
http://nakladatelstvi.hostbrno.cz/nakladatelstvi/pro-deti-a-mladez/1005

( 1 hlas )


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s Vittoriem Franceschim, autorem hry Úsměv Dafné

vittorio Franceschi usmev dafne200Byl jste už někdy předtím v Praze? Jak se vám tady líbí?

Byl jsem tady opravdu jen na skok koncem 70. let minulého století. Zastavili jsme se tu na ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Zamávejte se svým jídelníčkem a přijďte na chuť Luštěninám

luste200Nakladatelství Ikar nás začátkem roku zásobuje samými zdravými kuchařkami a příručkami, tentokráte se podíváme na zoubek 100 neodolatelných receptům pro milovníky fazolí, čočky a cizrny pod souhrnným názvem Luštěniny. Moderně pojaté recepty rozhodně nejs...


Literatura

Bee, Schenker: Nestárnoucí tělo

nestarnouci telo200Tohle není dieta, milí čtenáři, je to možná stravovací a životní styl, který vám přinese úlevu nejen na těle, ale i na duši. A je to přitom tak jednoduché, jen to je občas proti zažitým konvencím a všem těm rádoby dietním a stra...

Divadlo

Herec Lukáš Janota slaví významné životní jubileum

Lukas Janota200Ve středu 4. října 2023 oslavil své 40. narozeniny dlouholetá herecká opora muzikálového souboru Městského divadla Brno Lukáš Janota.

...

Film

Pohltí nás Sociální síť?


altInternetová sociální síť je poměrně nová záležitost stejně tak jako stejnojmenný film, popisující zrození té nejpoužívanější – Facebooku. Příběh o Facebooku bude za tisíc let starý jako lidstvo samo. Nejde v něm totiž o přijetí n...