Tereza Ramba a Eliška Křenková odehrají Amerikánku: V kleci už tento čtvrtek ze Safari Parku Dvůr Králové

Tereza Ramba a Eliška Křenková odehrají Amerikánku: V kleci už tento čtvrtek ze Safari Parku Dvůr Králové

Tisk

amerikanka 200Další představení Amerikánky z plánované série Hrajeme pro medici se tento čtvrtek 30. dubna odehraje ve vnitřním výběhu pro hyeny ze Safari Parku Dvora Králové.



Amerikánka

Co vás dokáže udržet při životě, když proti vám stojí celý svět a vy jste ještě dítě? Ema Černá, hrdinka příběhu inspirovaného skutečnými osudy, nakonec překoná i tuto situaci. Nejpodstatnější součástí vůle k přežití je totiž víra v sebe sama, víra, že někde daleko, možná až v Americe, čeká někdo, komu na vás záleží. Ema Černá na své cestě zdolá útrapy dětského domova, pěstounské péče i „pasťáku“. Amerikánka je sondou do historie 80. a 90. let v Československu, ale stejně tak jde o ryze současné drama o naději, vydělenosti a touze žít.

Hra v hlavních rolích s Terezou Ramba a Eliškou Křenkovou měla premiéru 13. 9. 2018.

Prostřednictvím webových stránek www.amerikanka.cz lze sledovat konkrétní představení přímo v reálném čase anebo ze záznamu. „Každé představení bude unikátní neopakovatelnou událostí, obrazem živého umění v čase nouzového stavu, premiérou i derniérou zároveň. Od konce května, kdy akci Hrajeme pro Medici ukončíme, bude Amerikánka Livestream dál přinášet divákům živou kulturu a umožní jim sedět ve virtuálním hledišti spolu s dětmi ze všech dětských domovů v ČR, kam budeme záznamy přenášet zdarma,“ říká Viktor Tauš, režisér a producent.

„Uvědomujeme si, že v těchto obtížných chvílích jsme s umělci a vůbec celou společností na jedné lodi. Jsme proto rádi, že můžeme spolupracovat a alespoň zprostředkovaně se podílet na pomoci těm, kteří byli důsledky pandemie koronaviru zasaženi ještě citelněji než my," doplňuje Přemysl Rabas, ředitel Safari Parku Dvůr Králové.

amerikanka 1

Proč nyní podporuje Amerikánka Viktora Tauše spolek Medici na ulici?

„Na ulici jsem žil dva roky a Amerikánka je inspirována osudem dívky, kterou jsem tam potkal. S cynismem jsem se tehdy smál představě, že žádné dno neexistuje… Dnes v představě neexistujícího dna vidím dobrou zprávu: člověk na tom není nikdy tak zle, aby neměl vidět ty, kteří jsou na tom hůř. Spolek Medici na ulici tvoří studenti medicíny, kteří se bez nároku na honorář i v těchto dnech starají o lidi bez domova. Vedle faktické pomoci komunitě, která je ve větším ohrožení než my ostatní, nám skrze svoji ryzost umožňují za špínou a ránami, jenž ošetřují, vidět lidské bytosti s konkrétními osudy.”

Program na každý čtvrtek

Celý projekt speciálních představení, které se budou konat každý čtvrtek, odstartoval týden koncertem písní nejen z divadelní hry Amerikánka z pražské O2 areny (23. 4. 20).

 amerikanka 2

Každá inscenace představí Amerikánku v novém prostoru, mimo divadlo a zasadí tak její příběh do nového kontextu. Naplánována jsou i další představení a hudební koncerty umělců, kteří zahrají ve stejně a vždy jinak neopakovatelných podmínkách jako Amerikánka.

30. 4. 2020, 19:30, Safari Park Dvůr Králové Amerikánka: V kleci,

Hrají: Tereza Ramba, Eliška Křenková, Klára Melíšková, David Novotný a Petr Ostrouchov.
7. 5. 2020, 19:00, povrchový důl Amerikánka: V poušti,
Hrají: Tereza Ramba, Eliška Křenková, Klára Melíšková, David Novotný a Petr Ostrouchov.
21. 5. 2020, 19:00 Amerikánka: V karanténě
Hrají: Tereza Ramba, Eliška Křenková a Petr Ostrouchov.
14. 5. 2020//28. 5. 2020 komu bude patřit, který termín bude upřesněno - Vladimír Mišík, koncert/ Losers Cirque Company: Vzduchem

Jak na to?

Veškeré informace a program je dostupný na www.amerikanka.cz.

Při koupi virtuální vstupenky do čtvrtečních 18:30 lze sledovat představení v reálném čase anebo je možnost sledování později, kdy mailem přijde link na záznam představení.

Při koupi po čtvrteční 18:30 hodině přijde mailem link na záznam představení.

Odkazy a doplňující informace:

Číslo transparentního účtu Amerikánky: 123 - 1600980297/0100

Amerikánka – www.amerikanka.cz
Amerikánka facebook - www.facebook.com/amerikankadivadlo
Amerikánka instagram - www.instagram.com/amerikanka_divadlo
Medici na ulici - www.facebook.com/Medicinaulici
Losers Cirque Company – www.loserscirque.cz

Zdroj foto: Turner PR, autor: Michal Bureš


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

NEZAPOMÍNEJME DĚTEM VYPRÁVĚT - Rozhovor se Spolkem Storytelling

Storytelling200Spolek Storytelling se věnuje vyprávění příběhů už několik let. Vypráví na nejrůznějších akcích, ve školách, knihovnách, na festivalech, v divadlech i kavárnách. Učí také zájemce na seminářích, jak poutavě a zajímavě vyprávět, ať už dětem ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Kouzelná, pohádková, strhující My fair lady

my-fair-lady 200Městské divadlo Zlín na konci předešlé sezóny představilo hudební komedii podle hry George Bernarda Swawa a filmu Gabriela Pascala Pygmalion - My fair lady. Nebyl to jednoduchý počin, protože většina zná zápletku nebo filmové zpracová...


Literatura

James Fallon = psychopat, který měl štěstí

psychopat 200V nakladatelství Portál vyšla velmi zajímavá kniha nazvaná Psychopat v mém mozku s podtitulem Neurovědcova cesta k odhalení jeho temného já. Jejím autorem James Fallon.

 

...

Divadlo

Jára Cimrman na Vás dýchne v několika českých kinech

jara cimrman ceske nebeGénius samotný se nám ukáže skrze Divadlo Járy Cimrmana, které slaví 45 let od svého založení. U této příležitosti dojde 4. října k historicky prvnímu přímému satelitnímu přenosu z České republiky, díky kterému se na p...

Film

I v továrně se dějí zajímavé věci

karlik perex 1Film Karlík a továrna na čokoládu (2005) je povedeným pokračováním kariéry režiséra Tima Burtona a herce Johnnyho Deppa. Vybrali si k tomu klasické téma o mocném muži a jeho poddaných, jen ho tak trochu obrátili vzhůru nohama.